Μετρώντας χιλιάδες πεταλιές και εμπειρίες από το Κάιρο ως το Κέιπ Τάουν

Published On 18 April 2016 | By Πέννυ Γέρου | Frog and the City

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι για τον 28χρονο Αλέξανδρο Ζήλο, ο οποίος αποφάσισε να διασχίσει 16 χώρες της αφρικανικής ηπείρου, ακολουθώντας μια διαδρομή από το Κάιρο μέχρι το Κέιπ Τάουν μόνο με το ποδήλατό του.

Από μικρός θυμάται τον εαυτό του να χάνεται με τις ώρες σε παγκόσμιους χάρτες, ενώ αναπολεί χαρακτηριστικά τη στιγμή, όταν στα 10 του χρόνια απέκτησε τον πρώτου του Άτλαντα. Εδώ και 3 χρόνια έχει συνειδητοποιήσει ότι θέλει να κυνηγά μονίμως το άγνωστο και να γεμίζει τη ζωή του με αξέχαστες αναμνήσεις και εμπειρίες.

Πλέον έχει έρθει η ώρα για εκείνον να κάνει πραγματικότητα ένα από τα πιο τολμηρά ταξίδια που ονειρευόταν ποτέ και μιλάει στο Βάτραχο όντας ήδη καθ’ οδόν για την εμπειρία του και τις πρώτες σκέψεις του!

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Αλέξανδρος θυμάται το πρώτο του ταξίδι στην Κούβα. Οι εμπειρίες του από αυτό τον οδήγησαν στο “θαρραλέο” ταξίδι στην Αφρική: «Το πρώτο ταξίδι που έκανα στο εξωτερικό ήταν στην Κούβα για να εκπληρώσω το όνειρο κάποιου που δε μπόρεσε να πάει. Ήταν όλα κανονισμένα από την Ελλάδα, το ξενοδοχείο, τα μεταφορικά και ποιες πόλεις θα επισκεφθούμε συγκεκριμένα. Ναι μεν η Κούβα είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες που έχω επισκεφθεί, αλλά αυτό το ταξίδι μου άφησε ένα κενό και είπα ότι θα ξαναπάω κάποια στιγμή. Το κενό ήταν ότι δεν έκανα πραγματικά αυτό που ήθελα, να εμπλακώ και εγώ στην καθημερινότητα των ανθρώπων και να γίνω ένα με αυτούς. Απλά ήμουν ένας τουρίστας. Κάπως έτσι ξεκίνησα να εξερευνώ τον τρόπο που θέλω να ταξιδεύω και κατέληξα σε αυτό το ταξίδι.

Θέλω να μένω όσο πιο πολύ γίνεται σε μια χωρά, να ζω, να τρώω, να μιλώ (όσο μπορώ τουλάχιστον) τη γλώσσα όπως οι κάτοικοί της. Έτσι θα εισχωρήσω πιο βαθιά στην κουλτούρα και θα μάθω πιο πολλά για κάθε χώρα.

Γι’ αυτό επέλεξα και το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, όντας ένα οικολογικό μέσο θα μου προσφέρει την δυνατότητα να συναναστραφώ με τους ανθρώπους, να βιώσω πραγματικά το πώς ζουν και να καταλάβω τη διαφορά από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Για αυτούς τους λόγους, εξάλλου, το ταξίδι αυτό δεν έχει ημερομηνία λήξης».

egypt1

Γιατί Αφρική λοιπόν; «Είναι μια πολύ παρεξηγημένη ήπειρος και θα ήθελα να το διαψεύσω, στον εαυτό μου καταρχάς, αλλά και σε οποίον έχει αμφιβολίες. Τις συγκεκριμένες χώρες τις επέλεξα για διάφορους λόγους. Καταρχάς την αφετηρία, το Κάιρο, επειδή, λόγω των ταραχών στην Μέση Ανατολή, ήταν αδύνατο να διασχίσω τις χώρες αυτές και να συνεχίσω στην Αφρική, και το Κέιπ Τάουν γιατί θα έπρεπε να ορίσω έναν τερματισμό. Για τις υπόλοιπες χώρες αποφάσισα έπειτα από αρκετή μελέτη για το τι θα ήθελα να δω και με γνώμονα πάντα την ασφάλεια».

