Βασίλης Μπαμπούνης: «Τα νέα μου τραγούδια κρύβουν περισσότερο θυμό από ποτέ»

Published On 13 January 2016 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Λίγες ώρες πριν τη σημερινή του εμφάνιση στο Tiki Bar, στην Αθήνα, ο Βασίλης Μπαμπούνης περνά μια βόλτα από την «ανάκριση» του Βατράχου και μιλά για την έλευση του – ηττημένου από τα αποδυτήρια καταπώς φαίνεται – 2016, τα επόμενα σχέδια, το Βασίλη στον «Εγώκερω» και το Βασίλη λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του δίσκου, το θέατρο και… τα ημίμετρα.

Η αλλαγή τους έτους για το Βασίλη Μπαμπούνη λειτούργησε ίσως για πρώτη φορά ως ένα «νέο ξεκίνημα»: «Γενικά το αντιμετωπίζω σαν μια απλή ημερολογιακή ακολουθία, και αυτό είναι άλλωστε. Το 2015 όμως ήταν – για μένα αλλά και για τόσο πολύ κόσμο – τόσο απαίσιο που ίσως για πρώτη φορά ένιωσα το καινούργιο έτος σαν ένα “νέο” ξεκίνημα, αν και η απώλεια του David δεν προμηνύει και τα καλύτερα. Όσο για τους στόχους, live, παραστάσεις στο θέατρο και ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων του καινούργιου μου δίσκου είναι νομίζω αρκετά, για το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον».

Όσον αφορά στο μουσικό απολογισμό του 2015, από την άλλη, ο ίδιος παραδέχεται ότι δυστυχώς δεν είχε και πολύ χρόνο να ακούσει καινούργιους δίσκους, αλλά οι δίσκοι των Δραμαμίνη, Κύριου Κ. και Φοίβου Δεληβοριά, τον εντυπωσίασαν ιδιαιτέρως.

Babounis1

Μιλώντας για τις προετοιμασίες του νέου του δίσκου, αποκαλύπτει τα χαρτιά του και τα μεγάλα του σχέδια ακόμα και για διπλό δίσκο: «Έχω πολλά τραγούδια στο συρτάρι και τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ κοντά στις μίξεις. Νομίζω οτι είναι πιο προσωπικά από τα παλιά και οτι κρύβουν περισσότερο θυμό από ποτέ. Έχω τραγούδια στ’ αλήθεια πολύ σκοτεινά αλλά και αρκετά πιο “ανάλαφρα”, όπως το “Γάτος στην Εκάλη” που κυκλοφόρησα πέρυσι με το Σπύρο Γραμμένο. Είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μου, και είναι ένας στόχος που κινείται διαρκώς. Εξακολουθώ όμως να μη νιώθω οτι έχω το σύνολο τραγουδιών που θα ήθελα, οπότε πριν το Πάσχα δεν περιμένω κυκλοφορία. Άμεσα όμως θα κυκλοφορήσει το “Πέσε ξανά” που παίζω εδώ και καιρό live, άγνωστο όμως το πότε».

Ακούγοντας ωστόσο μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια τον «Εγώκερω», ο Βασίλης Μπαμπούνης κάνει μια δική του ανασκόπηση – και ενδοσκόπηση – για το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα για τον ίδιο. Άραγε τα βρίσκει ακόμα τόσο απλά, όπως στο κομμάτι «Είναι τόσο απλό»; «Ποτέ δεν τα έβλεπα απλά» απαντάει γελώντας, «ο στίχος είναι παραπλανητικός! Η αλήθεια είναι ότι έχουν συμβεί πάρα πολλά από τότε και δεν είμαι επ’ ουδενί ο ίδιος άνθρωπος, οπότε κατά μια έννοια τον έχω αφήσει πίσω μου τον “Εγώκερω” , αν και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν το δίσκο. Κάποια τραγούδια μάλιστα μου αρέσουν ακόμα! Ο καινούργιος δίσκος, αν και γράφτηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι σίγουρα πιο εξωστρεφής και πιο τολμηρός από τον “Εγώκερω”. Μπορώ με σιγουριά να πω πως έχω αποτυπώσει ένα κομμάτι της ψυχής μου σ’ αυτά τα τραγούδια».

Babounis2

Συζητώντας για τους πιο σημαντικούς σταθμούς της πορείας του αυτήν την περίοδο, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την αναφορά στη συμμετοχή του στο θεατρικό έργο «Πατριδογνωσία» του Θανάση Χαλκιά με το Γεράσιμο Γεννατά: «Αυτή η παράσταση είναι από τις ομορφότερες και πολυτιμότερες εμπειρίες που είχα ποτέ. Το να βρίσκομαι στη σκηνή με το Γεράσιμο Γεννατά – που είναι ερμηνευτικό μεγαθήριο κι ας μην το ξέρει ο πολύς κόσμος – από μόνο του λέει πολλά. Το να παίζω και να τραγουδάω μόνος, με μια κιθάρα χωρίς μικρόφωνο σε κατάμεστο θέατρο, και να πρέπει να σταθώ δίπλα του ήταν τρομερό σχολείο για μένα. Και η παράσταση, που είναι ουσιαστικά μια πολιτική επιθεώρηση, είναι καταπληκτική, τα κείμενα είναι ευφυέστατα, ο κόσμος έρχεται και ξεκαρδίζεται και συγκινείται και κλαίει και πάλι ξεκαρδίζεται και εγώ το βιώνω όλο αυτό από τη σκηνή – ε, αυτό είναι υπέροχο! Να αφοσιωθώ όμως πλήρως, δε θα το έκανα γιατί θα σήμαινε αυτομάτως οτι θα παρατούσα τη μουσική. Τα ημίμετρα δε μου κάνουν. Ευτυχώς η παράσταση παίζεται ακόμα, κυρίως στην επαρχία, αλλά έχουμε και μια ακόμα στην Αθήνα, στις 6 Φεβρουαρίου, στο Βύρωνα».

BabounisG

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε λοιπόν απόψε στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Αθήνα); «Έχω ετοιμάσει μια παράσταση με πολλά δικά μου τραγούδια, τα περισσότερα καινούργια και ακυκλοφόρητα, ουσιαστικά μια εν μέρει παρουσίαση του καινούργιου δίσκου θα είναι, και βέβαια πολλές κi ενδιαφέρουσες επανεκτελέσεις, και κάποια τραγούδια που δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει, τουλάχιστον από εμένα! Εκτάκτως, ένα mini-tribute στον David… Μαζί μου θα είναι οι υπέροχοι μουσικοί Γιώργος Καρδιανός στις κιθάρες, Δημήτρης Πετράκης στα synths και το φλάουτο, Κώστας Γιαννίρης στο μπάσο και Νικόλας Χριστόπουλος στα τυύμπανα, και στον ήχο ο Κώστας Δασκαλάκης».

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για ένα rock n’ roll βράδυ, με τον απολαυστικό Βασίλη Μπαμπούνη με ολοκαίνουριο υλικό, πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό, αλλά και περάσματα από την dark pop αίγλη των Editors και τη new wave αισθητική των Depeche Mode μέχρι το ρομαντισμό και το λυρισμό του Leonard Cohen. Στις 21:30, σε ένα από τα πιο όμορφα bars της Αθήνας.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.