Γιατί τα καράβια αφρίζουν τη θάλασσα;

Published On 25 August 2014 | By Νίκος Μπάκας | Νίκος Μπάκας - SciFrog

Πώς δημιουργούνται οι αφροί πίσω από το καράβι που όλοι χαζεύουμε στην “καταστρωματάδα”; Ο SciFrog εξηγεί.

Δεν υπάρχει καλοκαιρινή εξόρμηση σε νησί χωρίς “καταστρωματάδα”, με τους ταξιδιώτες να χαζεύουν πότε τους γλάρους και πότε τα μπουλούκια στα λιμάνια. Όπως πάντα λοιπόν, έτσι και φέτος με το γιό μου αυτή τη φορά τη βγάλαμε στο κατάστρωμα να χαζεύουμε τη θάλασσα και τον αφρό που περιβάλλει το καράβι. Και τότε σκάει η ερώτηση. “Γιατί μπαμπά το καράβι βγάζει αφρούς;”

Αρχίζω να εξηγώ λοιπόν ότι ο αφρός είναι φυσαλίδες, νερό με αέρα “κοπανιστό” όπως του είπα και του άρεσε. “Και από πού είναι ο αέρας;” Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση, στο πως δηλαδή δημιουργούνται οι φυσαλίδες δεν είναι προφανής. Μια πηγή είναι τα κύματα που δημιουργεί το καράβι. Εάν ο κυματισμός είναι μεγάλος, τότε το κύμα αυτό σπάει. Υγρό δηλαδή που έχει φτάσει ψηλά καταρρέει απότομα και στη διαδικασία το κύμα αφρίζει. Αυτή όμως η πηγή ευθύνεται κυρίως για τους πλαϊνούς αφρούς του καραβιού. Τί γίνεται πίσω όπου έχουμε και τους περισσότερους; Προφανώς οι πίσω δημιουργούνται με κάποιο τρόπο από την προπέλα, αλλά πώς;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εξαιτίας της κίνησης της προπέλας η πίεση γύρω από αυτή πέφτει απότομα. Και μικρότερη πίεση σημαίνει ότι ο αέρας που είναι διαλυμένος μέσα στο νερό εξαερώνεται πολύ πιο εύκολα με αποτέλεσμα τη δημιουργία φυσαλίδων, όπως μπορείτε να δείτε στο video εδώ:

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται cavitation και είναι σημαντικό γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιές στην προπέλα εάν οι φυσαλίδες σκάνε συνεχώς πάνω της. Αν δεν το πιστεύετε, δείτε την παρακάτω φωτογραφία. Στο επόμενο ταξίδι με πλοίο λοιπόν θα ξέρετε… Καλές και “αφρισμένες” διακοπές.

Cavitation

Like this Article? Share it!

About The Author

: Δηλώνει φυσικός κατ’ επάγγελμα και χόμπυ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.