Αυτή η επανάσταση δεν θα μεταθοδεί

Published On 20 April 2017 | By Θέμος Ρίζος | Froggers

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους του Καράκας, ζητώντας την απομάκρυνση του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής –ένας 17χρονος φοιτητής- έχει πέσει νεκρός από σφαίρες στο κεφάλι.

Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» ενάντια στο καθεστώς της Βενεζουέλας, που ολοένα διολισθαίνει στον αυταρχισμό.

Τα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον κάποια από αυτά, μεταδίδουν πληροφορίες και εικόνες από το Καράκας. Αλλά αυτή η εν δυνάμει επανάσταση δεν θα μεταδοθεί όπως άλλες- γιατί όσοι σπεύδουν με κάθε αφορμή να υπερασπιστούν «τα δίκια των λαών», σήμερα σιωπούν.

Ο λαός αυτός, φαίνεται, δεν έχει δίκιο κατά τη γνώμη τους. Κι ας διαμαρτύρεται, μεταξύ άλλων, για την έλλειψη βασικών αγαθών: ούτε καν αυτό δεν επιτρέπεται να είναι λόγος διαμαρτυρίας αν το καθεστώς είναι «σοσιαλιστικό».

Θέλω να πιστεύω πως όλοι αυτοί οι λάτρεις των κάθε λογής φανταστικών και πραγματικών επαναστάσεων, που σήμερα κάνουν ότι δεν βλέπουν όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα, δεν είναι τόσο ηλίθιοι ή κακοί άνθρωποι. Μέχρις ενός σημείου ίσως είχαν πραγματικά πειστεί από τις αγαπημένες τους «εναλλακτικές» πηγές ενημέρωσης ότι οποιαδήποτε αναφορά στην κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας αποτελεί «ιμπεριαλιστική προπαγάνδα» (κι ας τρέχει ο πληθωρισμός άνω του 800%). Πιθανόν τους ήταν δύσκολο να φανταστούν ότι δεν υποφέρει μόνο η «ολιγαρχία» (κι ας υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε γάλα και ψωμί).

Σήμερα φαντάζομαι ότι είναι απλώς πληγωμένοι που άλλος ένας υποτιθέμενος «παράδεισος» καταρρέει. Γι’ αυτό και μάλλον βρίσκονται σε άρνηση. Γράφουν, λόγου χάρη, «μπράβο!» για την απόφαση της υπουργού Εργασίας να κηρύξει την 1η Μαΐου υποχρεωτική αργία- ή ποστάρουν φωτογραφίες των σκύλων τους, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Δεν πειράζει: αυτή η επανάσταση ας μεταδοθεί από αλλού.

* Φωτογραφίες από το προφίλ του Γιάννη Κουζηνού στο Facebook

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).