Ένα ραδιόφωνο που κάνει ελεύθερο κάμπινγκ

Published On 5 September 2014 | By Βαγγέλης Γαροφάλλου | Βαγγέλης Γαροφάλλου - Master Frogo

Καλό χειμώνα και καλώς σε βρήκα, φίλε αναγνώστη. Τι, δεν είναι ακόμα χειμώνας; Ωραία, τότε έλα να πάμε για κάμπινγκ. Σήμερα.

Κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ τα ραδιόφωνα; Κανονικά όχι, αλλά το Μεταδεύτερο δεν είναι ένα συνηθισμένο ραδιόφωνο. Το γιατί μπορείς να το διαπιστώσεις μπαίνοντας στο metadeftero.gr και ακούγοντας τον σταθμό, ή ρωτώντας κάποιον ακροατή που τις Τετάρτες ακούει τους περίεργους «πρωινούς» να παίζουν (π.χ.) heavy metal και αμέσως μετά τον Κώστα Αδαμόπουλο να ξεκινά τη δική του εκπομπή (π.χ.) με αντάρτικα.

Η πολυφωνία, όμως, δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που κάνει το Μεταδεύτερο ξεχωριστό. Μπαρουτοκαπνισμένος μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και την αποχώρηση από την Ertopenστη συνέχεια, ο σταθμός αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα απόλυτης ελευθερίας του λόγου που έχω συναντήσει ποτέ.

Το ελεύθερο, αυτοδιαχειριζόμενο Μεταδεύτερο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από ανθρώπους που κάνουν καλό ραδιόφωνο. Το «καλό» δεν είναι υποκειμενικό: όταν έχεις ακούσει πολύ κακό ραδιόφωνο (μία βόλτα στα ερτζιανά θα σε πείσει), την όαση την ξεχωρίζεις όπως ο διψασμένος που βρίσκει νερό στην έρημο.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι το αν είναι καλό ραδιόφωνο το Μεταδεύτερο. Το θέμα μας είναι ότι οργανώνει ασυνήθιστες δράσεις που ίσως βρεις ενδιαφέρουσες, φίλε αναγνώστη. Η αρχή έγινε τον Ιούνιο με μία μεγάλη συναυλία για τον Μάνο Χατζιδάκι στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στη συνέχεια, το Μεταδεύτερο έδωσε το παρόν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με ζωντανές εκπομπές από την Πανεπιστημιούπολη. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη διοργάνωση  η μεγάλη (για να μην πω απόλυτη) πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης την τίμησε με την απουσία της- ο «αντιρατσισμός» μάλλον δεν είναι τόσο εμπορικός όσο ο ρατσισμός.

Και τώρα, από σήμερα ως την Κυριακή, το Μεταδεύτερο κάνει ελεύθερο κάμπινγκ. Στην Κάρυστο. Και σε προσκαλεί να έρθεις κι εσύ, να στήσουμε τις σκηνές μας και να τα περάσουμε φίνα.

Θα γνωρίζεις ήδη, φίλε αναγνώστη, ιδιαίτερα μετά την καλοκαιρινή επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας που έκοψε κλήσεις σε κατασκηνωτές στη Σαμοθράκη, ότι το ελεύθερο κάμπινγκ είναι έγκλημα. Το Μεταδεύτερο, που όπως προαναφέραμε είναι κάπως παράξενο και αντιδραστικό ως οργανισμός, υποστηρίζει το αντίθετο, και γι’ αυτό οι συντελεστές και οι ακροατές του θα κατασκηνώσουν στο ποτάμι της Καρύστου και θα κάνουν ζωντανές εκπομπές από εκεί «στήνοντας» ένα ολόκληρο κινητό στούντιο. Α, εκτός από ζωντανές εκπομπές θα έχει και ζωντανές μουσικές. Φυσικά, όταν τελειώσει το πανηγύρι, δίπλα στο ποτάμι δεν θα μπορείς να βρεις ούτε γόπα τσιγάρου. Αυτοί που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ σέβονται τη φύση, αυτοί που χτίζουν γκραντ ριζόρτ λιγότερο. Αλλά αυτά είναι νόμιμα, ξέχασα.