Πέρα από την Κούβα, και τώρα τις 16 χώρες της Αφρικής τις οποίες έχει ξεκινήσει ήδη να διασχίζει μία-μία, ο Αλέξανδρος έχει ταξιδέψει ακόμη με αυτοκίνητο στην Ευρώπη, ξεκινώντας από το Πλύμουθ και καταλήγοντας στην Ελλάδα, διασχίζοντας 16 χώρες μέσα σε 25 μέρες! Έχει επισκεφθεί ακόμη το Μεξικό και το Μπελίζ. Αυτή η φορά ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αποφασίζει να ταξιδέψει με ποδήλατο.

Μπορούμε να φανταστούμε, και οι περισσότεροι το έχουμε ζήσει επίσης, πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να σχεδιάζεις και να φαντασιώνεσαι ιδανικά ένα ταξίδι από το να το ζεις πραγματικά. Πολλά πράγματα αλλάζουν από τη στιγμή που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολύ περισσότερο πρακτικά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήσαμε από τον Αλέξανδρο να μας περιγράψει τις πρώτες του σκέψεις από τη στιγμή που έφτασε στο Κάιρο και άρχισαν να μετρούν τα πρώτα χιλιόμετρα: «Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο, ξεκίνησα να συναρμολογώ το ποδήλατο και έβλεπα παντού πρόσωπα να με περιμένουν πώς και πώς χτυπώντας το τζάμι που μας χώριζε για να μας πάνε στο κέντρο του Καΐρου – λέω μας γιατί την πρώτη εβδομάδα ήταν και μια φίλη μου μαζί, χωρίς ποδήλατο. Τα πρώτα χιλιόμετρα άρχισαν να γράφουν στην Χουργκάντα, μια πόλη πιο νότια, όπου μεταβήκαμε με λεωφορείο. Χαίρομαι που δεν ξεκίνησα ποδήλατο στο χαοτικό Κάιρο γιατί μάλλον θα ήταν ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής! Ανυπομονούσα γι’ αυτό το ταξίδι, οπότε, όταν ήρθε η ώρα, έβαλα τις σκέψεις μου σε μια σειρά και ξεκίνησα να οργανώνομαι γιατί η ζωή μου για τον επόμενο χρόνο θα είναι σαν τη ζωή ενός νομάδα».

egypt4

Μπορώ επίσης να φανταστώ ότι πολλοί –μαζί κι εγώ– ζηλεύουμε τον Αλέξανδρο για το θάρρος και την τόλμη του να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, με τόσα λίγα εφόδια δεμένα πίσω από τη σέλα του. Για όλους εμάς λοιπόν που όλο αναβάλλουμε κάποιο μεγάλο ταξίδι που έχουμε ονειρευτεί ουκ ολίγες φορές: «Καταρχάς για να ταξιδέψεις πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις στο ταξίδι σου, πόσες μέρες θα διαρκέσει και ποσά χρήματα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις. Αλλά εγώ θα ήθελα να παροτρύνω τον κόσμο να ταξιδέψει με εναλλακτικό τρόπο, διότι έχει να σου προσφέρει 100 φορές πολλά περισσότερα από ένα οργανωμένο ταξίδι. Υπάρχουν άπειρα μέσα για να ταξιδέψεις, αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο, αυτοκίνητο, ποδήλατο, σκάφος και πόδια – επιλέγεις ένα και ξεκινάς, είτε μονός είτε με παρέα. Επίσης θα ήταν καλό να ξεκινήσουν με μια καλή έρευνα,  να οργανωθούν, να κλείσουν την τηλεόραση που επηρεάζει τον κόσμο με το χειρότερο τρόπο, να μην ακούν κανέναν που δε γνωρίζει από τις χώρες που θέλουν να επισκεφθούν και να επικοινωνήσουν με κόσμο που έχει ήδη ταξιδέψει με αντίστοιχο τρόπο – όλοι είναι πρόθυμοι να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν. Όσο το αναβάλλουμε δεν θα αλλάξει τίποτα. Και εφόσον κολλήσετε το ταξιδιωτικό μικρόβιο, μετά δεν θα σταματάτε! Η ζωή είναι μικρή και κάθε στάδιο της ζωής μας διαφορετικό, οπότε θα σας συμβούλευα να ξεκινήσετε τα ταξίδια όσο το δυνατόν νωρίτερα. Άλλη όρεξη και ενέργεια έχουμε στα 20 και άλλη στα 60, και όσο μεγαλώνουμε θα μετανιώνουμε που δεν ταξιδέψαμε νωρίτερα και περισσότερο.

