Κολοράντο: 4+1 λόγοι που η νόμιμη πώληση μαριχουάνας θυμίζει “Breaking Bad”

Published On 19 June 2014 | By Γιάννης Δημητρέλλος | Frog Tops

H πώληση μαριχουάνας σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, όπως το Κολοράντο, επιτρέπεται πλέον δια νόμου. Αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα έχουν σταματήσει.

Η διακίνηση μαριχουάνας παραμένει ακόμα ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας με πολλές επιπλοκές και «το αμερικάνικο κράτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει το εμπόριο μαριχουάνας σαν να είναι ένα ακόμα επεισόδιο του  “Breaking Bad”, βάζοντας συνεχώς  εμπόδια» για τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους, επικαλούμενο θέματα «δημόσιας ασφάλειας». Τα εμπόδια είναι αυτά:

1. Πληρώνει μετρητά… μόνο.

H πλήρης νομιμοποίηση του εμπορίου μαριχουάνας στο Κολοράντο, δεν  έχει επηρεάσει στο ελάχιστο την στάση των τραπεζιτών της πόλης.  Σύμφωνα με την Colorado Banks Association, καμία τράπεζα δεν δέχεται συναλλαγές με επιχειρήσεις μαριχουάνας. Γι` αυτό οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να κάνουν τις πληρωμές τους με «ωμό» χρήμα, με χιλιάδες χαρτονομίσματα. Φανταστείτε την αμήχανη εικόνα ενός πωλητή μαριχουάνας που πηγαίνει με σακούλες από χαρτονομίσματα, σαν να έχει βγει από το θησαυροφυλάκιο του Σκρούτζ Μακ Ντακ, ή από μια καντίνα για να πληρώσει λογαριασμούς σε κρατική υπηρεσία. Ο Ήλαν Νέλσον, συνεργάτης ενός τέτοιου καταστήματος στο Ντένβερ τονίζει πως ο ίδιος μιλάει με μεγάλη διακριτικότητα για τις δράσεις της επιχείρησης  με τον φόβο και της εμφάνισης κλεφτών. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί ζήτημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής ασφάλειας όταν υπάρχουν τόσα χρήματα στην μέση.

ColoradoMarijuana2

3. No Δάνειο, nο πάρτυ

Αν και η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα τις τράπεζες πως δεν διατρέχουν κίνδυνο με το να δανείζουν τις επιχειρήσεις μαριχουάνας, λίγοι παίρνουν το ρίσκο. Αυτό έχει ως συνέπεια, εκείνοι που επιθυμούν να ανοίξουν ένα τέτοιο κατάστημα, να απευθύνονται σε ιδιώτες-επενδυτές. Σε αυτή την περίπτωση οι τόκοι που καλούνται να πληρώσουν μπορούν να φτάσουν και το 16-20%. Εύκολα μπορείς να μπεις «μέσα» από την μαριχουάνα λοιπόν.

3. Φόροι από παντού

Όταν τελικά ξεκινήσει να λειτουργεί ένα πωλητήριο μαριχουάνας, αμέσως αντιμετωπίζει ένα ακόμα σοβαρό κίνδυνο για την λειτουργία του. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα καταστήματα νόμιμων ναρκωτικών δεν δικαιούνται καμία φοροελάφρυνση από το αμερικάνικο κράτος.  Συνολικά οι επιβαρύνσεις τους από φόρους μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο 70 τοις εκατό επί του ετησίου τζίρου.

4. Γιατί  μπορεί να βρεθείς στην φυλακή

Η αμερικάνικη δίωξη ναρκωτικών παρά την αποποινικοποίηση του ναρκωτικού,  κάνει συχνές εφόδους σε καταστήματα ή φάρμες καλλιέργειας μαριχουάνας. Πρόσφατα επενέβη σε κατάστημα στο Κολοράντο όπου υπήρχαν υποψίες για «μυστική» συνεργασία με Κολομβιανά καρτέλ. Σύντομα διαπιστώθηκε πως το κατάστημα τηρούσε κατά γράμμα τους σχετικούς νόμους πώλησης και παραγωγής μαριχουάνας.

Controversial FDA Report Says No Medical Benefit From Marijuana

5. Γιατί μπορεί να καταναλώσεις τεράστιες ποσότητες και να μην το καταλάβει κανείς. Ούτε εσύ.

Η προοπτική της νόμιμης πώλησης φαγώσιμων προϊόντων με γεύση ή ένα εκ των συστατικών, την μαριχουάνα, έχει προκαλέσει τεράστια αμηχανία στα νομοθετικά σώματα της Αμερικής. Μπορείς να φας πολύ από αυτό το κέικ και να σ’ αρέσει. Μπορεί όμως και να “σε στείλει”. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση αφεντικό;

Και τα ευχάριστα

Ένας από τους στόχους της νομιμοποίησης της πώληση μαριχουάνας στο Ντένβερ, ήταν και η μείωση της εγκληματικότητας. Ο στόχος έχει ήδη ξεκινήσει να επιτυγχάνεται στην πόλη του Ντένβερ, όπως φαίνεται από μέτρηση της αστυνομικής διοίκησης όπου συγκρίθηκε το ποσοστό των βίαιων εγκλημάτων στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ανάλογη «ησυχία» επικρατεί μέχρι στιγμής και στα καταστήματα  πώλησης μαριχουάνας όπου οι εγκληματικές ενέργειες  από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα, είναι οι λιγότερες της τελευταίας τριετίας. Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξάγει το πανεπιστήμιο του Ντάλας, αν και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση της χρήσης ναρκωτικών με την διάπραξη εγκληματικών ενεργειών, έχει αποδειχθεί πως  η ελεγχόμενη από το κράτος διανομή μαριχουάνας μπορεί να μειώσει σημαντικά κατηγορίες εγκλημάτων όπως οι δολοφονίες και οι ένοπλες επιθέσεις. Σίγουρα η νομιμοποίηση της μαριχουάνας δεν θα φέρει το τέλος της βίας, μπορεί όμως να «αγοράσει χρόνο» για την καταπολέμηση της, στους δρόμου των μεγάλων πόλεων, ακόμα και μέσα στα σπίτια, όπως αυτό του Walter White, από το “Breaking Bad”.

* Από το News Is Noise

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Επικοινωνία και Μedia στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικά websites και στο ελληνικό MTV.