Γιατί δεν αναμεταδίδω πια «ντοκουμέντα» από τις πορείες

Published On 8 December 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Έχουμε και λέμε:

Άνδρας των ΜΑΤ γρονθοκοπεί χωρίς λόγο συλληφθέντα ο οποίος φοράει ήδη χειροπέδες. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο του Reuters (στο 00:30).

Σε πλάνα του Mega, δύο άλλοι άνδρες των ΜΑΤ φαίνονται να «φυτεύουν» βόμβα μολότοφ σε σακίδιο (αν και το σπικάζ φυσικά επέμενε ότι «αστυνομικοί βρήκαν σε σακίδιο βόμβες μολότοφ»).

Σε πολλά βίντεο και φωτογραφίες εμφανίζονται πολυπληθείς ομάδες κουκουλοφόρων να περνούν ανενόχλητες δίπλα από τα ΜΑΤ, ακόμη και να ενώνονται μαζί τους.

Στη Θεσσαλονίκη κάποιοι «γνωστοί-άγνωστοι» έσβησαν τη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα Zara. Το Mega -πάλι το Mega- τους βάφτισε «εργαζόμενους», αλλά οι ίδιοι οι -πραγματικοί- εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από διαδηλωτές, οι οποίοι βοήθησαν και στον απεγκλωβισμό όσων είχαν παγιδευτεί στο κτίριο.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ντοκουμέντα από τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου, για την απρόκλητη αστυνομική βία, την αδιαμφισβήτητη πλέον δράση των ασφαλιτών – κουκουλοφόρων του παρακράτους, και τον τρόπο που παρουσιάζονται όλα αυτά από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Όπως ήταν φυσικό, τα βίντεο αναδημοσιεύτηκαν χιλιάδες φορές στα social media, αναγκάζοντας τελικά ακόμη και τις γνωστές μονταζιέρες να αναθεωρήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις- για παράδειγμα, το Mega στο χθεσινοβραδινό (σ.σ. 7/12) δελτίο του δεν έκανε πια λόγο για «βόμβες μολότοφ που βρέθηκαν σε σακίδιο», αλλά για «υπόθεση που γεννά ερωτηματικά».

Πολλοί, λοιπόν, θα σκέφτονται ότι είναι χρήσιμο και θεμιτό να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια σχετικά με τα όσα συμβαίνουν πραγματικά στις πορείες και τις διαδηλώσεις, με την ελπίδα κάποια στιγμή να σταματήσει η αστυνομική αυθαιρεσία και η δράση του παρακράτους.

Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω- αντίθετα, θαυμάζω την επιμονή τους. Προσωπικά όμως, πλέον νιώθω ότι είναι μάταιο.

Ας δούμε τι συμβαίνει όταν η αλήθεια φτάνει στα κυρίαρχα μέσα. Αντιγράφω ενδεικτικά ορισμένα σχόλια στη δημοσίευση του Πρώτου Θέματος με τα βίντεο του ξυλοδαρμού του συλληφθέντα και του «φυτέματος» των μολότοφ (διατηρείται η πρωτότυπη ορθογραφία):

«Mόνο με αστυνομία by usa θα έχουμε τάξη σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν μπορεί οι καταστηματάρχες οικογενειάρχες να είναι θύματα του κάθε ανατολικοσοβιετικού αναρχικού μπαχαλάκια πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα σε κάθε περιοχή της αθήνας χρήση όπλου και taser σε όποιον δεν συμορφώνεται έχουμε την πιο light αστυνομία στον κόσμο.»

«Εχω αρχίσει και βλέπω με συμπάθεια τους αστυνομικούς η αλήθεια είναι ότι έχουν δεμένα τα χέρια οι άνθρωποι. Εμείς φωνάζουμε ότι θέλουμε αστυνομία και κάνουμε πρώτη είδηση μετά την βροχή μολοτοφ τις 2 μπάτσες που έριξε στον αναρχικό. Και παράσημο έπρεπε να του δώσουμε του αστυνομικού.»

MAT06012girl

«Και λιγα εκανε στον πυρπολητη πολεως και πολιτων.κατι τετοια διποδα καινε ανθρωπους και περιουσιες για χαβαλε.καμια ανοχη,κανεναν οικτο.»

«Κ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Κ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ. Κ ΑΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ Κ ΝΑ ΜΠΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΡΧΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Κ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.»

Ζητούν λοιπόν όπλα, taser και παράσημα για το παράνομο ξύλο, θεωρούν ότι «και λίγα τους έκαναν». Και βέβαια, «καλά θα κάνουν οι δημοσιογράφοι να βγάλουν τον σκασμό».

Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει. Τα βλέπει τα ντοκουμέντα. Αλλά μια μεγάλη μερίδα του χειροκροτάει και ζητάει περισσότερη αστυνομική βία, περισσότερη αυθαιρεσία, περισσότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων εν ονόματι της ασφάλειας. Θέλει περισσότερη (παρα)κρατική παρανομία για να τηρηθεί «ο νόμος και η τάξη» – και δεν ντρέπεται να το φωνάζει.

Γι’ αυτό κι εγώ βρίσκω πλέον μάταιο να αναμεταδίδω τα βίντεο και τις φωτογραφίες με πράγματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Δεν αλλάζει κάτι: αυτοί που τα ξέρουν, αυτοί που αγανακτούν και αηδιάζουν, θα πατήσουν like και share. Οι υπόλοιποι όμως δεν θα αλλάξουν μυαλά.

Δεν διδάσκεται η δημοκρατία με like και share. Δυστυχώς δεν έχω ιδέα αν και πώς μπορεί να διδαχθεί πια σε αυτή τη χώρα.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).