Ο Καλαμίτσης μέσα από τους στίχους του

Published On 4 November 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Team

Κι έστω κι αν πω, φτάσαμε τώρα, δεν πειράζει
κι όσο κι αν λέω, η περιπλάνηση τελειώνει,
πως να σ’ το πω, κάτι απ’ το δρόμο τη ζωή μας θα πληγώνει.

Θυμάμαι σαν σήμερα τους γονείς μου να τον ακούν στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Ήμουν πολύ μικρή για να γελάσω ή καταλάβω τα ευφυολογήματα του, αλλά θυμάμαι τους γονείς μου να λένε το πόσο «καταπληκτικός και έξυπνος είναι ο άτιμος». Τον Γιάννη Καλαμίτση δεν τον «γνώρισα», όπως οι περισσότεροι νέοι της γενιάς μου. Ούτε γνώριζα το ότι εκτός από την δημοσιογραφική και ραδιοφωνική του πορεία ήταν και στιχουργός και μάλιστα ότι τους στίχους που έγραφε τους έχουμε τραγουδήσει και ακούσει δεκάδες φορές.

Ο Γιάννης Καλαμίτσης έφυγε χθες (3/11) στα 74 του χρόνια από νεφρική ανεπάρκεια. Το thefrog.gr θυμάται μερικά αγαπημένα τραγούδια, τους στίχους των οποίων έγραψε ο ίδιος και ερμηνεύτηκαν από σπουδαίους καλλιτέχνες.

Φοβάμαι

Το τραγούδι του δίσκου « Ζευς- Μια σύγχρονη λαϊκή οπερέτα» ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε μουσική Πλέσσα και στίχους Καλαμίτση.

Άνθρωποι Μονάχοι

Αν και λίγοι το γνωρίζουν, τους στίχους ενός από τα αγαπημένα και γνωστά τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού έχει γράψει ο Γιάννης Καλαμίτσης. Το τραγούδι είναι το «Άνθρωποι Μονάχοι» σε μουσική Γιάννη Σπανού, που κυκλοφόρησε το 1977.

Και δε μίλησε κανείς

Ο Στέλιος Καζαντζίδης ηχογραφεί το 1973 στον Καναδά τον δίσκο «Στην Ανατολή». Ο δίσκος αφιερώνεται στην μνήμη των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Την μουσική την συνθέτει ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ εκτός από το «Και δε μίλησε κανείς», περιείχε κι άλλα σπουδαία τραγούδια σε στίχους Καλαμίτση, όπως τα «Ανατολή» και «Άπονες» Εξουσίες».

Θα σ’ αγαπώ

Η φωνή της Δήμητρας Γαλάνη ερμηνεύει μοναδικά τους στίχους του Καλαμίτση. Το «Θα σ’ αγαπώ» σε μουσική Χατζηνάσιου κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1979.

1 2 Χ

To 1981, και προτού γίνει γνωστότερος ως showman και ηθοποιός, o Βλάσης Μπονάτσος κυκλοφορεί το τρίτο από τα τέσσερα συνολικά σόλο άλμπουμ του μετά την διάλυση του συγκροτήματος «Πέλομα Μποκιού». Το «Γενικά» περιείχε το τραγούδι “1 2 Χ”, τους στίχους του οποίου είχε γράψει ο Καλαμίτσης ενώ την μουσική ο ίδιος ο Μπονάτσος.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.