Το Ισλαμικό Κράτος και ο μύθος

Published On 8 September 2014 | By Κάσσανδρος | Κάσσανδρος

Μαζί με τους ποταμούς αίματος που έχει χύσει το Ισλαμικό Κράτος, κυρίως επί του παρόντος ομοθρήσκων του, έχουν χυθεί ποταμοί μελάνης για να το περιγράψουν.

Παρ’ όλο που η πραγματικότητα δεν είναι άγνωστη σε όσους την ψάχνουν, οι περισσότερες αναφορές στο Ισλαμικό Κράτος αναπαράγουν τον μύθο του. Είναι καιρός να πέσει μια εξεταστική ματιά στα γεγονότα που δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν.

Ας αρχίσουμε από τον Αρχηγό του τον Αμίρ Αλ-Μουμινίν Χαλίφη Ιμπραήμ, ή πρώην, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάτι Αλ-Χουσεΐνι Αλ- Κουαρασί, ή πρώην, Ιμπραήμ Ιμπν Αββάντ Ιμπν Ιμπραήμ Ιμπν Αλί Ιμπν Μουχαμάντ Αλ-Μπαντρί, ή πρώην, Αμπού Ντου ‘α.

Ο αριθμός των ονομάτων του θυμίζει αστυνομικό δελτίο συλλήψεως απατεώνα και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για να αντιληφθεί ο Έλληνας αναγνώστης περί τίνος πρόκειται, είναι σαν μια υποθετική οργάνωση για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης να είχε αρχηγό ονομαζόμενο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, απόγονο του Ιησού, γιατί αυτό σημαίνουν στην αραβική σημειωτική Χαλίφης, Μπαγκντάτι και τα προσωνύμια Χουσεΐνι και Κουαρασί που δείχνουν απόγονο του Μωάμεθ.

Ο σημερινός Κωνσταντίνος Παλαιολόγος της φανταστικής οργάνωσης θα ήταν αρμοδιότητα άλλου επιστήμονα, ο Χαλίφης Ιμπραήμ όμως ηγείται επί του παρόντος του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εν θέματι Χαλίφης ήταν αιχμάλωτος των Αμερικανών από το 2005 έως το 2009 – είχε συλληφθεί ως “κρατούμενος πολίτης” διότι ήταν μέλος του Τζιχαντικού γκρουπ που μετασχηματίστηκε σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, στο οποίο γκρουπ προήδρευε της Επιτροπής Σαρία, δηλαδή του αυστηρού ισλαμικού νόμου περί λειτουργίας της κοινωνίας. Αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων. Μαθαίνουμε από το διαδίκτυο ότι ο νυν Χαλίφης εκπαιδεύτηκε επί ένα έτος από την Ισραηλινή Μοσάντ σε θέματα Θεολογίας αλλά και Ρητορικής. Φαίνεται ότι αποφοίτησε με καλό βαθμό.

Ας εξετάσουμε τώρα το Ισλαμικό Κράτος. Η ρίζα του βρίσκεται στον δεύτερο πόλεμο ΗΠΑ- Ιράκ και το θερμοκήπιό του υπήρξε ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας. Το Ισλαμικό Κράτος προέρχεται από την οργάνωση Αλ-Νούσρα, προϊόν του σουνιτικού τζιχαντισμού που έχει έδρα την Σαουδική Αραβία.

Ο τζιχαντισμός είναι ενδημικός στον ισλαμικό κόσμο, όπου συχνά ένας “πεφωτισμένος” θα τον κηρύξει εναντίον των απίστων. Ο σιϊτικός τζιχαντισμός είναι εργαλείο απολύτως ελεγχόμενο από το Ιερατείο της Τεχεράνης και χρησιμοποιείται με φειδώ. Ο σουνιτικός όμως τζιχαντισμός απλώνεται σε όλη τη Βόρειο και υποσαχάρια Αφρική σε μορφές όπως η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στην Νιγηρία και στη Μέση Ανατολή όπως οι διάφορες μεταλλάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Τροφοδοτείται ιδεολογικά και υλικά από τη Σαουδική Αραβία, πατρίδα και της Αλ-Κάϊντα.

