Μάρκος Δεληβοριάς: «Ο κόσμος κινείται τελικά γύρω από τον έρωτα»

Published On 30 November 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε επισήμως ο νέος δίσκος του Μάρκου Δεληβοριά, με τίτλο «In search of love», ένας δίσκος σχεδόν αθεράπευτα ρομαντικός και ονειροπόλος, αλλά ταυτόχρονα ενισχυμένος με ισχυρές δόσεις ρεαλισμού και χιούμορ.

Τόσο η έκδοση του δίσκου, όσο και το μελαγχολικό βλέμμα του γυναικείου πορτραίτου στο εξώφυλλο (σχεδιασμένο από τη Βασιλεία Ουσταμπασίδου, από μια φωτογραφία που είχε τραβήξει η Ειρήνη Μιχοπούλου), δίνουν την κατάλληλη ώθηση για να ανοίξεις το δίσκο και να ακολουθήσεις το Μάρκο Δεληβοριά σε ένα folk μουσικό πέρασμα μέσα από δέκα καινούργια κομμάτια σε στίχους και μουσική του ίδιου, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και την αναζήτησή της.

Στη συζήτησή του με το Βάτραχο, ο Μάρκος Δεληβοριάς ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας πίσω από τη δημιουργία του νέου του δίσκου, αφηγούμενος τις συνθήκες και όσα γέννησαν αυτό το ταξίδι αναζήτησης της αγάπης σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας και των ανθρώπινων σχέσεων.

«Η ιστορία αυτού του δίσκου ξεκινάει με το τραγούδι “Girls”. Συνέβαινε να μαθαίνω για παλιές μου σχέσεις ότι η μία παντρευόταν, η άλλη έκανε παιδί και λοιπά. Έτσι, κοπέλες που μπορεί στο βάθος του μυαλού μου να παρέμεναν σε φαντασιακό επίπεδο διαθέσιμες για σενάρια νοσταλγικής επιστροφής, σιγά σιγά έφευγαν από το παιχνίδι! Έγραψα αυτό το τραγούδι που αναφέρεται σε αυτήν την ιδιοκτησιακή σχέση που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους, τέτοια που ακόμα και αν ήμασταν εμείς που φύγαμε, παρόλα αυτά θα θέλαμε να παραμείνει η πρώην σύντροφος δυνάμει διαθέσιμη για πάντα! Και έτσι ξεκίνησε η σκέψη να κάνω έναν δίσκο για τις σχέσεις μου, με διάθεση να κοιτάξω το παρελθόν».

mdelivorias1

«Στην πράξη» συνεχίζει ο Μάρκος Δεληβοριάς, «διαπίστωσα ότι δεν είχα ιδιαίτερη διάθεση να γράψω για παλιότερες σχέσεις. Ξεκίνησα να γράφω για το παρελθόν, αλλά το ”παρόν” έκανε δυναμικά την εμφάνιση του. Και έγραψα για δύο σχέσεις που συνέβησαν καθώς ο δίσκος εξελισσόταν, οπότε ήταν πραγματικά ”a search for love”. Και όπως η ζωή έδινε τον ρυθμό, τραγούδια πετιόντουσαν, και καινούρια έπαιρναν την θέση τους. Από 16 τελικά κράτησα 10. Έγραψα και το “Love in the Fields”, ένα τραγούδι για τη σχέση που θα έρθει στο μέλλον. Έγραψα το “Aliki”, ένα τραγούδι για την κόρη μου, το οποίο όμως μπορεί να διαβαστεί και σαν ρομαντικό τραγούδι για κάποιον που χορεύει με την κοπέλα του πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο που περνάει ανάμεσα σε παγόβουνα, με μόνο alarm ότι κάτι ξεφεύγει από τα συνηθισμένα την ύπαρξη ενός πιγκουίνου σερβιτόρου».

Εκτός από την αγάπη, ένα άλλο μοτίβο που επιστρέφει συνεχώς στα νέα τραγούδια του είναι αυτό της θηλυκής φιγούρας, της γυναίκας, του κοριτσιού, που έρχεται, φεύγει ή είναι εκεί για να καθορίσει για πάντα τη ζωή σου. Παρόλα αυτά η σημασία της φιγούρας αυτής στη ζωή και τη μουσική του είναι κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη και οι συνειρμοί που διαδέχονται ο ένας τον άλλον μας βρίσκουν μάλλον προ – άκρως ενδιαφέρουσας – εκπλήξεως: «Νομίζω ότι ο κόσμος κινείται γύρω από τις γυναίκες. Και φαντάζομαι γύρω και από τους άντρες. Τελικά γύρω από τον έρωτα. Τα μπαρ πουλάνε ποτά τόσα χρόνια για να ανταλλάξουν κάποιοι ένα βλέμμα, οι σκηνοθέτες κυνηγάνε το τέλειο πλάνο της. Και εμείς που γράφουμε τραγούδια, γράφουμε για αυτήν. Και συνήθως μάταια… Για αυτήν που έχεις δεν χρειάζεται να γράψεις, και αυτήν που ποθείς δεν θα την κερδίσεις με το τραγούδι σου. Αν ήταν, θα την είχες κερδίσει χωρίς αυτό. Λέω τώρα εγώ τα δικά μου, μη δίνεις σημασία…»

