Η μέρα που θρήνησε η rock ‘n’ roll μουσική

Published On 3 February 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Team

Το αεροπορικό δυστύχημα της 3ης Φεβρουαρίου του 1959 κόστισε στην μουσική τρία από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα αστέρια της και έμεινε στην ιστορία ως «η μέρα που πέθανε η μουσική». Oι τραγουδιστές της rock ‘n’ roll Buddy Holly, Ritchie Valens και J.P. Richardson ή αλλιώς Big Bopper άφηναν τραγικά την τελευταία τους πνοή.

Κι όλα αυτά πάνω στην αρχή της του μεσουρανήματός τους. Η περιοδεία «Winter Dance Party» στην Αμερική, στην οποία ενώνονταν οι τρεις τραγουδιστές, βρισκόταν σε εξέλιξη και σημείωνε πρωτοφανή επιτυχία. Όμως το tour γινόταν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Εκτός του ότι έπρεπε κάθε μέρα να είναι και σε άλλη πόλη, το λεωφορείο με το οποίο μετακινούνταν δεν είχε κλιματισμό και οι θερμοκρασίες ήταν υπό το μηδέν.

Έτσι, στην στάση τους στην πόλη Clear Lake της Άιοβα ο Buddy Holly προτείνει στην μπάντα του, αντί να μετακινηθούν με το λεωφορείο, τρεις από αυτούς να πάνε με μονοκινητήριο. Κι εκεί η μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι. Ο Waylon Jennings προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Richardson που υπέφερε από γρίπη, ενώ ο Valens αν και είχε φοβία με τα αεροπλάνα κέρδισε την θέση του Tommy Allsup στο κορώνα-γράμματα.

PlaneCrash

Το αεροπλάνο απογειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα από το δημοτικό αεροδρόμιο του Mason City, αμέσως μετά τη συναυλία, με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό τους, το Dilworth της Μινεσότα. Δεν έφτασε ποτέ. Η κακοκαιρία και η απειρία του νεαρού πιλότου Roger Peterson απέβησαν μοιραία. Το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στην περιοχή του Clear Lake σοκάροντας τον κόσμο της μουσικής.

Ο Βάτραχος θυμάται τα τρία αστέρια που χάθηκαν πρόωρα σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της μουσικής.

Buddy Holly (1936-1959)

Το πραγματικό του όνομα ήταν Charles Hardin Holley και ήταν συνθέτης, τραγουδιστής και στιχουργός. Από μικρός έπαιζε διάφορα όργανα, ενώ είχε εξαιρετική φωνή και είχε συμμετάσχει και σε διαγωνισμούς. Το όνομα «Buddy» του το είχε βγάλει η οικογένεια του καθώς ήταν ο μικρότερος από τα δύο αδέρφια του.

BuddyHolly

Το 1955 βλέπει ζωντάνά για πρώτη φορά τον μεγάλο Elvis Presley και τότε ξεκινά η επιρροή της rock ‘n’ roll στην μουσική του. Το 1956 δημιουργεί την δική του μπάντα, τους The Crickets που αποτελούνταν από τους οι Niki Sullivan, Joe B. Mauldin, and Jerry Allison. Αν και ήταν μόλις 23 χρονών όταν σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα, ο Holly είχε ήδη τρία άλμπουμ στο ενεργητικό του, ενώ κάποιοι είχαν μιλήσει ήδη «για την πιο δημιουργική και δυναμική επιρροή στην rock ‘n’ roll μουσική». Η καριέρα του όμως απογειώθηκε μόλις για ένα χρόνο. Τα «That’ll Be The Day», «Peggy Sue» και «Everyday» είναι μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια.

Ritchie Valens (1941-1959)

Το πραγματικό του όνομα ήταν Richard Steve Valenzuela. Μεγάλωσε ακούγοντας παραδοσιακά μεξικάνικα τραγούδια, φλαμέγκο και blues και ήδη από τα 5 του χρόνια έδειξε την κλίση του στην μουσική. Ο πατέρας του τον ώθησε στο να μάθει κιθάρα και τρομπέτα ενώ αργότερα ο ίδιος έμαθε και ντραμς. Ήταν αυτοδίδακτος κιθαρίστας και μάλιστα παρότι αριστερόχειρας έμαθε να παίζει και με το δεξί. Μόλις στα 16 του μπήκε στην μπάντα «The Silhouettes» όπου έπαιζε κιθάρα ενώ αργότερα έγινε και τραγουδιστής.

Ritchie_Valens

Τον ανακάλυψε ο ιδιοκτήτης μια μικρής δισκογραφικής εταιρείας, της Del-Fi Records και το 1958 είχε υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο. Ηχογράφησε αρκετές επιτυχίες και παρόλο που η καριέρα του κράτησε μόλις 8 μήνες επηρέασε σε μεγάλο βαθμό σπουδαίους καλλιτέχνες όπως τους Los Lobos, Los Lonely Boys και Carlos Santana. Η πορεία του άνοιξε την πόρτα της pop και rock και σε άλλους Λατίνους καλλιτέχνες. Γνωστότερο κομμάτι του το «La Bamba».

The Big Bopper (1930 – 1959)

Το 1957 ο J.P. Richardson που δούλευε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Τέξας KTRM ανέλαβε εκφωνητής του προγράμματος μεταξύ 3 και 6 το μεσημέρι. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Big Bopper από το νεανικό χορό «The Bop» που είχε δει σε ένα πανεπιστήμιο. Λίγο καιρό αργότερα ανέλαβε και υπεύθυνος του προγράμματος του σταθμού.

big-bopper

Τον Μάιο του 1957 κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της μεγαλύτερης ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής. Πέντε μέρες, 2 ώρες και 8 λεπτά διήρκεσε το πρόγραμμά του στο οποίο έπαιξε 1.821 τραγούδια ενώ έτρωγε και έκανε μπάνιο κατά τη διάρκεια των 5λεπτων ειδήσεων. Ηχογράφησε ένα άλμπουμ, καθώς εκτός από ραδιοφωνικός παραγωγός ήταν τραγουδιστής, κιθαρίστας, στιχουργός αλλά και πολύ καλός performer. Η μεγαλύτερη επιτυχία του υπήρξε το τραγούδι «Chantilly Lace».

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.