Στο μουσικό αστερισμό των Playground Theory

Published On 22 March 2016 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Πριν από περίπου ένα μήνα έφτασε στα χέρια μου ο νέος δίσκος των Playground Theory, που κυκλοφορεί από την Puzzlemusik. Με μεγάλη περιέργεια, που οφείλεται κυρίως στο «γαλαξιακό» artwork, τον έβαλα να παίξει και να ξαναπαίξει, μέχρι να αντεπεξέλθω – στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό – στην πρόκληση του τίτλου: «Connect the Dots».

Εννέα κομμάτια αποτελούν τα κύρια σημεία για να δημιουργηθούν δεκάδες σχέδια – εικόνες στο φαντασιακό καμβά του κάθε ακροατή, με dream pop αισθητική και κινηματογραφικές συνθέσεις. Σχεδόν δυο χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία με τίτλο «Speaking of Secrets» και πολλές ώρες προβών, live εμφανίσεων και ηχογραφήσεων, οι Playground Theory επέστρεψαν με συνθέσεις ικανές να σε στοιχειώσουν, όπως αυτή του «Little Things» – από τις πιο ψυχεδελικές του δίσκου.

Ο τίτλος «Connect the Dots» μας πάει πίσω στο γνωστό παιδικό παιχνίδι, στο οποίο «από μια φαινομενικά τυχαία διάταξη σημείων παράγεται μια εικόνα, αποκαλύπτοντας κάτι που ήταν κρυφό ή άγνωστο», όπως εξηγούν οι Playground Theory στο Βάτραχο. «Είναι η κατανόηση της σύνδεσης διαφορετικών ιδεών και εμπειριών. Για εμάς τα κομμάτια του album είναι σαν ξεχωριστά αστέρια, που μόνο όταν τα συνθέσεις μεταξύ τους σε έναν αστερισμό, καταλαβαίνεις τη μεγαλύτερη εικόνα».

PlaygroundTheory1

Η μουσική των Playground Theory σε ωθεί να ονειρευτείς, να χαθείς σε σκοτεινούς διαδρόμους της σκέψης κι ύστερα να βγεις πάλι ανάλαφρα στο φως. Θα μπορούσε να ντύσει ταινίες του David Lynch, Lars von Trier, Darren Aronofsky, Michael Haneke αλλά και σκηνές από ταινίες τρόμου όπως το “Babadook” (Jennifer Kent) ή το “House of a Thousand Corpses” (Rob Zombie), όπως είπαν στο Βάτραχο. Τα συναισθήματα ωστόσο κατά την ακρόαση του «Connect the Dots» είναι ανάμεικτα και αυτό επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι: «Όταν κανείς ακούει αγαπημένα του τραγούδια μπορεί να αισθανθεί τρέμουλο, έξαψη ακόμα και ελαφρά ταχυκαρδία. Τα τραγούδια μας κυρίως οπτικοποιούν εικόνες μέσα από ήχους και στίχους και μέσα από αυτές ξυπνούν κάθε φορά ανάλογα συναισθήματα».

Κι ενώ από την ψυχεδέλεια του «Little Things» περνάς στο σχεδόν Björk-ικό «Rain», στη συνέχεια συναντάς έναν πολύ καλά «καμουφλαρισμένο» ελληνικό στίχο μέσα στη σύνθεση του «Prison Song» που σε εκπλήσσει ευχάριστα. Πρόκειται για μια διασκευή στο κομμάτι «Διπλά»/«Της Φυλακής»/«Φυλακίσια», το οποίο οι Playground Theory ντύσανε με τη μοναδική dream pop αισθητική τους. Η ιδέα ήταν του Δημήτρη και της Μάρσιας, όπως μας είπαν οι ίδιοι, μετά από μία βραδιά με παραδοσιακά Ζακυνθινά τραγούδια. «Το “Φυλακίσια” μας μαγνήτισε. Το δοκιμάσαμε σε ένα τζαμάρισμα με την μπάντα και το αποτέλεσμα μας ταξίδεψε».

Πέρα από την κουβέντα γύρω από το νέο τους δίσκο, οι Playground Theory μιλούν και για τη μουσική, όπως αυτή κυριαρχεί σε άπειρες μορφές γύρω μας, και την καλή, κυρίως, πλευρά της. «Υπάρχει καλή μουσική, και βρίσκεται παντού. Καλή μουσική είναι αυτή που σε ταξιδεύει, που σε κάνει να σκεφτείς, που σου πυροδοτεί συναισθήματα. Ιδανικά, παίζεται σε ένα δίπολο: “πηγαία, αλλά όχι γραμμένη επιπόλαια”, “άρτια, αλλά όχι αμιγώς ωδειακή”. Είναι η μουσική που μπορεί να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που δε μπορούν να εκφραστούν με πεζό λόγο».

PlaygroundTheory2

Το «Connect the Dots» βρίσκεται από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του ολόκληρο για streaming στις διαδικτυακές πλατφόρμες Spotify, Deezer, iΤunes. Παρόλα αυτά, όσον αφορα στη δημοφιλή πλατφόρμα του YouTube, μη βιαστείτε να τους αναζητήσετε, μιας και δε θα βρείτε εκεί κομμάτια του νέου τους δίσκου. Ακόμα κι αν θα μπορούσε να φανεί περίεργο σε κάποιους – δεδομένης της εποχής και της απήχησης του εν λόγω καναλιού, γι’ αυτό εξηγούνται περαιτέρω τα μέλη του συγκροτήματος: «Όσον αφορά το ανέβασμα και το sharing μέσα από το πλέον διαδεδομένο YouTube είπαμε να το πάμε βήμα-βήμα. Αυτό το αποφασίσαμε -μεταξύ άλλων- για να ελέγχουμε τι θα δώσουμε στο κοινό και πότε, ώστε κάθε κομμάτι που επιλέγουμε να μοιραστούμε να κάνει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο, προτού ενσωματωθεί στην εικόνα ολόκληρου του album. Άλλωστε το concept του δίσκου αφορά αυτό ακριβώς, την ένωση φαινομενικά ξεχωριστών και ίσως ασύμβατων στοιχείων σε ένα σύνολο, που αν κάποιος το παρατηρήσει ως ενότητα, μπορεί να φτάσει την εμπειρία σε πολύ μεγαλύτερο βάθος».

Στις 27 Μαρτίου, οι Playground Theory θα εμφανιστούν ζωντανά στο Death Disco (Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου, Θησείο), σε μια βραδιά που διοργανώνεται για την στήριξη των αστέγων, μέσω της ΜΚΟ «Κλίμακα». Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 21 Απριλίου, θα έχουμε τη χαρά να τους δούμε ζωντανά και στη σκηνή του six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι).

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.