Παρακούοντας τις αποτροπές του Μάρκου – γιατί θα ήμαστε αφελείς αν αφήναμε στην άκρη μια τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση – ξεκινήσαμε μια άλλου είδους αναζήτηση, πυροδοτούμενη αυτή τη φορά από το κομμάτι «Rivals», για τους αντιπάλους και τα όπλα που συγκεντρώνει ο ίδιος για να τους αντιμετωπίσει: «Στο Rivals υπάρχουν δύο παράλληλα ζευγάρια ηρώων, δύο παράλληλες αφηγήσεις. Στο φαινομενικό επίπεδο είναι ένας ντεσπεράντο και ένας κυνηγός κεφαλών που κυνηγάνε ο ένας τον άλλο στην Άγρια Δύση. Οπότε σε αυτό το επίπεδο χρειάζεσαι πιστόλια και σφαίρες – ή ίσως τη σοφία να σταθείς για λίγο και να συνειδητοποιήσεις ότι ακολουθώντας τα χνάρια του ντεσπεράντο πάνω στην κόκκινη έρημο της Arizona, μοιράζεσαι με τον εχθρό σου την ομορφιά μιας πορείας. Στο άλλο επίπεδο βρίσκεται η ιστορία που είχα εγώ στο βάθος του μυαλού μου όταν έγραψα αυτό το τραγούδι. Είναι η ιστορία ενός χωρισμένου ζευγαριού που ”αλληλοσκοτώνονται” αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων συνειδητοποιούν κάποιες στιγμές ότι όσο και αν βλέπουν τον ”εχθρό” στο πρόσωπο του άλλου, παρόλα αυτά μοιράζονται και αυτοί (όπως και οι άλλοι στην Άγρια Δύση) μια όμορφη διαδρομή, το μεγάλωμα του παιδιού τους».

Με αφορμή στη συνέχεια το αγαπημένο του τετράστιχο, «I’ve always loved you / Before there was Facebook / In times of MySpace / I admired your face», που μάλλον σαρκάζει τον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο έχει επηρεάσει τις γνωριμίες, τις σχέσεις και τον έρωτα, ο Μάρκος σχολιάζει επ’ αυτού, ομολογώντας ταυτόχρονα και τη δική του εμπειρία: «Φυσικά και έχουν αλλάξει τα πράγματα, αν και εγώ βλέπω τον εαυτό μου σαν κάποιον που μπορεί να είναι ”κυνηγός” εκτός διαδικτύου! Παρόλα αυτά έπεσα πρόσφατα θύμα της νέας εποχής και των τρόπων της».

mdelivoriasCD

Ο νέος του δίσκος, «In search of love», κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο», για τη συνεργασία του με τον οποίο ο ίδιος φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενος: «Η συνεργασία με τον ”Μετρονόμο” είναι χαρά για μένα, γιατί με τον Θανάση τον Συλιβό μοιραζόμαστε την αγάπη μας για την όμορφη έκδοση. Και ο Θανάσης και εγώ υποστηρίζουμε την έκδοση σε υλικό φορέα (σε αντιδιαστολή με την ”άυλη” digital κυκλοφορία) αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι σε μια εποχή που ο υλικός φορέας έχει πάρει την κάτω βόλτα για διάφορους λόγους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης και ο εκδότης ένα αντικείμενο το οποίο να γοητεύει και σαν ήχος αλλά και με μια εικαστική αισθητική, τελικά με audio και graphic στοιχεία που να κάνουν τον ακροατή να θέλει να έχει το εκδοτικό αποτέλεσμα σπίτι του, να το βλέπει, να το αγγίζει, να το επεξεργάζεται. Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με δίσκους, υπάρχει μία φετιχιστική διάσταση, και αυτό για μένα ξεκίνησε με τα βινύλια αλλά επεκτάθηκε στο CD».

Ο δίσκος υπάρχει ήδη στον Ιανό, στο Reload, στο MusicCorner, στο Musical στην Πάτρα, ενώ στο Διαδίκτυο δεν είναι ακόμη διαθέσιμος. Παρόλα αυτά αναμένεται η πώλησή του και σε άλλα καταστήματα της Αθήνας και όχι μόνο.

Τα νέα τραγούδια του Μάρκου Δεληβοριά, μαζί με άλλα αγαπημένα, θα ακούσουμε την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, στο Underflow Music Store and Art Gallery (Καλλιρόης 39), στις 19:00, γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, «η διασκέδαση δεν είναι ανάγκη να ξεκινάει στις 12 τα μεσάνυχτα». Στις ηλεκτρικές κιθάρες θα βρίσκεται ο ίδιος και ο Πέτρος Μιχόπουλος, στο μπάσο ο Δημήτρης Μπαλογιάννης και στα ντραμς ο Alessandro Castagneri.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.