Έκαναν καλά στον Καρέλι;

Published On 11 April 2014 | By Κώστας Παπαντωνίου | Frog Team

Οι εικόνες από τον βασανισμό του Ίλια Καρέλι, δεν αποτελούν έκπληξη. Συγκλονίζουν όμως. Μερικοί αστυνομικοί εκδικούνται για το χαμό του συναδέλφου τους και τον βασανίζουν μέχρι θανάτου. Η δικαιοσύνη στο γύψο. Η ζούγκλα στην πράξη.

Ο Καρέλι μεταφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο. Σ’ ένα από αυτά δεν υπάρχουν κάμερες, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Η επιστροφή στο κελί του γίνεται με τον ίδιο να σέρνεται και τους αστυνόμους να προσπαθούν να τον κουβαλήσουν. Παντού μελανιές. Λίγες ώρες μετά νεκρός.

Τα τραύματά του, οι πληγές της ελληνικής κοινωνίας. “Καλά του έκαναν”, έγραψαν κι είπαν πολλοί, νιώθοντας γεμάτοι από το “μία σου και μία μου”.

Δεν ξέρω τι άνθρωπος ήταν ο Καρέλι. Δεν ξέρω γιατί σκότωσε τον σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές του Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη. Ξέρω όμως ότι σε δημοκρατία, ακόμα κι ο δολοφόνος έχει δικαίωμα να μην λιντσάρεται, αλλά να περνά από δικαστήριο.

Λίγο πριν την αποφυλάκισή του o Καρέλι φορτώνεται, χωρίς δίκη, νέα ποινή για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στη Νιγρίτα. Ένας άνθρωπος που τόσα χρόνια σάπισε στη φυλακή για κλοπές, λίγες μέρες πριν την αποφυλάκισή του, φαντάζει ως ο ιδανικός αυτόχειρας αν συμμετείχε σ’ ένα τέτοιο κόλπο. Τα 8 χρόνια χωρίς δίκη που του φόρτωσαν δυσκολοχώνευτα.

kareli2

Το χε πει και ο ίδιος το 2007, δεν ήταν δολοφόνος για να τιμωρείται έτσι. «Ξέρω πώς ακούγεται να σε λένε κλέφτη. Ήταν λάθος μου που πήγα να κλέψω. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους. Όμως δεν είχα ούτε όπλο ούτε μαχαίρι. Κι ούτε έκανα κανένα έγκλημα. Είμαι στην Ελλάδα από το 1994 κι έχω μπει πολλά χρόνια φυλακή χωρίς ωστόσο να έχω σκοτώσει κανέναν…»

Είναι γνωστό ότι οι μετανάστες έχουν άλλη μεταχείριση στις φυλακές. Ο Καρέλι, Αλβανός, πιθανόν να πλήρωσε κι αυτός το τίμημα του ότι είναι μετανάστης. Ίσως αυτή η διάκριση να τον εξόργισε. Ίσως να βίωσε κι άλλα βασανιστήρια πιο πριν.

Όσο δικαιολογείται βέβαια η δική του πράξη να σκοτώσει τον Τσιρώνη, άλλο τόσο δικαιολογείται ο βασανισμός και η δολοφονία του από συναδέλφους του Τσιρώνη. Καθόλου.

Η αρχή του νήματος όμως για να δούμε τι έφταιξε δεν είναι η δολοφονία του Τσιρώνη, αλλά οι συνθήκες στη Νιγρίτα.

Μοιάζει τουλάχιστον φοβιστική μια χώρα που οι εγκληματίες θα σφάζονται με όρους “Game of Thrones”. Και μια χώρα που οι φυλακές της αντί για σωφρονιστικά ιδρύματα είναι τόποι βασανιστηρίων.

Αυτή η χώρα είναι αποκρουστική. Πολύ περισσότερο αποκρουστική από τη χώρα που “ο κόσμος διαδηλώνει και είναι πρόβλημα για τα μαγαζιά του κέντρου”.  Άλλωστε οι ξένοι θεωρούν εντυπωσιακό ότι αντιστεκόμαστε, μας φωτογραφίζουν.

Το χειρότερο κληροδότημα όμως της υπόθεσης Καρέλι θα είναι η εδραίωση της αυτοδικίας. Αν πιστέψει ο καθένας ότι μπορεί να γίνει δικαστής και ν’ αποφασίζει για τις ζωές των άλλων. Βούτυρο στο ψωμί των φασιστών, που ήδη άλλωστε δρουν μ’ αυτό τον τρόπο και χωρίς να ‘χει προηγηθεί κάποιο έγκλημα…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε την είσοδό του στη δημοσιογραφία τo 2009, όταν κι άρχισε να εργάζεται ως μπασκετικός ρεπόρτερ για τo sport.gr. Το καλοκαίρι του 2011 άλλαξε σελίδα και για πρώτη φορά γνώρισε τον κόσμο του ραδιοφώνου, ως μουσικός παραγωγός στο trollradio.gr, από το οποίο αποχώρησε ένα χρόνο μετά. Τον Μάρτη του 2012 ίδρυσε μαζί με φίλους και συναδέλφους το διαδικτυακό περιοδικό 3pointmagazine.gr, στο οποίο παραμένει κι ονειρεύεται τα καλύτερα που έρχονται. Παράλληλα εργάζεται στην εφημερίδα "Αυγή" από το καλοκαίρι του '12 και φιλοξενούνται κείμενά του στο frog.gr.