Όταν η πένα εμπνέεται από την ζωή

Published On 21 November 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Η βύθιση ενός φαλαινοθηρικού το Νοέμβριο του 1820 ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ για το κορυφαίο μυθιστόρημα “Μόμπι Ντικ”. Αρκετά ακόμη σπουδαία βιβλία έχουν βασιστεί σε αληθινά περιστατικά ή πρόσωπα.

Το 1820 μια λευκή φάλαινα 80 τόνων επιτίθεται κατά του πλοίου Εσσεξ, 2000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νοτίου Αμερικής. Αυτό το επεισόδιο μπορεί για κάποιους να ήταν μια απλή είδηση, για έναν συγγραφέα όμως ήταν η πηγή έμπνευσης για ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Χέρμαν Μέλβιλ εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα Μόμπι Ντικ κάποια χρόνια μετά από αυτό το γεγονός και το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1851.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη. Δεκάδες πολυαγαπημένα μυθιστορήματα έχουν γραφτεί είτε βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα είτε αντλώντας έμπνευση από αυτά. Τα παραδείγματα πολλά, για αυτό και το thefrog.gr ξεχώρισε τέσσερα μυθιστορήματα και σας τα παρουσιάζει.

To νησί

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Victoria Hislop έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με το μυθιστόρημα της «Το νησί», το οποίο κυκλοφόρησε το 2005. Το βιβλίο πραγματευόταν την ιστορία της Σπιναλόγκας, του νησιού που το 1905 μετατράπηκε σε λεπροκομείο, και στο οποίο ζούσαν απομονωμένοι και κοινωνικά στιγματισμένοι όσοι είχαν νοσήσει. Στην Ελλάδα εκείνης της εποχής οι λεπροί είχαν την χειρότερη αντιμετώπιση. Απομονώνονταν, στιγματίζονταν, φυλακίζονταν -σε μέρη όπως η Σπιναλόγκα- μακριά από τον κόσμο και ξεχασμένοι από το κράτος.

 theislandhislop

Πηγή έμπνευσης για το μυθιστόρημα της Hislop, όπως η ίδια αποκάλυψε, ήταν ο Μανώλης Φουντουλάκης, που έζησε στην Σπιναλόγκα και θυμόταν αληθινές ιστορίες, περιστατικά και την καθημερινότητα των νοσούντων του νησιού.

Το βιβλίο πούλησε 2.000.000 αντίτυπα και περιλαμβάνεται στην λίστα με τα πιο επιτυχημένα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων. Το 2009 «το Νησί» μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη και προβλήθηκε στο Mega.

Εν Ψυχρώ

Το βιβλίο του Τρούμαν Καπότε «Εν ψυχρώ» είναι ένα από τα θρυλικότερα βιβλία στην αμερικανική λογοτεχνία. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της άγριας δολοφονίας μιας οικογένειας σε μια ήσυχη κωμόπολη του Κάνσας, το βιβλίο-ντοκουμέντο αφηγείται την έρευνα που ακολούθησε για τον εντοπισμό των δραστών, τη σύλληψη τους και τελικά την εκτέλεσή τους.

 incoldblood

Ο Καπότε, προσπαθώντας να καθιερώσει ένα νέο λογοτεχνικό είδος που θα συνδύαζε καθιερωμένες λογοτεχνικές μεθόδους με τη δημοσιογραφική εξιστόρηση, έκανε ενδελεχή έρευνα μέσα από αστυνομικά έγγραφα και μαρτυρίες, αλλά και γνωρίζοντας από κοντά τους δολοφόνους σε μια πολυσυζητημένη και αμφιλεγόμενη σχέση.

Το «Εν Ψυχρώ», που κυκλοφόρησε το 1966, είναι το πιο επιτυχημένο έργο του Καπότε, εμπορικά και καλλιτεχνικά, και ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα.

Ροβινσώνας Κρούσος

Η «Οδύσσεια του Ροβινσώνα Κρούσου» γράφτηκε από τον Ντάνιελ Ντεφόε και εκδόθηκε το 1719. Η αρχική έμπνευση στον Ντεφόε για τον Ροβινσώνα Κρούσο πιστεύεται ότι είναι ένας Σκωτσέζος ναυτικός ονόματι Αλεξάντερ Σέλκιρκ, ο οποίος διασώθηκε το 1709 από την αποστολή του Γουντς Ρότζερς. Ο Σέλκιρκ είχε παραμείνει επί τέσσερα χρόνια στο ακατοίκητο νησί Μας α Τιέρα, στο αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντεζ στα ανοικτά των ακτών της Χιλής. Το βιβλίο του Ρότζερς “Cruising Voyage” εκδόθηκε το 1712 και περιείχε και μία περιγραφή της δοκιμασίας του Αλεξάντερ Σέλκιρκ.

 Robinson_Crusoe

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέτσαμ είναι από τους καλύτερους εν ζωή συγγραφείς ιστοριών τρόμου. Το 1989 γράφει το μυθιστόρημα «Το κορίτσι της διπλανής πόρτας», στο οποίο αφηγείται την ιστορία βασανισμού μια έφηβης και της αδερφής της από μια μακρινή θεία τους, τους γιούς της και τους φίλους τους.

 the_girl_next_door_2007 (1)

Η περιγραφή του Κέτσαμ είναι ανατριχιαστική και τα βασανιστήρια που περιγράφονται τρομακτικά. Η ιστορία είναι παρμένη από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν το 1965 στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ. Τότε, η Σύλβια Λίκενς βασανίστηκε μέχρι θανάτου από την θεία της, στην οποία την είχαν αφήσει οι γονείς της -εργαζόμενοι σε περιφερόμενο τσίρκο. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη το 2007.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.