Τέλος, αν κάτι έμαθα στους λίγους μήνες που είμαι κι εγώ στην παρέα, είναι ότι το «όπλο» του σταθμού δεν είναι ούτε η πολυφωνία, ούτε η ελευθερία λόγου, ούτε το «καλό» ραδιόφωνο: το «όπλο» του Μεταδεύτερου είναι οι άνθρωποί του. Είναι οι τεχνικοί του που δίνουν το αίμα τους γιατί γουστάρουν αυτό που συμβαίνει, είναι οι παραγωγοί του που με μεράκι ταξιδεύουν τους ακροατές, ο καθένας εντελώς αλλού, είναι όλοι αυτοί που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να υπάρχει οξυγόνο στον «αέρα». Το ταξίδι του Μεταδεύτερου συνεχίζεται, αυτή τη φορά με προορισμό την Κάρυστο, όπου μία ομάδα «τρελών» θα κατασκηνώσει δίπλα στο ποτάμι και θα τραγουδάει δυνατά σε ζωντανή μετάδοση, κοιτάζοντας το φεγγάρι…

* Όλοι οι άνθρωποι του Μεταδεύτερου: Ελ. Αγγέλου, Κ. Αγοραστός, Κ. Αδαμόπουλος, Ν. Αΐβαλής, Γ. Ι.Αλλαμανής, Α. Αναστασάκης, Α. Ανδριανόπουλος, Θ. Αξιοτοπούλου, Μ. Αριστοπούλου, Δ.Αρναούτης, Π. Αρναούτης, Σ. Βάσιλας, Στ. Βλαχογιάννη, Ν. Βογιατζίδου, Γ.Βουδούρη, Δ. Βούτσινος, Β. Γαροφάλλου, Γ. Γεωργιάδης, Ν. Γιαννακουλόπουλος, Μ. Γκοτσούλια, Μ.Δελαβίνιας, Γ. Δεληστάθης, Μ. Δήμας, Μ. Δήμα, Ελ. Διάκου, Β. Δίπλας, Γ. Ευθυμιάδης, Μ. Ζαρίκου, Λ.Ζαφειροπούλου, Κ. Ζαχόπουλος, Α. Ζενάκος, Α.Θεμελή, Λ.Θωμά, Κ. Ιγερινού, Κ.Κάζης, Τ.Καρακύκλας, Χ.Καρακώστας, Ν.Κατσάνη, Π. Κοροβέσης, Γ. Κόρρας, Α. Κορίλλη,Γ.Κουκόπουλος, Κ. Λάζαρης, Κ. Λαμπίδης, Δ.Λέκκας, Η.Λιούγκος, Μ.Λογιωτατίδου, Λ. Λυσανδρόπουλος, Χ.Μάκρα, Μ. Μαραγκού, Α. Μαριγούδης, Ν. Μαρκόπουλος, Β. Μαυρουδή, Ν. Μαυρουδής, Γ. Μητρόπουλος, Ε. Μητροπούλου, Μ.Μητροπούλου, Μπ. Μιχαλόπουλος, Σ. Μουσούλη, Κ. Μπαλλίνη, Δ. Μπασλάμ, Α. Μποσκοίτης, Γ. Ντούνας, Λ. Παναγιωταράκης, Δ. Παναγιωτοπούλου, Λ. Παπαδημητράκης, Φ. Περιστέρης, Θ.Πέτσας, Π. Ραβδάς, Σ.Ρουμελιώτης, Ε. Ρουμπάνη, Κ. Σαμψώνα, Μ.Σοφοκλέους, Τ. Σκραπαλιώρη, Γ. Σπανός, Τ. Σταυροπούλου, Θ. Συμβουλόπουλος, Ε. Σωτηροπούλου, Κ. Τριπολίτης, Μ.Φιλιππόπουλος, Π.Φραντζής, Γ. Χαλιακόπουλος, Β. Χαλικιάς, Γ. Χριστοδουλόπουλος

Τι εστί Μεταδεύτερο:

Like this Article? Share it!

About The Author

Ο Βαγγέλης Γαροφάλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Το 2008 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του «Πρωινά ξυπνήματα» (εκδ. Πολύτροπον) και το 2009 το μυθιστόρημα «Η βασίλισσα του βυθού» (εκδ. Νόβολι). Η νέα του συλλογή διηγημάτων, «Αγριάλιτι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύτροπον.