Ένας σκεπτόμενος βάτραχος

Published On 10 September 2013 | By Θέμος Ρίζος | Frog Team

To thefrog.gr, ένας σκεπτόμενος βάτραχος, αποφάσισε να μη μένει απλός παρατηρητής και σήμερα βουτάει στα θολά νερά των διαδικτυακών μέσων. Χρειάζεται, όμως, άλλο ένα περιοδικό στο ελληνικό διαδίκτυο; Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει, απέναντι από χιλιάδες άλλα sites;

Ο βάτραχος είναι από τη φύση του μοναχικό ζώο. Εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, σπάνια συναναστρέφεται άλλους βατράχους. Συνήθως καμουφλάρεται μέσα ή κοντά στο νερό, προσπαθώντας να αποφύγει τους εχθρούς του. Μπορεί να μείνει ακίνητος στην ίδια ακριβώς θέση για μέρες, λες και διαλογίζεται.

Ο δικός μας σκεπτόμενος βάτραχος, το thefrog.gr, αποφάσισε να μη μένει απλός παρατηρητής και σήμερα βουτάει στα θολά νερά των διαδικτυακών μέσων. Χρειάζεται, όμως, άλλο ένα περιοδικό στο ελληνικό διαδίκτυο; Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει, απέναντι από χιλιάδες άλλα sites;

Ο βάτραχος βγάζει γλώσσα. Δεν έχει “γραμμή”, αλλά έχει άποψη και την υπερασπίζεται. Φιλοξενεί πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο εμπεριστατωμένο και αιχμηρό, μακριά από τον ποικιλόμορφο λαϊκισμό που κυριαρχεί στα ελληνικά διαδικτυακά μέσα. Δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει δήθεν ίσες αποστάσεις, καταλήγοντας σε μία άχρωμη δημοσιογραφία, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν θα βάλει πλάτες σε κανένα κόμμα.

Ο βάτραχος σκαλίζει. Πιστεύει ότι αν κάτι λείπει αυτή την στιγμή από το ελληνικό Διαδίκτυο, είναι το αληθινό ρεπορτάζ και η πρωτογενής έρευνα. Όχι, βέβαια, οι τάχα “συγκλονιστικές αποκαλύψεις” και οι κιτρινισμοί που μας κατακλύζουν από παντού. Αλλά η πραγματική δημοσιογραφία που αναζητά την αλήθεια, με στοιχεία, διασταυρωμένες πηγές και σεβασμό στη δεοντολογία – είτε πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο είτε για αυτό που συμβαίνει στην πόλη ή στη γειτονιά μας.

 frog2

Ο βάτραχος έχει αδυναμίες. Μελετά την ιστορία, θαυμάζει τις μεγάλες προσωπικότητες, τα σπουδαία πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά εγχειρήματα του παρελθόντος που μπορούν να μας διδάξουν και να μας εμπνεύσουν. Παρακολουθώντας, παράλληλα, διαρκώς την επικαιρότητα βρίσκει συχνά αφορμές να ανατρέξει στο αρχείο και να συνθέσει πρωτότυπα αφιερώματα, γιατί η γνώση δεν εξαντλείται ποτέ.

Ο βάτραχος αγαπά το Ωραίο. Αποστασιοποιείται από τις παρωχημένες ταμπέλες του mainstream και του εναλλακτικού, δεν τρέχει πίσω από κάποια τάση, δεν ασπάζεται τον ελιτισμό των hipster ούτε κάποιο υποτιθέμενο underground. Απλώς αγαπά τις τέχνες και φιλοδοξεί να έχει τις δικιές του προτάσεις για μουσική, κινηματογράφο, θέατρο και εικαστικά.

Ο βάτραχος παρακολουθεί τον ιστό. Είναι διαρκώς on-line αναζητώντας όμορφες, αστείες ή παράξενες γωνιές του Διαδικτύου. Δίπλα στις δημοσιογραφικές του πηγές έχει πάντα ανοιχτά το Facebook και το Twitter για να “ψαρέψει” βίντεο, φωτογραφίες, ατάκες, στιγμές. Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο του, είναι ένας μανιώδης surfing frog.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Ο σκεπτόμενος βάτραχος σας καλωσορίζει.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).