Μια «Σχεδία» φορτωμένη αγάπη έκανε στάση στην Τεχνόπολη

Published On 28 May 2014 | By Πέννυ Γέρου | Frog and the City

Τη Δευτέρα, 26 Μαΐου, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» συναντήθηκε με τους φίλους του στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, για μια βράδιά γεμάτη αγάπη, αλληλεγγύη αλλά και πολύ χορό και τραγούδι, καθώς ανάμεσα στους φίλους βρέθηκαν και εξαιρετικοί καλλιτέχνες που στήριξαν με τη μουσική τους την κοινωνική αυτή – και όχι αμιγώς μουσική – εκδήλωση.

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» έχει κυκλοφορήσει αισίως 15 τεύχη – ενώ στις 28 Μαΐου, κυκλοφορεί και το 16ο τεύχος του Ιουνίου – και μετά από σχεδόν ένα χρόνο ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό του και να το στηρίζει με κάθε τρόπο. Όπως μας είπε ο εμπνευστής του περιοδικού στην Ελλάδα και διευθυντής σύνταξης, Χρήστος Αλεφάντης: «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το περιοδικό, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όταν ξεκινούσαμε, λέγαμε πως γύρω στους έξι μήνες με ένα χρόνο θα δούμε αν θα συνεχίσει, αν θα υπάρχει λόγος να κυκλοφορεί. Αυτό σημαίνει αν θα υπάρχουν άνθρωποι να υποστηρίζουν τη διαδικασία (πωλητές) κι αν ο κόσμος θα συνεχίσει να το αγοράζει. Συμβαίνουν και τα δυο κι αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Σε μια μικρή συζήτηση που είχε μαζί του ο Βάτραχος, ο κύριος Αλεφάντης μοιράστηκε  την επέκταση της κυκλοφορίας του περιοδικού στην Πάτρα από το φθινόπωρο, ενώ συζητήσεις γίνονται ακόμα για το Βόλο και άλλες πόλεις. Ίσως όμως η Αθήνα να είναι εκείνη που το χρειάζεται περισσότερο: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα. Αυτό καταλαβαίνουμε κι εμείς από την επαφή μας με τις πόλεις. Η Αθήνα, για παράδειγμα, πραγματικά ξεπερνάει οτιδήποτε άλλο έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα αυτό το διάστημα».

sxedia5

Εκτός από τις δράσεις «Γκολ στη φτώχια» (ένα από τα τρία κορυφαία κοινωνικά projects σύμφωνα με τη FIFA) και «Ένας καφές σε περιμένει» που υποστηρίζονται από τη «Σχεδία», τον Ιούλιο θα ξεκινήσει ακόμη μία στην πόλη της Αθήνας, για την οποία καλά θα κάνουμε όλοι να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, μιας και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα: «Αυτό στο οποίο διαφέρει η Σχεδία σε σχέση με άλλες φανταστικές πρωτοβουλίες, είναι ότι ο άνθρωπος είναι ενεργό κομμάτι της διαδικασίας. Δεν είναι παθητικός δέκτης μιας πράξης αγάπης και αλληλεγγύης, παίρνει ένα πιάτο φαί ή ένα ρούχο. Οι άνθρωποι είναι ενεργοί, είναι το περιοδικό. Η νέα δράση λοιπόν θα έχει αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση».

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι όλη αυτή η ενεργητικότητα του πωλητή της Σχεδίας, του μέχρι πριν άνεργου/άστεγου/κοινωνικά αόρατου ανθρώπου, του δίνει και πάλι ζωή μέσα στη μουντάδα της μεγαλούπολης. «Από τη συζήτηση που έχουμε και με τα υπόλοιπα περιοδικά δρόμου στο εξωτερικό, δυο είναι τα σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι. Το περιοδικό τους δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν κάποια έσοδα, ένα πιάτο φαγητό, το γάλα, τον καφέ, το νοίκι, το ρεύμα τους. Το δεύτερο είναι ότι τους ενεργοποιεί και μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακτούν την αξιοπρέπειά τους.

Ακόμα κι αν δεν αγοράζετε το περιοδικό, να λέτε μια καλημέρα στον άνθρωπο που το πουλά. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις μια κουβέντα, ενώ μέχρι χθες ήσουν αόρατος. Είναι αυτή η αίσθηση του ανήκειν και της αξιοπρέπειας που τους κάνει και πάλι ζωντανούς.

