Δέκα χρόνια θλιβερής ομοφοβίας του ΕΣΡ

Published On 6 November 2014 | By Θέμος Ρίζος | Frog Tops

Ο Δ. Βερύκιος ουσιαστικά αθωώθηκε για τη χυδαία επίθεσή του στον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2003 για το Εθνικό Συμβούλιο Ομοφοβ… ε, Ραδιοτηλεόρασης.

«01:25 Βερύκιος – Ήθελε και το δαχτυλάκι!  

03:15 Βερύκιος – Δύο τρεις γκόμενους…  

03:45 Βερύκιος – Η Παρθενοπόπη.  

05:25 Βερύκιος – Η κυρά Αυγουστίνα!  

06:00 Σταυρόπουλος – Εγώ ξεφώνιζα της αδερφές…

07:55 Βερύκιος – Ραδιοφωνική παραγωγός – Την γνωρίζω την κυραυγουστίνα πολύ καλά!

13:10 Σταυρόπουλος – Δικτατορία των γκέι.  

13:30 Βερύκιος – Δεν έχουν… θηλυκό κορμί, έχουν και θηλυκό μυαλό! Γεννάει ο σατανάς…»

Αυτά και άλλα πολλά είχαν ακουστεί στη ραδιοφωνική εκπομπή του Δήμου Βερύκιου και του Δημήτρη Σταυρόπουλου στον Alpha για τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ. Όπως ήταν φυσικό, το ομοφοβικό παραλήρημα έφτασε στο ΕΣΡ, το οποίο όμως εξάντλησε την επιείκειά του με ένα πρόστιμο-«χάδι» ύψους 3.000 ευρώ. Παράλληλα, στην απόφασή του χαρακτήριζε «ιδιαίτερότητα» την ομοφυλοφιλία, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο την LGBTQ κοινότητα και όχι μόνο.

Το αίτημα που υπέβαλε ο Αύγουστος Κορτώ για επανεξέταση της υπόθεσης απορρίφθηκε, με το σκεπτικό ότι… «δεν ενθαρρύνθηκε ο εξευτελισμός ή η κοινωνική απομόνωση του αιτούντος λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του».

ESRomofobia2

Είναι λογικό να απορεί κανείς τι παραπάνω έπρεπε να πει ο Δ. Βερύκιος ώστε να ενθαρρύνει τον εξευτελισμό του αιτούντος. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη την θλιβερή ιστορία ομοφοβικών αποφάσεων του ΕΣΡ, δεν προκαλεί καμία έκπληξη η εξέλιξη της υπόθεσης.

Πρόστιμο 100.000 ευρώ για ένα φιλί

Το Νοέμβριο του 2003, επιβάλλεται πρόστιμο-ρεκόρ στο Mega. Ο τηλεοπτικός σταθμός καλείται να καταβάλει 100.000 ευρώ για ένα… φιλί. Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ έκρινε «ακατάλληλο» ένα επεισόδιο της σειράς “Κλείσε τα μάτια” στο οποίο απεικονίζονταν δύο άνδρες να φιλιούνται. Τρία χρόνια αργότερα, η απόφαση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά αυτό δεν επηρέασε το σκεπτικό των αποφάσεων που ακολούθησαν.

«Υποβαθμισμένες» οι LGBTQ εκπομπές

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έριξε «καμπάνα» 5.000 ευρώ στον ραδιοφωνικό σταθμό «94 Επικοινωνία FM» για την εκπομπή “Athens Gay and Lesbian Radio Show”, που καταπιανόταν με τα θέματα της κοινότητας. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι «πρόκειται αναμφισβητήτως περί υποβαθμισμένης εκπομπής, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην εκ του προαναφερθέντος άρθρου του Συντάγματος αξιούμενη ποιότητα (σ.σ. αρ. 15 παρ. 2)». Με άλλα λόγια, οτιδήποτε αφορά σε LGBTQ θεματολογία είναι για το ΕΣΡ «υποβαθμισμένο». Η απόφαση οδήγησε στο «κόψιμο» της εκπομπής.

