Για μια τελευταία αγκαλιά…

Published On 10 September 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Team

Τον Αύγουστο που μας πέρασε η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να επιτρέψουν επανενώσεις οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου (1950-1953). Διακόσιοι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους συγγενείς τους μετά από 60 χρόνια. Χιλιάδες άλλοι δεν θα τα καταφέρουν ποτέ.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να επιτρέψουν επανενώσεις οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου (1950-1953). Οι συναντήσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, τρία χρόνια μετά την τελευταία επανένωση που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια.

North Koreans on a bus bid farewell to their South Korean relatives after inter-Korean temporary family reunions at Mount Kumgang resort

Εκατό άνθρωποι από κάθε χώρα θα συναντηθούν κατά το διάστημα 25 με 30 Σεπτεμβρίου στην ορεινή περιοχή Κουμγκάγκ στη Νότιο Κορέα, την ημέρα της πανσελήνου, και οι εικόνες τις επανασύνδεσης θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου, την ημέρα της Ανεξαρτησίας. Επίσης, σε σαράντα ανθρώπους από κάθε πλευρά θα επιτραπεί να μιλήσουν με συγγενείς τους μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

North Korean man waves as a South Korean man weeps after luncheon meeting during inter-Korean temporary family reunions at Mount Kumgang resort

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο κι άλλου κύκλου συναντήσεων για το Νοέμβριο. Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν και στο άνοιγμα της κοινής βιομηχανικής ζώνης στο Kaesong στη Βόρειο Κορέα που παρέμενε αποκλεισμένη από τον Απρίλιο.

Το πολύ λεπτό ζήτημα των χωρισμένων οικογενειών είναι ίσως το μοναδικό που φέρνει τις δύο χώρες σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης. Άνθρωποι που έχουν να ιδωθούν για πάνω από μισό αιώνα έχουν την ευκαιρία να δουν τους συγγενείς τους άλλη μια φορά πριν πεθάνουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ηλικιωμένοι.

North Korean Lee Jong-Ryol, his South Korean son Lee Jong-Sik and his South Korean sister Lee Soon-Ja look at a photo album which was brought from the South at Mount Kumgang resort

Από το 1985 μέχρι το 2010 έχουν πραγματοποιηθεί 18 κύκλοι συναντήσεων με σκοπό την επανασύνδεση χωρισμένων οικογενειών. Περίπου 129.000 άνθρωποι μόνο από τη Νότιο Κορέα έκαναν αίτηση για το πρόγραμμα της επανένωσης. Αλλά μόνο σε 22.000 συνολικά, κι από τα δύο κράτη, έχει επιτραπεί να συναντηθούν όλα αυτά τα χρόνια. Η επιλογή των «τυχερών» γίνεται με κλήρωση, έτσι ώστε όλοι οι αιτούντες να έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Δυστυχώς όμως, περίπου 2.000 Νοτιοκορεάτες που βρίσκονται στη λίστα αναμονής πεθαίνουν κάθε χρόνο χωρίς να ξαναϊδωθούν με τους συγγενείς τους, καθώς οι περισσότεροι είναι πάνω από 70 ετών.

North Korean Kim Ho-Sook meets her South Korean brother during inter-Korean temporary family reunions at Mount Kumgang resort in North Korea

Έτσι, οι συναντήσεις αυτές είναι μια ευκαιρία για τους Κορεάτες να δώσουν μια τελευταία αγκαλιά στα πρόσωπα που αγαπάνε και έχουν να δουν περίπου 60 χρόνια. Ένα τόσο συναισθηματικά φορτισμένο και ανθρώπινο ζήτημα όπως αυτό μπορεί να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών.

* Οι φωτογραφίες είναι από την τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το 2010.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.