Η τέχνη οφείλει να είναι ακραία (;)

Published On 26 September 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Με αφορμή τον “σάλο” που έχει δημιουργηθεί στις σεμνότυφες νοικοκυρές από τους ήρωες του “Πενήντα αποχρώσεις του γκρι”, παρακάμπτουμε το γλυκανάλατο άρλεκιν για τον “πρίγκιπα” και την “παρθένα” και παρουσιάζουμε τρεις ιστορίες οι οποίες αποδεικνύουν πως είναι άδικο οτιδήποτε συνδέεται με το σεξ, να χαρακτηρίζεται αυτόματα ευτελές ή πορνό.

“Στο κρεβάτι επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί να το θέλουν και οι δύο”. Συνδυάζοντας το παραπάνω ρητό με την απόλυτη ελευθερία της τέχνης, πολλοί καλλιτέχνες μπόρεσαν να απελευθερωθούν από τα ηθικά δεσμά της εποχής τους και να δημιουργήσουν όχι μία ακόμα απλή ιστορία γύρω από τον έρωτα, αλλά μια παθολογική, σχεδόν αρρωστημένα σαδομαζοχιστική σχέση ανάμεσα στους ήρωές τους.

Με αφορμή και πιο πρόσφατο παράδειγμα τον “σάλο” που έχει δημιουργηθεί στις σεμνότυφες νοικοκυρές ανά τον κόσμο, από την ιστορία των ηρώων του “Πενήντα αποχρώσεις του γκρι”, το 3pointmagazine.gr παρακάμπτει το γλυκανάλατο άρλεκιν για τον “πρίγκιπα” και την “παρθένα” και παρουσιάζει τρεις ιστορίες οι οποίες αποδεικνύουν πως είναι άδικο οτιδήποτε συνδέεται με το σεξ, να χαρακτηρίζεται αυτόματα ευτελές ή πορνό. Αντίθετα εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Να φτάσει την τέχνη στα άκρα και την ερωτική διάθεση στα ύψη.

Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα

Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από την ομώνυμη ταινία, ωστόσο το βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ, που αποτελεί και πηγή έμπνευσης για τον Ρομάν Πολάνσκι, είναι αυτό που αξίζει. Η ιστορία ενός ξεχωριστού ζευγαριού και ο έρωτάς τους πέρα από καθετί συμβατικό και τετριμμένο, παρουσιάζεται από τον άντρα της σχέσης σε έναν νεότερο συνταξιδιώτη του, στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας.

mavrafeggaria

Οι ακραίες μορφές του πάθους στο σεξ, η ικανοποίηση κάθε βίτσιου και διαστροφής ανάμεσα στους δύο συντρόφους, αλλά και η βία στην οποία καταφεύγουν, είναι τα στοιχεία που τελικά τους καταστρέφουν. Το ερωτικό πάθος τυφλώνει και τους δύο, ενώ ο ρόλος του “ισχυρού” της σχέσης περνάει από τον ένα στον άλλο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου πάθους αφήνει και τους δύο δυστυχισμένους, ανολοκλήρωτους, γεμάτους μίσος.

Ένα υπαρξιακό εντέλει αφήγημα, το οποίο θέτει στον αναγνώστη το ερώτημα: σε τι βαθμό μπορεί να σε καταστρέψει ο έρωτας;

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.