Η Βασίλισσα του Εγκλήματος στη μεγάλη οθόνη

Published On 15 September 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Για χρόνια, γενιές και γενιές αναρωτιούνται το ίδιο πράγμα: Ποιος είναι ο δολοφόνος; Σαν σήμερα, το 1890, γεννιέται η Αγκάθα Κρίστι, και το thefrog.gr θυμάται τέσσερις από τις δεκάδες ταινίες που έχουν βασιστεί στα μυθιστορήματα της Βασίλισσας του Εγκλήματος.

Για χρόνια, γενιές και γενιές αναρωτιούνται το ίδιο πράγμα: Ποιος είναι ο δολοφόνος; Η Αγκάθα Κρίστι γέμισε με μυστήριο τις ζωές εκατομμυρίων αναγνωστών ανά τον κόσμο και συνεχίζει ακόμα και σήμερα. Καλλιτέχνης στο είδος της, πήρε επάξια τον τίτλο της Βασίλισσας του Εγκλήματος, ενώ επηρέασε όσο καμία την αστυνομική λογοτεχνία. Τα μυθιστορήματά της λατρεύτηκαν και ως φυσικό επακόλουθο μερικά από τα πιο δημοφιλή μεταφέρθηκαν και στην μεγάλη οθόνη. Συνολικά έχουν γυριστεί πάνω από 30 ταινίες βασισμένες στα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Όπως είναι φυσικό, δεν είχαν όλες την ίδια επιτυχία, το βέβαιο όμως είναι ότι μετά τη λογοτεχνία, οι ιστορίες μυστηρίου της Βρετανίδας συγγραφέως δημιούργησαν «σχολή» και στον κινηματογράφο.

«Δέκα Μικροί Νέγροι», 1965

Η πρώτη μεταφορά μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι στον κινηματογράφο ήταν το «Δέκα Μικροί Νέγροι» το 1945. Στην δεύτερη μεταφορά του ίδιου βιβλίου, το 1965, η ταινία δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Μία το διαφορετικό τέλος, μία η αργή εξέλιξη και η όχι και τόσο επιτυχημένη σκηνοθεσία, έκαναν την ταινία να απέχει μακράν από το καταπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα της Κρίστι.

«Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές», 1974

Θεωρείται μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι. Η ταινία παρά τα χρόνια της καταφέρνει να κρατάει τον θεατή σε αγωνία ακόμα και σήμερα. Πιστή άλλωστε στο βιβλίο, κερδίζει από την αρχή το φανατικό κοινό της Κρίστι, ενώ η ατμόσφαιρα μαζί με το εκπληκτικότερο καστ ηθοποιών που πέρασε ποτέ από αστυνομική ταινία (από τη Λορίν Μπακόλ και τη Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ως τον Σον Κόνερι και τον Άντονι Πέρκινς), την μουσική και την εξαιρετική σκηνοθεσία την τοποθετούν άξια στην λίστα των καλύτερων ταινιών του είδους της.

Το «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» δημοσιεύτηκε το 1934 και θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ιστορία της Αγκάθα Κρίστι με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό.

«Έγκλημα στο Νείλο», 1978

Τέσσερα χρόνια μετά την τρομερή επιτυχία του «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές», άλλο ένα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη.

Η παραγωγή είναι εντυπωσιακή με γυρίσματα σε Αίγυπτο και το καστ περιλαμβάνει την αφρόκρεμα του Χόλυγουντ των 70s (Μία Φάροου, Ολίβια Χάσει, Ντέιβιντ Νίβεν). O Πίτερ Ουστίνοφ, αν και υποδύεται έναν διαφορετικό Ηρακλή Πουαρό από αυτόν που περιέγραφε η Κρίστι στα βιβλία της, δίνει μία φανταστική ερμηνεία. Τόσο, που θα του ζητήσουν να παίξει τον ίδιο ρόλο και στην ταινία «Δυο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο». Ο ίδιος θα αποκαλύψει ότι δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο της Κρίστι.

«Διπλό είδωλο στον σπασμένο καθρέφτη», 1980

Πώς θα μπορούσε να μην γίνει ταινία η καλύτερη ιστορία μυστηρίου της Κρίστι με πρωταγωνίστρια την Μις Μαρπλ; Το «Διπλό είδωλο στον σπασμένο καθρέφτη», μπορεί να μην είναι καθόλου πιστό στην πλοκή του βιβλίου όπως οι προηγούμενες ταινίες, αλλά η άψογη Αντζελα Λάνσμπερι που υποδύεται την Μις Μαρπλ σε κάνει να ξεχνάς αυτήν την λεπτομέρεια. Το υπόλοιπο καστ είναι εξίσου αξιόλογο και περιλαμβάνει την Λιζ Ταίηλορ και τον Ροκ Χάτσον.

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1962 και πολλοί βιογράφοι της Κρίστι θεωρούν ότι βασίστηκε σε αληθινή ιστορία, που «πλέχθηκε» με την προσθήκη δικών της μυθιστορηματικών στοιχείων.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.