Στον πόλεμο της Συρίας η θυγατρική της Αλ-Κάϊντα οργάνωση, Αλ-Νουσρά, επιλέχθηκε από τις ΗΠΑ και εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις σε στρατόπεδο στην Ιορδανία, το οποίο είναι ακόμη ενεργό. Το Ισλαμικό Κράτος αποσπάστηκε από την Αλ-Νουσρά και λέγεται ότι είναι κατασκεύασμα των δυτικών και σαουδαραβικών Υπηρεσιών, στο οποίο μαζεύτηκαν όλοι οι ανά τον κόσμο σουνίτες τζιχαντιστές, με την κωδική ονομασία “Σφηκοφωλιά”.

Μέχρις εδώ θα ήταν άλλη μια οργάνωση οπλαρχηγών της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά μέσα στα τελευταία δυο χρόνια γιγαντώθηκε τόσο ώστε έγινε το Ισλαμικό Κράτος. Θεωρείται ότι τον γιγαντισμό αυτό χρηματοδότησαν η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

islamstatemyth1

Αυτά δεν συνέβησαν χωρίς την ευμενή ανοχή αν όχι και την συμμετοχή της Δύσης. Οπλισμός αγοράστηκε σε μεγάλες ποσότητες στην Κροατία, εργοστάσιο παραγωγής οπλισμού το οποίο τροφοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος αγοράστηκε στην Ουκρανία από Σαουδάραβα της βασιλικής οικογένειας, φάλαγγες ολόκληρες Jeep, Humvee, τετρακίνητων και τεθωρακισμένων με βαρύ οπλισμό έκαναν την εμφάνιση τους, τα οποία προφανώς δεν εστάλησαν δια του ταχυδρομείου και αίφνης εμφανίστηκε μέγας νικηφόρος στρατός που δημιουργήθηκε με αξιοθαύμαστο, σχεδόν μαγικό τρόπο, όπως δια σποράς ανεφύησαν οι Μυρμιδόνες του Αχιλλέα.

Πως στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν, στελεχώθηκαν, εξοπλίσθηκαν και υποστηρίζονται διοικητικά και επιμελητειακά, δεν έχει επισήμως απαντηθεί, δεν αποτελεί όμως και μυστήριο.

islamstatemyth2

Ο εξοπλισμός του στρατού αυτού, η εκπαίδευσή του, η εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος πληροφοριών-εντολών-ελέγχου-επικοινωνιών που είναι προϋπόθεση λειτουργίας σύγχρονου στρατού και κυρίως τα logistics του, που στηρίζουν με όπλα και πυρομαχικά, στολές, νερό και τρόφιμα, καύσιμα, λιπαντικά και ανταλλακτικά, νοσοκομειακή περισυλλογή και περίθαλψη και τόσα άλλα που χρειάζεται ένας πλήρως μηχανοκίνητος μαχόμενος στρατός, απλωμένος σε έκταση όση σχεδόν είναι η Τουρκία αλλά στην αφιλόξενη έρημο του Ιράκ, είναι έργο που θα ήταν δύσκολο ακόμη και για οργανωμένα δυτικά κράτη, αδύνατο δε χωρίς δυτικό know-how και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις τους διεξάγονται ακολουθώντας ακριβώς το εγχειρίδιο του Αμερικανικού Στρατού FM-34 Counterinsurgency manual.

Είναι επίσης εντυπωσιακή η ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους στον χειρισμό των ΜΜΕ για την δημιουργία και διασπορά ειδήσεων εντυπωσιασμού της Δύσης, σαν το θέμα να χειρίζονταν δυτικοί επικοινωνιολόγοι.

Αναφέρεται τώρα στις ειδήσεις ότι 50.000 νεοσύλλεκτοι εθελοντές θα αυξήσουν τις δυνάμεις του στρατού αυτού. Η ξαφνική εμφάνιση και εκπαίδευση ενός τέτοιου αριθμού θα ήταν έργο βαρύ και επιμελητειακός εφιάλτης για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία ή η Ιταλία. Δια ποιου θαύματος πραγματοποιείται αυτό στην έρημο του Ιράκ;

Δια ποιου θαύματος σχεδιασμού και εφαρμογής επιτυγχάνονται αστραπιαίες καθοριστικές επιχειρησιακές νίκες που η περιοχή έχει να δει από την εποχή του Πολέμου των Έξι Ημερών του Ισραήλ;

Αρκεί να αναλυθεί ο εξοπλισμός του Στρατού αυτού για να εξαχθούν τα συμπεράσματα. Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει άρματα μάχης Τ-72 και Τ-55, ρυμουλκούμενο πυροβολικό πεδινό και βαρύ, SA-7 βλήματα επιφάνειας – αέρος, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών τύπου BM-21 Grad, αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23-2 και αντιαρματικά Μ74 OSA, HJ-8, A-T-4 Spigot.