Στην τελευταία σελίδα της Σχεδίας βάζουμε πάντα μια ιστορία ενός πωλητή – οι περισσότερες στέκονται ακριβώς στη σημασία της αξιοπρέπειας που ξανακερδίζουν».

Για να γιορτάσουμε αυτή την ανάκτηση της αξιοπρέπειας αλλά και για την ενίσχυσή της, «ενώσαμε τις ζωές μας» στην Τεχνόπολη το απόγευμα της Δευτέρας. Από τις 19:30 ο κόσμος δήλωσε το παρών και λίγη ώρα αργότερα υποδέχτηκε με το πιο θερμό χειροκρότημα την αθηναϊκή ομάδα των Batala, οι οποίοι χτύπαγαν τα τύμπανά τους και χόρευαν χωρίς σταματημό, δίνοντας τον παλμό σε ολόκληρη τη βραδιά που θα ακολουθούσε.

sxedia4

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκαν οι τενόροι της βραδιάς, οι Duo Fina, ενώ περίπου μισή ώρα μετά τη σκυτάλη παρέλαβε ο Σπύρος Γραμμένος με τη μπάντα του και όλη η Τεχνόπολη ομολόγησε «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος» και τραγούδησε τις ιστορίες του «Παππού».

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ήταν επίσης εκεί. Η γνώριμη κι αγαπημένη πια φωνή του με μια μόνο κιθάρα έφταναν για να κάνουν τον κόσμο να τραγουδήσει τις «Κακές συνήθειες». Οι Encardia ήρθαν να αλλάξουν το σκηνικό και να μας μεταφέρουν στη Νότιο Ιταλία με την «Pizicarella» και τις ταραντέλες τους. Στη συνέχεια η Μάρθα Φριντζήλα μας μετέφερε στον κόσμο της «Περσεφόνης» κι έπειτα η βραδιά αφέθηκε για τα καλά στο χορό, για όσους τουλάχιστον ήταν τολμηροί και δεν τους επηρέασε η ζέστη.

Ηπειρώτικα, gypsy swing και ska-reggae έκλεισαν τη συναυλία για τη Σχεδία στην Τεχνόπολη. Όσο ετερόκλιτα κι αν ακούγονται, ο κόσμος χόρεψε εξίσου με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση, που διέπρεψαν για ακόμη μια φορά με το κλαρίνο τους και το παραδοσιακό τους πνεύμα, τους Gadjo Dilo που συνδύασαν εξαιρετικά gypsy swing και ελληνικό ρεμπέτικο, αλλά και τους Locomondo, οι οποίοι απέδειξαν για άλλη μια φορά πως οι live εμφανίσεις, ο χορός και η σύνδεση με το κοινό είναι η ειδικότητά τους.

sxedia2

Όλοι οι καλλιτέχνες εξαιρετικοί, έδωσαν τη φωνή και την πνοή τους για την αγαπημένη «Σχεδία», η οποία ελπίζουμε να συνεχίσει το ταξίδι της και να βοηθά ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η μουσική άλλωστε δείχνει πάντα τη δύναμη και την υποστήριξή της σε τέτοιες κοινωνικές δράσεις. Όπως εύστοχα και αισιόδοξα σχολίασε και ο Χρήστος Αλεφάντης: «Η μουσική δε μπορεί να απέχει από τη ζωή και την πραγματικότητα. Αυτό που αποδεικνύουν δράσεις και εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι αυτό ακριβώς: οι καλλιτέχνες, αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι που είναι εδώ, είναι μέσα στην κοινωνία, είναι κομμάτι της, δεν τους χωρίζει τίποτα από τους υπόλοιπους. Με αγάπη και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί».

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε έναν πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», μπορείτε να βοηθήσετε αυτόν και τη Σχεδία δίνοντας μόλις 3 ευρώ και αγοράζοντας το περιοδικό, ή απλά μπορείτε να πείτε μια καλημέρα και να συνεχίσετε το δρόμο σας. Απ’ ό, τι φαίνεται, η μικρότερη συνδρομή μπορεί να αποδειχτεί το πιο πολύτιμο δώρο για έναν άνθρωπο που την έχει ανάγκη.

* Μάθετε περισσότερα για την «Σχεδία» στο site του περιοδικού και στο Facebook.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.