Η μανία της παγκόσμιας ημέρας

Published On 14 March 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Τα τελευταία χρόνια οι παγκόσμιες μέρες έχουν μετατραπεί από θεσμό σε πραγματική επιδημία. Ήταν που ήταν έτσι κι αλλιώς χωρίς νόημα, το πράγμα παράγινε όταν άρχισαν να εμφανίζονται διεθνείς ημέρες για την μπριζόλα και την τουαλέτα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μόνοι που φαίνονται να διασκεδάζουν τις παγκόσμιες ημέρες είναι οι δημοσιογράφοι -ειδικά σε μέρες κενές από ειδήσεις- για αυτό κι εμείς σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Μπριζόλας και της Πεολειχίας, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ολόκληρο αφιέρωμα και να θυμηθούμε παγκόσμιες μέρες που πραγματικά είναι για γέλια και για κλάματα.

Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας

Παγκόσμια ημέρα τί; Κι όμως σαν σήμερα το 2002, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού παραγωγού Tom Bertschy του αμερικανικού σταθμού 103.7FNX. Ένα μήνα μετά την επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου -αγαπημένη ημέρα κυρίως των γυναικών- ο Αμερικανός παραγωγός σκέφτηκε πως αυτή η μέρα, δηλαδή η 14η Μαρτίου, θα πρέπει να είναι για τον άντρα. Και ποια είναι αυτά που αγαπάει ένας άντρας; «Το καλό φαΐ και το καλό σεξ», σκέφτηκε.

SteakandBJDay

Την ημέρα αυτή, την πρωτοβουλία την έχει η γυναίκα. Στην αρχή προσφέρει στον καλό της μια καλοψημένη μπριζόλα και στη συνέχεια την υπέρτατη ηδονή (αν ο Bertschy ήθελε μπριζόλα και σεξ ταυτόχρονα ο υπόλοιπος κόσμος δεν του φταίει).

Διεθνής Ημέρα Πειρατικής Ομιλίας

Η ημέρα ομιλίας αλά Jack Sparrow, δηλαδή του να μιλάς σαν πειρατής, ξεκίνησε σαν μια φάρσα δυο νεαρών, του John Baur και του Mark Summers από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθιέρωσαν την Ημέρα Πειρατικής Ομιλίας, κατά την οποία ο καθένας μπορεί να μιλά με τη διάλεκτο των πειρατών, στις 19 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την μέρα ο κλασικός χαιρετισμός «Ηello» αντικαθίσταται από το πειρατικό «Αhoy, me hearty», όπως και πολλές άλλες εκφράσεις, κι όλα αυτά χάρη στη δημοσιότητα που πήρε η πρωτοβουλία των δύο φίλων από τα μέσα ενημέρωσης.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Ναι οκ, το καταλαβαίνω. Όλοι μισούμε τα κουνούπια, αλλά και Παγκόσμια Ημέρα ρε παιδιά; Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ένωσης για τον Έλεγχο των Κουνουπιών (AMCA), μιας επιστημονικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ και στους κόλπους της περιλαμβάνει επιστήμονες από 50 χώρες του κόσμου.

Στόχος της Ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με την βλαβερή συμπεριφορά των κουνουπιών και των άλλων συναφών εντόμων απέναντι στον άνθρωπο.

Η 20ή Αυγούστου επελέγη γιατί την ίδια ημέρα το 1897, ένας άγγλος γιατρός ονόματι Ronald Ross ανακοίνωσε την ανακάλυψη ότι τα κουνούπια ευθύνονται για την μάστιγα της ελονοσίας.

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Αυτή μάλιστα! Και θα έπρεπε να γιορτάζεται μόνο Δευτέρες πρωινά παρακαλώ.

sleepday

Κι όμως, αυτή η χαζομάρα καθιερώθηκε ως ημέρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όρισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού (αλλά όχι, δυστυχώς, και των αφεντικών) για τη σημασία του ύπνου στην υγεία μας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Θα μπορούσε να ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα όπου θα γιόρταζαν οι αλυσίδες fast food, τα σουβλατζίδικα και οι υδατάνθρακες. Ως γνωστόν, «τα πάχη μου, τα κάλλη μου» – αυτό σκέφτηκε το 1992 μία πρώην ανορεξική, η Mary Evans Young, η οποία ξεκίνησε αντιδιαιτητική καμπάνια στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 1995 έγραψε το βιβλίο «Diet Breaking: Having It All Without Having To Diet» (“Σπάζοντας τη δίαιτα: Πώς να τα έχεις όλα χωρίς να χρειάζεται να κάνεις δίαιτα”).

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα την Παγκόσμια Ημέρα; Γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού- με άλλα λόγια, να μας υπενθυμίζει να αγοράζουμε αυγά, γιατί κι αυτοί άνθρωποι είναι, έχουν τα έξοδα τους, πως θα ζήσουν; Είχαν προβλέψει και την κρίση ως φαίνεται.

happyeggs

Μία από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL).

Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου (δεν θέλω να ξέρω από ποιους και με ποιον τρόπο). Καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας (!), που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους, σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Σκοπός της καθιέρωσης της Ημέρας Δημόσιας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμά του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υπενθύμιση της υποχρέωσης του χρήστη να συνεισφέρει στη συντήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους. Για την τουαλέτα ρε γαμώτο!

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.