Αυτοί οι σκύλοι κάποια στιγμή μπορεί να σώσουν τη ζωή σου

Published On 2 June 2016 | By Δημήτρης Κοτάκος | Frog Pets

Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο χρόνο δεν γράφω όσο θα ήθελα. Έχουν συμβεί πολλά αλλά όχι κάτι που θα με φτάσει μπροστά στον υπολογιστή.

Πριν λίγες ημέρες συμμετείχα στην αξιολόγηση και εκπαίδευση ενός σκύλου με την Ομάδα K9 SAR (Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, ως επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας.  Ήταν μία μοναδική εμπειρία.

Η εν λόγω εκπαίδευση και αξιολόγηση είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα γιατί ο σκύλος ήταν η Ziggy. Το δικό μου σκυλί το οποίο κατά κάποιο τρόπο προετοίμαζα καιρό τώρα.  Μπορεί ως επαγγελματίας εκπαιδευτής και ειδικός συμπεριφοράς να την είχα προετοιμάσει όσο καλύτερα μπορούσα, αλλά το επίπεδο των σκύλων της  K9 SAR του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από όποιο σκυλί έχω γνωρίσει ή έχω εκπαιδεύσει (πάνω από 100 σκυλιά). Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και δεν είναι καθόλου δύσκολο ένα σκύλος να κοπεί πριν καν αρχίσει την εκπαίδευση του.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Αυτά τα σκυλιά κάποια στιγμή, κάποια μέρα μπορεί να κληθούν για να σώσουν το παιδί σου, τον αδερφό σου ή τον ηλικιωμένο πατέρα σου. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν σε έρευνες διάσωσης αγνοουμένων σκυλιά που δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις.

SkyloiDiaswstes2

Στο πλοίο προς Κρήτη δεν κατάφερα να κοιμηθώ από το άγχος και έκανα πέρα δώθε το κατάστρωμα. Η Ziggy σήκωνε που και που το κεφάλι της και με κοιτούσε. Ύστερα το έβαζε και πάλι μέσα στα πόδια της για να προστατευτεί από τον αέρα και ξανά κοιμόταν.

Στο Ηράκλειο μας περίμενε ο Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Διασώστης, Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτής Κυνοφιλικών Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο λόγος που ήθελα το σκυλί μου να ενταχθεί στην K9 SAR του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Για την ιστορία να αναφέρω πως για την Ziggy μου είχε γίνει πρόταση και από άλλες δύο ομάδες K9 SAR και δεν δέχτηκα. Ήθελα το σκυλί μου να αξιολογηθεί από τους καλύτερους. Ακόμα και αν ήταν να κοπεί, ας το έκαναν άνθρωποι που είναι κορυφαίοι στο αντικείμενο τους. Οι σπουδές μου στα σκυλιά είναι τέτοιες που μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι οι καλύτεροι και ποιοι απλά υπάρχουν. Συγνώμη για την έκφραση αλλά έτσι είναι τα πράγματα.

SkyloiDiaswstes3

Όταν το Σάββατο το πρωί πήγαμε στο πεδίο της αξιολόγησης αντίκρισα μία πολύ οργανωμένη ομάδα που εκτός του κ. Καλφούντζου συμμετείχαν και εθελοντές διασώστες οι οποίοι θα έπαιζαν τον ρόλο των “θυμάτων” που το σκυλί θα έπρεπε να διασώσει. Ο καθένας γνώριζε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει χωρίς πολλές κουβέντες και πανικό. Ήταν μία καλό κουρδισμένη μηχανή. Εντυπωσιακό για την ελληνική πραγματικότητα όπως την έχουμε συνηθίσει.

Τα σκυλιά της K9 SAR του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπαιδεύονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Τεχνικές που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες. Δεν εμπεριέχουν καμία χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας. Κάτι που ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές μου απόψεις πάνω στην εκπαίδευση και επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς στους σκύλους.

Την στιγμή που άρχισαν οι ασκήσεις αξιολόγησης κατάλαβα πως τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για την Ziggy και για μένα. Έπρεπε να επιστρατεύσω όλη μου την εμπειρία και γνώσεις ώστε να ανταπεξέλθω. Ο κ. Καλφούτζος ήταν πάντα παρών. Δεν ξέρω πως το έκανε αλλά λες και είχε το μαγικό ραβδί. Κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκλειδώσει όχι μόνο εμένα, αλλά το σημαντικότερο από όλα. Το σκυλί. Κάθε λεπτό που περνούσε, μεταμόρφωνε τη Ziggy σε ένα άλλο σκυλί. Το πρόσωπο της σοβάρεψε, το σώμα της απέκτησε άλλη θέση στο πεδίο ασκήσεων αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να κουνάει την ουρά της. Δεν έχασε πότε τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον της ακόμη και όταν αυτό που ζητούσαν να κάνει ήταν πρωτόγνωρο και πολύ δύσκολο. Ήταν χαρούμενη όπως έπρεπε να είναι. Σε καθεστώς φόβου και βίας η διαδικασία της μάθησης διακόπτεται. Σε ανθρώπους και σκυλιά. Κάποιοι που ονομάζουν τον εαυτό τους «εκπαιδευτές» ή δηλώνουν «ειδικοί συμπεριφοράς σκύλων» θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Αυτό όμως είναι άλλη πονεμένη συζήτηση.

SkyloiDiaswstes4

Η ομάδα δεν έχασε ούτε στιγμή το ενδιαφέρον και την ζωντάνια της. Όλες οι ενέργειες είχαν μία μοναδική αρμονία και ακρίβεια και ένα μοναδικό σκοπό. Να πετύχουν. Ακολούθησαν 6 ώρες σκληρής δουλειάς. Όταν κάποια στιγμή με πλησίασε ο κ. Καλφούτζος, χαμογέλασε και μου έσφιξε το χέρι  δεν ντρέπομαι να πω πως βούρκωσα. Η φόρτιση ήταν μεγάλη και εκείνη τη στιγμή ένιωσα σαν να έφυγε από πάνω μου ένα τεράστιο βάρος. Έσκυψα, φίλησα το σκυλί μου και μαζί πήγαμε σε μία πηγή παρακάτω. Προσωπικά έβρεξα το κεφάλι μου, η Ziggy άρχισε τις βουτιές. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τον σκύλο που για 3 χρόνια εκπαίδευες να ανταποκρίνεται με τόση επιτυχία. Πρέπει  ζήσει κάποιος την εμπειρία, για να να νιώσει τα συναισθήματα που βίωσα.

Δεν επιτρέπεται να μιλήσω για την διαδικασία και την τεχνικές. Πρώτον γιατί είναι αδύνατον να αναπτυχθούν σε χαρτί και δεύτερον είναι θέμα Δεοντολογίας! Οι γνώσεις που έχει στο  κεφάλι του ο κ. Καλφούτζος θα μπορούσαν να γεμίσουν την εγκυκλοπαίδεια Δομή. Η εμπειρία του ανεκτίμητη. Άραγε στην ελληνική πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι χαίρουν την εκτίμηση που τους αξίζει;

Η προσφορά αυτών των σκύλων προς την κοινωνία είναι λειτούργημα.  Η K9 SAR Team του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το δυναμικό που έχει μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Αρκεί να έχει την βοήθεια που της αξίζει…

…το μέλλον θα δείξει!

Το ταξίδι για την Ziggy και εμένα μόλις ξεκίνησε!

* Περισσότερα άρθρα στο petsonly.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

: Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην "Συμπεριφορά Σκύλων", Advanced Canine Behaviour Diploma. Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy. Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.