Κοιμήσου ήσυχος, Ελληνάρα μου

Published On 24 January 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Όταν ο παραλογισμός γίνεται επίσημη θέση της κυβέρνησης, ο κάθε πικραμένος δικαιούται να πιστεύει ότι το Φαρμακονήσι ήταν άλλη μία συνωμοσία σκοτεινών ανθελληνικών κέντρων.

«Το λιμενικό λέει -και φαντάζομαι μπορεί να το αποδείξει- ότι από τα στίγματα πορείας η πορεία ήταν προς το Φαρμακονήσι. Αν λοιπόν λένε ψέματα γι’ αυτό οι λαθρομετανάστες τότε σημαίνει ότι κάποιοι τους δασκάλεψαν να πουν ότι τους πήγαιναν προς Τουρκία, έτσι δεν είναι; Άρα τους δασκάλεψαν και για τα υπόλοιπα». Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που διαβάζω κάτω από ρεπορτάζ μεγάλου περιοδικού για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Δεν είναι ένας μεμονωμένος χρήστης που σχολιάζει σε κάποιο ακροδεξιό blog. Είναι ο τύπος που μπορεί να μην βλέπουμε συχνά στα δικά μας timeline, αλλά η σκέψη του εκφράζει μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Τα πράγματα γι’ αυτόν είναι πολύ απλά: αν το Λιμενικό μπορεί να αποδείξει ότι η πορεία των σκαφών δεν ήταν προς Τουρκία, τότε δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα άλλο. Γιατί αν δεν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός των μεταναστών, τότε δεν ισχύουν και όλα τα υπόλοιπα.

 farmakonisi2

Σε ολόκληρο το άλμα λογικής, όμως, η φράση κλειδί είναι το «κάποιοι τους δασκάλεψαν»: πάντα υπάρχει ένας σκοτεινός ανθελληνικός δάκτυλος πίσω από οτιδήποτε ντροπιάζει αυτή τη χώρα. «Κάποιοι» εξυφαίνουν συνομωσίες εναντίον της πατρίδας, «κάποιοι» θέλουν το κακό μας, «κάποιοι» εξυπηρετούν συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Νιλς Μουίζνιεκς, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία δεν κάνουν τη δουλειά τους – όχι, θέλουν «να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα».

Υπό αυτό το πρίσμα, η δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που για μας είναι τελείως εξωφρενική, για πολλούς είναι απόλυτα λογική. Ο υπουργός Ναυτιλίας ήξερε πολύ καλά τί έλεγε: εκφράζει τον κάθε πικραμένο που είναι έτοιμος να πιστέψει ότι οι «λαθρομετανάστες» είναι όργανα μυστήριων ανθελληνικών κέντρων που θέλουν το κακό της πατρίδας. Κι έτσι, όσοι ξυπνήσαμε σήμερα περιμένοντας παραιτήσεις, είδαμε έκπληκτοι να μετατρέπεται ο παραλογισμός σε επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Θα γίνουν ανακοινώσεις, θα διαταχθούν έρευνες, θα εκδοθούν πορίσματα: για άλλη μία φορά, όμως, ένοχοι δεν θα βρεθούν. Για τον Ελληνάρα μας θα αποδειχθεί πανηγυρικά ότι όλα αυτά ήταν πράγματι μία συνωμοσία «κάποιων». Ούτε οι «κάποιοι« θα βρεθούν. Αλλά αυτός θα κοιμάται ήσυχος – και με 12 «λαθρομετανάστες» λιγότερους στην αγαπημένη του πατρίδα.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).