Η δολοφονία του Κένεντι στην οθόνη

Published On 22 November 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι. To thefrog.gr θυμάται μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που καταπιάστηκαν με το τραγικό γεγονός.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κένεντι περιοδεύει στο Ντάλας του Τέξας. Καθώς η προεδρική κάμπριο λιμουζίνα και η συνοδεία του στρίβουν στην οδό Ελμ, ο Κένεντι πυροβολείται τρεις φορές, με την μια σφαίρα να τον πετυχαίνει στην πλάτη και την άλλη στο κεφάλι. Η εικόνα μεταδίδεται αμέσως από τα μεγαλύτερα Αμερικανικά κανάλια τα οποία διακόπτουν το πρόγραμμά τους και ασχολούνται με την δολοφονία και ύστερα με την κηδεία του Προέδρου για τρεις ολόκληρες μέρες. Όλος ο κόσμος μπορεί να δει ξανά και ξανά την στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ πυροβολείται μιας και κάποιος τραβούσε φιλμ. Ο Κένεντι ήταν νεκρός. Παρόλη την έρευνα των Αμερικανικών αρχών και την σύλληψη του δράστη ονόματι Λι Χάρβεϊ  Όσβαλντ, χιλιάδες αναρωτιούνται ακόμη ποιος σκότωσε τον Κένεντι και γιατί; Σύμφωνα με μια έρευνα μάλιστα το 75% των Αμερικανών δεν πιστεύει ότι ο Οσβαλντ έδρασε μόνος του.

Πενήντα χρόνια μετά από την δολοφονία του 35ου προέδρου της Αμερικής, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, η ζωή του, οι κρυφές πτυχές της και η μυστήρια κατά πολλούς δολοφονία του συνεχίζουν να γεννούν μύθους και συνομωσίες που εμπνέουν συγγραφείς και σκηνοθέτες.

Το thefrog.gr παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που καταπιάστηκαν με την δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

JFK (1991)

Ο Όλιβερ Στόουν σκηνοθετεί ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με θέμα την δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι. Η ταινία βασίζεται στα βιβλία των Μαρς και Γκάρισον οι οποίοι έκαναν ενδελεχή έρευνα για το γεγονός, ενώ συγκεντρώνει τις περισσότερες από τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν διατυπωθεί. Η κινηματογράφηση είναι γρήγορη, ενώ περιέχει και ντοκουμέντα-λήψεις από τα πραγματικά γεγονότα. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας και μοντάζ.

Execution Action (1973)

Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Ντέβιντ Μίλερ, αναπτύσσει κι αυτή την δική της θεωρία συνομωσίας. Δείχνει ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν έργο οργανωμένο εκ των έσω. Αν και προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, ξεχώρισε για το καστ της -στην ταινία παίζουν παλιοί και καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως Μπαρτ Λάνκαστερ, Εντ Λάουτερ, Πωλ Καρ και Τσέστερ Κόλμπι.

In the line of fire (Δεύτερη Ευκαιρία, 1991)

Καλογυρισμένο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον φοβερό Κλιντ Ίστγουντ. Ένας άνδρας από την φρουρά του τότε Αμερικανού προέδρου Κένεντι έχοντας τύψεις που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την δολοφονία του το 1963, καλείται τώρα, τριάντα χρόνια μετά, να αξιολογήσει τις λογής απειλές που δέχεται ο νυν πρόεδρος, εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας.

Parkland (2013)

Η ταινία προσπαθεί να ρίξει φως στα παρασκήνια της δολοφονίας του προέδρου, στις ζωές των απλών και καθημερινών ανθρώπων που είτε είδαν από την τηλεόραση είτε από κοντά τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δολοφονείται, και όχι στο να “δείξει” τους δράστες ή να εξηγήσει τα γεγονότα. Οι ζωές των Αμερικανών άλλαξαν μετά από τον θάνατο του Κένεντι. Όπως αυτή του Έιμπ Ζαπρούντερ, εύπορου έμπορου υφασμάτων, που τραβώντας με την οκτάρα κάμερά του την πομπή από απόσταση αναπνοής, ποτέ δεν θα φανταζόταν πως φιλμάρει τα πιο σημαντικά τριάντα δευτερόλεπτα που καταγράφηκαν ποτέ σε σελιλόιντ. Του χειρουργού Τσαρλς Καρίκο, που μετά από τόσες ψυχές που έχουν σβήσει (ή αντίστοιχα έχουν σωθεί) στα χέρια του, δεν θα περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο και με τον ακριβοθώρητο Κύριο Πρόεδρο. Όπως του Ρόμπερτ Όσβαλντ, που μέσα σε μια στιγμή έγινε ο αδελφός του πιο μισητού ανθρώπου στον κόσμο, του Λι Χάρβει, του φερόμενου από το FBI ως στυγερού εκτελεστή.

Προς τιμή του σκηνοθέτη λοιπόν που δεν αναλώνεται σε μια προβολή μιας ακόμη συνομωσίας.

Killing Kennedy (2013)

H ταινία του National Geographic Channel, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μπιλ Ο’ Ράιλι, σε παραγωγή Ρίντλει Σκοτ και Μάρτιν Ντάγκαρντ, ακολουθεί την πορεία των Τζον Κένεντι και Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Οι ζωές τους συναντήθηκαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, οδηγώντας σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Ρομπ Λόου, Τζίνιφερ Γκόντουιν και Γουίλ Ρότααρ.

The Kennedys (2011)

Μίνι σειρά με 8 επεισόδια, δημιούργημα του Τζόελ Σέρνοουβ που αρχικά, πριν την προβολή της, είχε πολυδιαφημιστεί ως η καλύτερη και πιο ανατρεπτική σειρά, αλλά είχε προκαλέσει και αντιδράσεις από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Τελικά και ενώ επρόκειτο να προβληθεί από το History Channel, το ίδιο το κανάλι – φοβούμενο, ποιος ξέρει, είτε τις αντιδράσεις, είτε την παταγώδη αποτυχία- αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή του The Kennedys. Ένα άγνωστο κανάλι, το Reelz Channel, αποφάσισε να προβάλει την σειρά που διαπραγματευόταν μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέχρι και τη δολοφονία του Μπόμπι) και εστιάστηκε στη σχέση του δολοπλόκου πατέρα Τζο Κένεντι με τους τρεις γιους που έσπρωξε μανιωδώς στην εξουσία. Η σειρά δεν κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον καθώς εστίαζε στα κλασικά τσιτάτα, παρά το αρκετά καλό καστ (με εξαίρεση την Κέιτ Χολμς).

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.