Ιστορίες ομηρίας στη μεγάλη οθόνη

Published On 31 October 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Το “Captain Phillips” με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks μας δίνει αφορμή για μία αναδρομή σε κινηματογραφικές ιστορίες ομηρίας. Τρομοκράτες και πειρατές έρχονται αντιμέτωποι με τους ήρωες-πρωταγωνιστές: η δράση και το σασπένς είναι εγγυημένα.

Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε πρεμιέρα και στις ελληνικές αίθουσες η ιστορία του Captain Phillips, στην οποία παρακολουθούμε τον «καπετάνιο» Tom Hanks να πέφτει θύμα πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας. Μια ταινία του Paul Greengrass βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που μεταφέρει τη δράση σε ένα φορτηγό πλοίο που γίνεται στόχος Σομαλών πειρατών.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι. Από τη μία ο καπετάνιος  του αμερικανικού πλοίου Richard Phillips που προσπαθεί να σώσει το πλήρωμά του και από την άλλη ο αρχηγός των Σομαλών πειρατών Μούσε που προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να πάρει τα λύτρα και να επιβιώσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιστορίες πειρατείας και ομηρίας απασχολούν το Hollywood. Τρομοκράτες, πειρατές, κακοποιοί εισβάλουν σε ένα μέσο μεταφοράς ζητώντας ένα αντάλλαγμα. Η δράση της ταινίας είναι εγγυημένη, καθώς το σασπένς μεγαλώνει όταν οι όμηροι βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν λείπει φυσικά και ο πρωταγωνιστής- ήρωας που προσπαθεί να σώσει τους ομήρους και προοικονομεί συνήθως το αίσιο τέλος της ταινίας.

Το thefrog.gr θυμάται άλλες τέσσερις ταινίες που η δράση τους περιστρέφεται γύρω από ιστορίες ομηρίας και πειρατείας.

Speed (1994)

Όταν ακούς “πειρατεία σε λεωφορείο” τότε μάλλον η πρώτη ταινία που σου έρχεται στο μυαλό είναι το Speed. Η ταινία του Jan de Bont περιγράφει το θρίλερ μιας όχι και τόσο συνηθισμένης πειρατείας, καθώς γίνεται σε λεωφορείο αλλά από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Κι αυτό γιατί ο παρανοϊκός πρώην πυροτεχνουργός (Dennis Hopper) τοποθετεί μία βόμβα σε ένα αστικό λεωφορείο ρυθμίζοντάς της να εκραγεί όταν πέσει η ταχύτητα κάτω από τα 50 μίλια. Έτσι, οι δύο αστυνομικοί (Keanu Reeves και Sandra Bullock) καταλαμβάνουν το λεωφορείο και αναμετρώνται με την ταχύτητα προσπαθώντας να αποτρέψουν την έκρηξη της βόμβας και να σώσουν τους αθώους επιβάτες.

The Hunt for Red October (1990)

Ο John McTiernan μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο με Πούλιτζερ ομώνυμο βιβλίο του Tom Clancy και σκηνοθετεί την ιστορία ενός σοβιετικού υποβρυχίου που κινείται προς τις αμερικανικές ακτές υπό τις διαταγές του καπετάνιου του. Καθαρή πειρατεία με τους όρους ενός εξωτερικού παράγοντα που κατευθύνει το υποβρύχιο δεν υπάρχει. Όταν όμως ο καπετάνιος του σοβιετικού υποβρυχίου Marko Ramius (Sean Connery) αποφασίζει να αυτομολήσει προς τις ΗΠΑ, τότε μια ιδιαίτερη μορφή πειρατείας διαδραματίζεται, πανικοβάλλοντας το Πεντάγωνο αλλά και τον ρώσικο στόλο.

Air Force One (1997)

Το ψυχροπολεμικό κλίμα καλά κρατεί ακόμη και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς άλλη μία ιστορία με τους «κακούς Ρώσους» βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ένα ταξίδι με το προεδρικό αεροπλάνο του προέδρου των ΗΠΑ στη Μόσχα  μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν στην επιστροφή γίνεται αεροπειρατεία από ρώσους τρομοκράτες που απαιτούν την απελευθέρωση του στρατηγού τους. Ένα θρίλερ δράσης σε σκηνοθεσία του Wolfgang Petersen, με τον  Harrison Ford στο ρόλο του προέδρου- ήρωα των ΗΠΑ και τον Gary Oldman στο ρόλο του αδίστακτου ρώσου αεροπειρατή.

The Taking of Pelham 123 (2009)

Μπορεί οι περισσότερες ταινίες ομηρίας να έχουν να κάνουν με αεροπλάνα, αλλά η συγκεκριμένη ταινία αφορά το μετρό και μάλιστα της Νέας Υόρκης. Ο Tony Scott σκηνοθετεί την πειρατεία ενός συρμού του μετρό που ξεκινάει από το Pelham Bay Park στις 1:23 από τον κακοποιό Ryder(John Travolta). O Ryder μεταφέρει το αίτημά του για λύτρα μέσα από τον υπάλληλο του Κέντρου Ελέγχου Walter Garber (Denzel Washington). Η ιστορία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του John Godey και αποτελεί remake της ταινίας που κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο το 1974.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.