Καλιφόρνια ντρίμιν: μια σανίδα σωτηρίας για το όνειρο

Published On 14 December 2016 | By Απαιτητικός Θεατής | Frog and the City

Τέσσερις νέοι ονειρεύονται να αποδράσουν, να φύγουν στην Καλιφόρνια. Πιάνονται από μια σανίδα σωτηρίας, σκαρφαλώνουν σε αυτή και σκαρώνουν σχέδια και όνειρα. Σανίδα, και με την κυριολεκτική έννοια, καθώς η δράση της παράστασης Καλιφόρνια ντρίμιν εκτυλίσσεται πάνω σε μια ξύλινη, κυκλική και κινητή πλατφόρμα.

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη είναι μια κωμωδία. Πραγματικά, στην παράσταση το κοινό τρανταζόταν από τα γέλια. Αλλά ακούστηκαν και οι σιωπές του κοινού, κατά τις οποίες οι ήρωες επί σκηνής –ή επί ξύλινης πλατφόρμας, καλύτερα- έρχονταν αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα, που δεν έχει μεγάλες διαφορές με τη σύγχρονη. Μα και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Κατσικονούρη δεν έχουν μεγάλες διαφορές με κάποιους σύγχρονους νέους. Λίγο “κωλόπαιδα”, κομμάτι εγωιστές, αρκετά αφελείς βάζουν ως στόχο μια επίπλαστη ευτυχία. Αλλά και συμπαθείς και αθεράπευτα ονειροπόλοι. Γιατί κατά την σκληρή τους αυτοκριτική καταλήγουν τσακισμένοι, απαισιόδοξοι και τελικά ανθρώπινοι, χωρίς όμως να χάνουν το δικαίωμα στην ονειροπόληση.

Οι τέσσερις ηθοποιοί (Γιάννης Ιωάννου, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Γιώργος Σύρμας) ανέδειξαν με τρόπο εξαιρετικό τα κωμικά στοιχεία του έργου, με καταιγιστικό ρυθμό και υποκριτική ακρίβεια. Με τη σκηνοθεσία (Θανάσης Χαλκιάς) να απελευθερώνει και να αναδεικνύει αυτή την κωμικότητα των ηθοποιών, και όχι να την καθοδηγεί σε φόρμες άνευ περιεχομένου. Το πιο αστείο και εύστοχο στοιχείο της παράστασης ήταν μια σειρά από φυσικούς ήχους, που κατά περίπτωση δημιουργούσαν οι ηθοποιοί για να εκφράσουν τη συναισθηματική κατάσταση ή τις σκέψεις των ηρώων τους.

Μια πολύ ωραία παράσταση που ταξιδεύει από τον κόσμο των ονείρων μέχρι την σκληρή πραγματικότητα. Εξερευνά την ιδέα της προσωπικής ευτυχίας που έρχεται σε σύγκρουση με προκατασκευασμένα, κοινωνικά στερεότυπα ευτυχίας. Αναζωπυρώνει, όμως, την ελπίδα και την πίστη στους νέους. Και στους νέους καλλιτέχνες, κυρίως…

Info:

Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά- κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ραφαέλα Ακαμωτάκη, Ειρήνη Οικονομίδου
Σχεδιαμός αφίσας: Γιάννης Κατσάνος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κόρπης, Ανέστης Παρουσίδης
Teaser: Αλέξανδρος Κόρπης

Επικοινωνία- δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Ιωάννου, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Γιώργος Σύρμας

Στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις
Κάθε Κυριακή στις 9μ.μ.

Like this Article? Share it!