Εκεί που το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον είναι ότι διαθέτουν επίσης φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Fim-92 Stinger και αντιαρματικούς πυραύλους TOW, αμφότερους αμερικανικής κατασκευής, όπως και Μ-16 – πιθανώς λάφυρα.

islamstatemyth3

Σύρος τζιχαντιστής εκπαιδεύεται στη χρήση αντιαρματικών πυραύλων

Είναι άξιον προσοχής ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι TOW όπως και οι Stinger απαιτούν σοβαρή εκπαίδευση. Εκτιμάται ότι οι εν θέματι πύραυλοι εισήχθησαν μέσω Τουρκίας.

Που βρίσκονται τόσα χρήματα για να στηρίξουν αυτό το Στρατό; Ο δυτικός Τύπος έχει γεμίσει με άρθρα ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πλέον αυτοχρηματοδοτούμενο διότι βάζει φόρους (έχει και ΕΝΦΙΑ;) και κυρίως διότι πλέον έχει στην κατοχή του πετρελαιοπηγές των οποίων το πετρέλαιο πουλά. Το ερώτημα είναι ποιος το αγοράζει όταν απαγορεύεται στους Κούρδους να πωλήσουν επισήμως το δικό τους.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα «δεν έχει ακόμη διαμορφώσει στρατηγική αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους». Από έκθεση της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ προκύπτει ότι είναι γνωστό ότι το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και ότι από το 2013 το Ιράκ παρακαλεί τις ΗΠΑ για αεροπορική βοήθεια εναντίον του.

Πρέπει κάποιος στο Λάνγκλεϊ ή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με υψηλή αίσθηση χιούμορ να παρατηρεί το Ισλαμικό Κράτος που χρηματοδοτήθηκε από την Σαουδική Αραβία να στρέφεται εναντίον της και ο ίδιος να διαπραγματεύεται με τον πρώην εχθρό, το Ιράν, διπλωματική συνεργασία. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να συνεννοηθούν και να συμμαχήσουν με τον Άσαντ, τον νέο Χίτλερ όπως τον αποκάλεσε ο Αμερικανός Υπ. Εξ. Κέρι πέρυσι.

Κάποιοι πρέπει να μας ενημερώνουν για το ποιος είναι ο σημερινός εχθρός.

Για να ανακεφαλαιώσουμε:

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πόλεμο για να εκδιωχθούν από αυτή την περιοχή οι τρομοκράτες που δεν υπήρχαν. Με την επιτυχή έκβαση του πολέμου αυτού η περιοχή γέμισε τρομοκράτες.

Κάτι δεν έχουμε καταλάβει από την Αμερικανική Πολιτική.

* Περισσότερα άρθρα στο www.kassandros.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Γράφει με ψευδώνυμο γιατί δεν επιθυμεί καμία προσωπική προβολή αλλά μόνο αυτή των ιδεών του. «Το Κάσσανδρος», λέει, «μας το κολλήσατε εσείς, οι φίλοι μας όταν προβλέπαμε διάφορα όπως τα προβλήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που τότε δεν τα πιστεύατε. Τα λίγα που χρειάζεται να ξέρετε για μένα προσωπικά», συνεχίζει, «είναι ότι έχω σπουδάσει στην Αγγλία και στη Γαλλία, έχω δουλέψει και διδάξει ανά τον κόσμο και σε διαφορετικές δραστηριότητες, έχω διοικήσει, μου έχει απονεμηθεί διδακτορικό (δεν ξέρω γιατί) και έχω αποφοιτήσει επίσης από το Πολυτεχνείο Περάματος, που ήταν μεγάλο σχολείο.»