ESRomofobia3

Πρόστιμο και για εγκεκριμένη διαφήμιση

«Θύμα» του ΕΣΡ τον Σεπτέμβριο του 2005 πέφτει και ο ANT1 για μία τηλεοπτική διαφήμιση. Ο σταθμός τιμωρήθηκε επειδή προέβαλλε το σποτ της τσίχλας Dentyne, στο οποίο δύο γυναίκες φιλιούνταν. Τι κι αν η διαφήμιση είχε εγκριθεί τόσο από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, όσο και από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας; Το ΕΣΡ έκρινε ότι ήταν ακατάλληλη και σήκωσε τον ομοφοβικό του πέλεκυ για άλλη μία φορά.

Επιτρέπονται μόνο τα απολύτως κυριολεκτικά straight stories

Τον Μάρτιο του 2010 το Mega έκανε το «λάθος» να προβάλει την ταινία Straight Story. Η ταινία παρουσιάζει έναν φανταστικό κόσμο, στον οποίο η ομοφυλοφιλία είναι ο «φυσιολογικός» κανόνας και η ετεροφυλοφιλία θεωρείται ανωμαλία. Το σκεπτικό του ΕΣΡ ήταν ότι το Straight Story «μπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη στη πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων» (!), ενώ έκρινε ακατάλληλη ώρα προβολής τις 22.30. Η υπόθεση τελικά κόστισε στο Mega 30.000 ευρώ.

Απαγορεύονται οι τρανς καλεσμένοι

Είκοσι χιλιάδες ευρώ κλήθηκε να καταβάλει το Star Channel για τη φιλοξενία, στις 18 Ιανουαρίου του 2010, του τρανς άνδρα Buck Angel στην εκπομπή «Φώτης και Μαρία Live». Σύμφωνα με το ΕΣΡ, ο καλεσμένος -που μίλησε για τη για την συμμετοχή του στο 4ο Porn Film Festival και για την προσωπική του εμπειρία σχετικά με την διεμφυλικότητα και την διόρθωση φύλου- «μπορούσε να προξενήσει βλάβη στην ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων» (πάλι).

ESRomofobia4

Μόλις ένα μήνα αργότερα, στην ίδια εκπομπή προσκλήθηκε και συμμετείχε η τρανς συγγραφέας και ηθοποιός Μπέττυ Βακαλίδου, η οποία μίλησε για την ταινία Στρέλλα στην οποία συμμετείχε αλλά και τη βία κατά των διεμφυλικών προσώπων. Η εκπομπή, κατά το ΕΣΡ, παραβίαζε το Σύνταγμα (!) και συγκεκριμένα τη διάταξη «από την οποία αξιώνεται ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητος». Η «καμπάνα» αυτή τη φορά έπεσε ακόμη πιο βαριά: πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Το σποτ του Athens Pride δεν είναι μήνυμα κοινωνικού περιεχομένου

Τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν καθημερινά, ως οφείλουν, δεκάδες σποτ κοινωνικού περιεχομένου δωρεάν (μετά τα μαύρα μεσάνυχτα, συνήθως, αλλά κάτι είναι και αυτό). Για το ΕΣΡ όμως, το μήνυμα του Athens Pride δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κοινωνικό, και για αυτόν το λόγο τον Ιούνιο του 2013 απέρριψε το αίτημα των διοργανωτών για δωρεάν προβολή του σποτ.

Προφανώς η μάχη κατά των διακρίσεων θεωρείται από τους φωστήρες του Συμβουλίου κάποιου είδους κερδοσκοπική δραστηριότητα. Για άλλη μία φορά «προστατεύθηκε» η αξιοπρέπεια του ανθρώπου…

* Με πολύτιμες πληροφορίες από το avmag.gr και το 10percent.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).