Πίσω από τη μάσκα είσαι πιο ελεύθερος (;)
Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Άλλοι το επέλεξαν γιατί το όνομά τους ήταν αντιεμπορικό ή κακόηχο, άλλοι γιατί αισθάνονταν πιο άνετα πίσω από ένα προσωπείο και άλλοι -κυρίως άλλες- γιατί στην εποχή τους η “δημιουργικότητα” των γυναικών ήταν πράγμα αδιανόητο.
Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς εκείνοι -έλληνες και ξένοι- που για διαφορετικούς λόγους επέλεγαν να δημοσιεύουν τα βιβλία/κείμενά τους είτε με ένα άλλο όνομα, είτε με αντρικό όνομα (οι γυναίκες), είτε ανώνυμα. Η μάσκα βέβαια που φορούσαν μπορεί σε κάποιους να προσέφερε ελευθερία και άνεση, ώστε απαλλαγμένοι από το “βάρος” της δημόσιας κριτικής να γράφουν πιο εύκολα και δημιουργικά, ωστόσο για κάποιους από αυτούς η μάσκα αυτή δεν αποτελούσε επιλογή, αντιθέτως υπήρξε αποτέλεσμα κοινωνική καταπίεσης και προσωπικής ανελευθερίας.
Το 3pointmagazine παρουσιάζει τους συγγραφείς που κάποια ή όλα τους τα έργα δόθηκαν στη δημοσιότητα με ψευδώνυμο και είτε τους καθιέρωσαν (με αυτό το όνομα), είτε τους προσέφεραν χώρο και χρόνο, ώστε να αποκαλύψουν στη συνέχεια το αληθινό πρόσωπό τους.
Πάμπλο Νερούδα
Ο χιλιανός συγγραφέας και ποιητής Ρικάρντο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, ώστε να μπορέσει να εκδώσει τις πρώτες του συλλογές κρυφά από τον αυταρχικό πατέρα του, ο οποίος δεν ενέκρινε την κλίση του αυτή. Δεδομένου ότι το πραγματικό του όνομα ήταν αρκετά μεγάλο, ο Νερούδα αποφάσισε να βρει κάτι πιο λιτό και έτσι επέλεξε το συγκεκριμένο, σαν φόρο τιμής προς τον τσέχο ποιητή Γιαν Νερούντα.
Κάποια χρόνια αργότερα, όταν τα έργα του είχαν ήδη ξεκινήσει να αναγνωρίζονται, ο Μπασοάλτο αποφασίζει να κρατήσει το καλλιτεχνικό του όνομα και έτσι ακολουθώντας όλες τις νομικές διαδικασίες, υιοθέτησε το “Πάμπλο Νερούδα” με το οποίο καθιερώθηκε.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr.