Ανοιχτή επιστολή σε ένα παρανοϊκό κράτος

Published On 26 February 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Ή, γιατί δεν μπορώ να ψηφίσω στο Δήμο όπου κατοικώ εδώ και 17 χρόνια.

Γεννήθηκα στο Γαλάτσι και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Στα 15 μου η οικογένεια γύρισε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην οδό Ρ. στα Άνω Πατήσια.

Το νέο μας σπίτι ήταν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, αλλά όλα αυτά τα χρόνια συνεχίσαμε να ψηφίζουμε στο γειτονικό Γαλάτσι όπου παρέμεναν τα εκλογικά μας δικαιώματα – κατά κύριο λόγο, επειδή μέχρι πρόσφατα η διαδικασία μεταδημότευσης ήταν υπερβολικά περίπλοκη και χρονοβόρα. Αλλά και – το παραδέχομαι – επειδή το θυμόμασταν πάντα την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές.

Το 2008 έφυγα από το πατρικό μου και μετακόμισα στην οδό Ο. στη γειτονική Ριζούπολη, πάντα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Φέτος το είχα πάρει απόφαση ότι πρέπει να ψηφίσω στην Αθήνα – πρόκειται, ίσως, για τις πιο κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Η διαδικασία για τη μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων – θεωρητικά – έχει απλοποιηθεί. Χρειάζεται η κατάθεση στα ΚΕΠ μιας βεβαίωσης μόνιμη κατοικίας από το αρμόδιο Σημείο Εξυπηρέτησης Δημοτών (αυτό του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, στην περίπτωσή μου). Για να αποδείξεις στο Σ.Ε.Δ. ότι είσαι μόνιμος κάτοικος του Δήμου, απαιτούνται τα εκκαθαριστικά της εφορίας των δύο τελευταίων ετών και ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ.) στο όνομά σου.

paranoia2

Όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ των τελευταίων έξι ετών είναι στο όνομά μου, σε διεύθυνση της οδού Ο. στο Δήμο της Αθήνας. Ωστόσο τα εκκαθαριστικά μου έρχονται στο πατρικό μου – δεν έχω αλλάξει τη διεύθυνση στην Εφορία, καθώς συμπίπτει με την επαγγελματική μου έδρα. Αυτό φαντάστηκα ότι δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αφού, όπως είπαμε, και το πατρικό στην οδό Ρ. είναι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Αποδείχτηκα, όπως ίσως υποψιάζεστε, αφελής.

Η υπάλληλος – που ήταν ευγενέστατη και σίγουρα δεν ευθύνεται για την παράνοια – δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. «Πρέπει εκκαθαριστικό και λογαριασμός ΔΕΚΟ να είναι στην ίδια διεύθυνση». «Μα, τί σημασία έχει, αφού και οι δύο διευθύνσεις είναι στο Δήμο Αθηναίων;». «Λυπάμαι, θα πρέπει να προσκομίσετε είτε λογαριασμό ΔΕΚΟ από την οδό Ρ. ή εκκαθαριστικό με διεύθυνση την οδό Ο.».

Με άλλα λόγια: για να αποδείξω ότι ζω στο Δήμο Αθηναίων δεν αρκεί ούτε ότι πληρώνω λογαριασμούς σε σπίτι εντός των ορίων του Δήμου, ούτε ότι φορολογούμαι εντός των ορίων του Δήμου, ούτε ο συνδυασμός των δύο.

Πρέπει να περάσω, εκτός των άλλων, και ένα (τουλάχιστον) υπέροχο πρωινό στην Εφορία, αφού μαζέψω ποιος-ξέρει-πόσα-ακόμη δικαιολογητικά για να αλλάξω τη διεύθυνση κατοικίας μου – από Δήμο Αθηναίων… σε Δήμο Αθηναίων. Αλλά και πάλι, για τις δημοτικές αρχές δεν θα αρκεί αυτό, μέχρι να εκδοθεί το επόμενο εκκαθαριστικό (πολύ μετά την προθεσμία μεταδημότευσης).

Πάντως, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα κάνω και τη διαδικασία στην Εφορία. Πρέπει το κράτος να έχει μία και μόνο διεύθυνσή μου. Θα βοηθούσε, βέβαια, αν κάθε φορά που μετακόμιζε ένας πολίτης έπρεπε κι αυτός να απευθυνθεί σε μία και μόνο υπηρεσία…

Αλλά στο δια ταύτα, όταν μιλάμε για δύο διευθύνσεις εντός του ίδιου Δήμου, γιατί να είναι τόσο δύσκολο να αποδείξω ότι δεν πρέπει να ψηφίζω στο Γαλάτσι, στο Ουισκόνσιν ή στον πλανήτη Άρη, αλλά στην πόλη όπου ζω εδώ και 17 χρόνια;

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).