Αθώοι στο απόσπασμα
Στις ΗΠΑ, την Κίνα και δεκάδες ακόμη χώρες, η αθώωση μπορεί να έρθει πολύ αργά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, θυμόμαστε κάποιες από τις περιπτώσεις ανθρώπων που -όπως αποδείχθηκε- εκτελέστηκαν άδικα.
Το φθινόπωρο του 1981 η Evelyn Joy Ludlum, σερβιτόρα σε μαγαζί της Τζώρτζια των ΗΠΑ βρίσκεται νεκρή σε μία χαράδρα, βιασμένη και μαχαιρωμένη. Ύποπτος θεωρείται ο Ellis Wayne Felker, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε βγει μαζί της.
Μία αλλαγμένη αυτοψία (η αυθεντική υποστήριζε πως η γυναίκα ήταν νεκρή τουλάχιστον πέντε μέρες πριν την εύρεσή της, πληροφορία που θα απέκλειε τον Felker από τη λίστα των υπόπτων) ήταν αρκετή για να στείλει τον Felker στο απόσπασμα. Τον Νοέμβριο του 1996 ο Felker εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα. Λίγα χρόνια μετά η εξέταση DNA θα αποδείκνυε ότι τα αποτελέσματα ήταν μη τελεσίδικα. Η εκτέλεση όμως είχε γίνει.
Η παραπάνω ιστορία αποτελεί μία από τις αμέτρητες ιστορίες επιβολής της θανατικής ποινής σε ανθρώπους που είτε πριν την εκτέλεσή τους, είτε μετά θάνατον, αποδείχθηκαν αθώοι. Κάτι ωστόσο που σε καμία περίπτωση δεν έχει πτοήσει κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, να καταργήσουν την εσχάτη των ποινών. Παρά την κατάργηση της ποινής στα 2/3 του πλανήτη, οι παραπάνω χώρες (συν άλλες 55), που αποτελούν και τις πιο πολυπληθείς του κόσμου, έχουν διατηρήσει τον τρόπο αυτό “τιμωρίας”, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού ζει υπό καθεστώτα που επιτρέπουν την θανατική ποινή.
Η άποψη του αυστριακού συγγραφέα Karl Kraus ότι “oι ποινές έχουν προορισμό να εκφοβίζουν όσους δεν έχουν πρόθεση να παρανομήσουν”, επιβεβαιώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς δεν έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι η θανατική ποινή προλαμβάνει το έγκλημα. Μάλιστα, αν και κάποιοι υποστηρίζουν το αντίθετο, έχει φανεί ότι ακόμα και σε περιόδους πολλών εκτελέσεων, ο βαθμός της εγκληματικότητας δεν περιορίζεται.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr.