Ταξίδι 125 χρόνων συντροφιά με το National Geographic

Published On 2 October 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Team

Το National Geographic κλείνει 125 χρόνια κυκλοφορίας, κι εμείς διαλέγουμε τα δέκα καλύτερα εξώφυλλα του μηνιαίου περιοδικού που συγκλόνισαν με την αυθεντικότητά τους και έφεραν τους αναγνώστες πιο κοντά στη φύση και τους διαφορετικούς πολιτισμούς του πλανήτη.

Τον Οκτώβριο του 1888 κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του διασημότερου περιοδικού πάνω σε θέματα γεωγραφίας, φυσικής ιστορίας και διεθνούς πολιτισμού, του National Geographic. Εκδίδεται εδώ και 125 χρόνια από την National Geographic Society (Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία) που ιδρύθηκε το ίδιο έτος στην Ουάσιγκτον (D.C.) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είναι μία από τις μεγαλύτερες μη κερδοσκοπικές εκπαιδευτικές και επιστημονικές οργανώσεις παγκοσμίως. Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1998.

Όλοι κάποια στιγμή θα έχουμε βρεθεί με το γνωστό περιοδικό στα χέρια μας, χαζεύοντας τις μοναδικές υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες του. Εκτός από τα εξαιρετικά επιστημονικά άρθρα, οι καταπληκτικές φωτογραφίες που τα συνοδεύουν μεταφέρουν στον αναγνώστη την αυθεντική αίσθηση της εξερεύνησης.

Το thefrog.gr έψαξε και βρήκε τα δέκα καλύτερα εξώφυλλα του μηνιαίου περιοδικού που συγκλόνισαν με την αυθεντικότητά τους και έφεραν τους αναγνώστες πιο κοντά στη φύση και τους διαφορετικούς πολιτισμούς του πλανήτη.

Ιανουάριος 1967

january1967

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Albert Moldvay και μας φέρνει στον θαυμαστό κόσμο των εθίμων του Πακιστάν. Απεικονίζει δύο κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακή ενδυμασία για τον εορτασμό του Eid al-Fitr (Ιντ αλ-φιτρ), της γιορτής που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας.

Δεκέμβριος 1969

december1969

Η διάσημη φωτογραφία της NASA με τον Neil Armstrong, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969, κοσμεί το εξώφυλλο του τεύχους του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Μάρτιος 1973

march1973

Οι τελευταίοι κυνηγοί φαλαινών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ιθαγενείς της Αλάσκας, πάνω σε μία βάρκα στους πάγους της βόρειας Αμερικής. Το 1972 ήρθε η απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, εξαιρώντας όμως τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Emory Kristof.

Μάρτιος 1975

march1975

Ο φωτογράφος Robert Madden απαθανατίζει τη σιλουέτα ενός γεωλόγου μπροστά σε ένα σιντριβάνι λάβας που αναβλύζει από το ηφαιστειακό πάρκο της Χαβάης.

Αύγουστος 1981

august1981

Μια 1.200 ετών τοιχογραφία που βρέθηκε σε σπήλαιο της Γουατεμάλα χρονολογείται από την εποχή των Μάγια. Η φωτογραφία είναι του W. E. Garrett.

Μάιος 1984

may1984

Νέες ανακαλύψεις στην Πομπηίας και το Ερκολάνο της Ιταλίας και ο φακός του Louis Mazzatenta απαθανατίζει τον σκελετό μιας γυναίκας 2000 ετών που βρέθηκε στην περιοχή και φοράει ακόμα χρυσά δαχτυλίδια και βραχιόλια.

Ιούνιος 1985

june1985

Όταν ο φωτογράφος Steve McCurry βρέθηκε στο Πακιστάν και φωτογράφησε ένα νεαρό κορίτσι, δημιούργησε μια εικόνα που αιχμαλώτισε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα κατατρεγμένα πράσινα μάτια που αποτυπώθηκαν στη φωτογραφία του εξωφύλλου του National Geographic  ανήκουν σε ένα άγνωστο κορίτσι πρόσφυγα που για 17 χρόνια ήταν γνωστό ως “Afghan girl” (το Αφγανό κορίτσι). Τον Απρίλιο του 2002 εντοπίστηκε και επανεμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού, διηγούμενη την άγνωστη ιστορία της.

Δεκέμβριος 1998

december1998

Εξερευνώντας τα πιο αξιοθαύμαστα τοπία του κόσμου, όσο απομακρυσμένα κι αν είναι, το διάσημο περιοδικό φέρνει τους αναγνώστες κοντά στην αρχαία πόλη της Πέτρας, η οποία βρίσκεται κρυμμένη στα πέτρινα σπήλαια στην έρημο της Ιορδανίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Annie Griffiths Belt.

Ιούλιος 2006

july2006

Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο στην Ουάσιγκτον (D.C.), το μικρό πάντα Tai Shan φωτογραφίζεται από τον Michael Nichols μαζί με την μαμά του Mei Xiang και συνεισφέρει στην αύξηση του πληθυσμού της αγαπημένης κινεζικής αρκούδας.

Οκτώβριος 2009

october2009

Η φωτογραφία ενός δέντρου στο Εθνικό Πάρκο Redwood στις ΗΠΑ από τον Michael Nichols ξεπερνά το κίτρινο πλαίσιο του εξωφύλλου. Η σύνθεση δείχνει ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του ηλικίας 1500 χρόνων και ύψους 300 ποδιών δέντρου.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.