Απαγορεύσεις και περιορισμοί των γυναικών στον 21ο αιώνα

Published On 27 October 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Η νέα μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην απαγόρευση της οδήγησης στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία επαναφέρει στην επικαιρότητα τις εξωφρενικές απαγορεύσεις που δεν σέβονται την ύπαρξη της γυναίκας ως κοινωνικό και πολιτικό ον, από καθεστώτα που τη θεωρούν υποδεέστερη του άντρα.

Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών σίγουρα είναι ένας συνεχής αγώνας. Μπορεί στον δυτικό κόσμο οι γυναίκες να δέχονται ακόμη και σήμερα διακρίσεις στον εργασιακό τομέα και στην κοινωνική συμβίωση, αλλά σίγουρα έχουν αποκτήσει αναφαίρετα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που παλιότερα δεν είχαν. Σε κάποιες χώρες όμως κυρίως της Ασίας, όπου το Ισλάμ επικρατεί, οι γυναίκες δέχονται καταπίεση και καταπατούνται πολλά από τα δικαιώματά τους που στον δυτικό κόσμο φαίνονται αυτονόητα.

Οι απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ κατά καιρούς εις βάρος των γυναικών σε διάφορες χώρες έχουν απασχολήσει τόσο το φεμινιστικό κίνημα όσο και τον δυτικό Τύπο. Αυτή τη φορά η απαγόρευση της οδήγησης στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, που κρατά από το 1990, οδήγησε στην τρίτη μαζική διαμαρτυρία σε διάστημα τριάντα χρόνων. Η κυβέρνηση της χώρας στο άκουσμα της διαμαρτυρίας προειδοποίησε πως όποιος αγνοήσει την ισχύουσα απαγόρευση θα υποστεί τις συνέπειες χωρίς να τις διευκρινίζει.

Η απαγόρευση αυτή στη Σαουδική Αραβία είναι μόνο μία περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών και δείγμα υποτίμησης τους. Υπάρχουν κι άλλες εξωφρενικές απαγορεύσεις στον 21ο αιώνα που δεν σέβονται την ύπαρξη της γυναίκας ως κοινωνικό και πολιτικό ον από καθεστώτα που τη θεωρούν υποδεέστερη του άντρα.

Σαουδική Αραβία

Εκτός από την απαγόρευση της οδήγησης, στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν κι άλλοι περιορισμοί που προβλέπονται για τις γυναίκες. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν έναν αρσενικό «φρουρό» από τον οποίο ζητάνε την άδεια για να παντρευτούν αλλά και για να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό!

Saudi Arabia Tourism

Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν όλο τους το σώμα τους και το πρόσωπό τους όταν κυκλοφορούν ανάμεσα σε άντρες. Και γενικότερα θα πρέπει να περιορίζουν τόσο πολύ την επαφή τους με τους άντρες που σε δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια ακόμη και στα μέσα μεταφοράς υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι για γυναίκες και άντρες.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.