Από το shake στο twerk: Πόσο μακριά φτάσαμε

Published On 19 September 2014 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Πόσο ακατάλληλος θα ήταν άραγε ένας χορός «twerk» την δεκαετία του 1960, όταν ακόμα και το «shake» θεωρούταν προκλητικό; Aν μετά από την σεξουαλική απελευθέρωση και πενήντα χρόνια εξέλιξης φτάσαμε στο «twerk», θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τις χορευτικές εμπνεύσεις του 2100 ή ακόμα και μακρύτερα.

Ο χορευτικός τονισμός των γοφών της γυναίκας δεν είναι κάτι καινούριο. Ασχέτως πως θα το ονομάσουμε το συναντάμε από πολύ παλιά σε αφρικάνικους χορούς και σε ανατολίτικους, όπως τον χορό της κοιλιάς και το τσιφτετέλι, αλλά και σε λατινογενείς χορούς. Το «Twerk» ή «Twerking», είναι ένα είδος χορού στο οποίο ένα άτομο, συνήθως μια γυναίκα (ευτυχώς!), χορεύει με ένα σεξουαλικά προκλητικό τρόπο, με την κίνηση να συγκεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στους γλουτούς, με ελεγχόμενα τινάγματα που ακολουθούν κατά κάποιο τρόπο το beat (ρυθμό) της hip-hop μουσικής.

Ο όρος δεν είναι καινούριος αν και μόλις το 2013 προστέθηκε στο λεξικό της Οξφόρδης. Φαίνεται να προέρχεται από την αργκό της Νέα Ορλεάνης και συνδέεται με την χαρακτηριστική τοπική hip-hop μουσική, γνωστή ως bounce music. Η ετυμολογία είναι αβέβαιη αν και υποστηρίζεται ότι περικλείει τις λέξεις «twist» και «jerk». Η επικρατέστερη άποψη θέλει το twerk να είναι μια απλή χορευτική φιγούρα που έτυχε να γίνει μόδα και θα κάνει και αυτή τον κύκλο της. Ασχέτως αν τα κίνητρα είναι διαφημιστικά ή όχι, η κοινωνία, ειδικά στο νεότερο ηλικιακό της κομμάτι, αποδέχεται αυτή την έκφραση.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά που βλέπουμε στις χορευτικές τάσεις μιας περιόδου μπορούν να εκφράσουν το μέγεθος της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Αν λάβεις υπόψη σου και την ενδυμασία, δεν χρειάζεται να παρατηρήσεις τίποτα άλλο για να αποκτήσεις την γενική ιδέα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο φαινόμενο που παρατηρείται, αυτή η έκφραση ερωτισμού και σεξουαλικότητας μέσω του χορού να βρίσκεται σε μια συνεχή εξέλιξη με μοναδικό κανόνα να ξεπερνά σε προκλητικότητα οτιδήποτε προηγούμενο. Αναπόφευκτο είναι λοιπόν να μας τρώει η περιέργεια για το επόμενο.

Twerk2

Αυτή η μόδα, όπως και παρόμοιες τάσεις στο παρελθόν, τυγχάνουν έντονης επίκρισης από ένα πιο συντηρητικό κομμάτι κάθε κοινωνίας. Αντίθετα σε αυτή την στερεοτύπη αρνητική κριτική ως προς την προκλητικότητα, για κάποιους χυδαιότητα  και για τους πιο ευφάνταστους, προσβολή στο γυναίκειο φύλο, είναι θετική εξέλιξη η ελευθερία έκφρασης ακόμα και μέσα από ένα προκλητικό χορό. Η δυνατότητα απενοχοποίησης της σεξουαλικότητας και η προβολή της είναι ένα απαραίτητο στάδιο εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Παρατηρώντας αυτή την εξέλιξη στον χρόνο όλων των σχετικών θεμάτων από μια απομακρυσμένη ματιά διακρίνεται ολοκάθαρα η αστεία πλευρά του θέματος. Η χαρακτηριστική αρνητική κριτική του χορού shake την δεκαετία του ’60 είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του 2014 για τις φιγούρες του twerking. Η αντικειμενική σύγκριση όμως του shake με το twerking ως προς την προκλητικότητα τους με τα σημερινά δεδομένα και αντιλήψεις, καθιστά το shake ένα «αθώο» χορό. Τι είναι αυτό λοιπόν που μας λέει με απόλυτη σιγουριά ότι το 2100 το twerk δεν θα υποβάλλεται σε μια αντίστοιχη σύγκριση με κάτι άλλο που θα ανήκει στην μόδα αυτών των καιρών και θα καταλήγει να χαρακτηρίζεται ως ένας «αθώος» χορός; Απολύτως τίποτα.

Είναι μια έλξη του ανθρώπου ως σύνολο προς την σεξουαλικότητά του που φαίνεται να είναι αναπόφευκτη. Προσωπικά την διασκεδάζω. Την θεωρώ πολύ αστεία και καθόλου δεν την κατακρίνω. Είναι και αυτό ένα δείγμα προόδου και απεμπλοκής του ανθρώπου από ανώφελους περιορισμούς και υποκριτικές συμπεριφορές. Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτήριζε το κωμικό αυτό στοιχείο σαν «αυτοσαρκασμό» στις αδυναμίες του ανθρώπου, δείγμα ανάπτυξης της νοημοσύνης του. Ίσως μια ηλικιωμένη παρατηρητής του μέλλοντος να χαρακτηρίζει τα χρόνια που χόρευε twerk ως τα χρόνια της αθωότητας.

Αντλώντας από την γνώση που μας δίνει η παρατήρηση της εξέλιξής μας στον χρόνο, δεν χρειάζονται υστερικές αντιδράσεις και αφορισμοί σε τέτοιου είδους εκφράσεις. Μια πιο χιουμοριστική και χαλαρή προσέγγιση τέτοιων θεμάτων αγκαλιάζει και «προστατεύει» περισσότερο τον άνθρωπο από την υπερβολή, από ό,τι ένας αποκλεισμός.

ΥΓ. Άλλη μια αποκλειστικότητα του Βατράχου. Ταξιδέψαμε στο μέλλον και καταφέραμε να πάρουμε μια φωτογραφία από την χορευτική φιγούρα που είναι η απόλυτη μόδα της εποχής!

Twerk3

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.