«Η Ελλάδα δεν έχει ταξιδιωτική κουλτούρα και είναι καιρός να αλλάξει αυτό, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Τα λεφτά που καταναλώνουμε σε ταξίδια δεν θα τα μετανιώσουμε, γιατί πάντα βγαίνουμε κερδισμένοι με εικόνες, αρώματα, εμπειρίες, φίλιες και ας ταλαιπωρηθούμε».

Μαζί με το ταξίδι του Αλέξανδρου ξεκίνησε και μια εκστρατεία χρηματοδότησης , μικρό μέρος της οποίας θα βοηθήσει τον Αλέξανδρο να συνεχίσει το ταξίδι του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της θα ενισχύσει το έργο της Praksis, μιας ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης με κύριο στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής και ιατρικής δράσης, καταπολεμώντας τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Αυτήν την περίοδο η οργάνωση εστιάζει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την οποία αποφάσισε να στηρίξει και ο Αλέξανδρος με αυτή την crowdfunding εκστρατεία.

egypt2

Με αφορμή αυτήν την απόφαση, ο Αλέξανδρος σχολιάζει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μέχρι τώρα: «Δε θα αναφερθώ καθόλου στο κράτος και θα μιλήσω για τους πολίτες αυτής της χώρας. Για την ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν διάφορες οργανώσεις και άνθρωποι που με δική τους πρωτοβουλία συνεισφέρουν όσο μπορούν στην καταπολέμηση της κρίσης. Δυστυχώς όμως δεν είναι αρκετοί και γι’ αυτό θα πρέπει όλο και περισσότερος κόσμος να ευαισθητοποιηθεί για τον συνάνθρωπο μας και να προσφέρει τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό. Κάθε μέρα πετιούνται τόνοι φαγητού στα σκουπίδια και είναι κρίμα. Τώρα για την προσφυγική κρίση είναι λίγο περίεργα τα πράγματα, το έζησα από κοντά πρώτου ξεκινήσω. Υπάρχουν οι καλοί που βοηθούν όσο μπορούν και οι κακοί που συμπεριφέρονται με τον αθλιότερο τρόπο σε αυτούς τους ανθρώπους γνωρίζοντας τι έχουν περάσει. Η Ελλάδα έχει ζήσει παρόμοια κατάσταση και θα έπρεπε να συμπονούμε και να βοηθούμε αυτούς τους ανθρώπους. Με το να τους βρίζουμε και να τους εκμεταλλευόμαστε κάνουμε κακό στον εαυτό μας».

Πέρα από την εκστρατεία που θα είναι σε ισχύ για τον επόμενο μήνα, μπορείτε να βοηθήσετε τον Αλέξανδρο με πολλούς ακόμη τρόπους, όπως γνωρίζοντας κάποιον που μπορεί να τον φιλοξενήσει, προσφέροντας οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να του φανεί χρήσιμη, διαδίδοντας απλά την παραπάνω καμπάνια ή ακόμα και ακολουθώντας τον στο ταξίδι του (!).

Ο Αλέξανδρος είναι ένα τρομερό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει το όνειρο, η καλή θέληση και αρκετές ακούραστες πεταλιές. Το ταξίδι του θα διαρκέσει πιθανότατα ένα χρόνο, διασχίζοντας 16 χώρες και διαγράφοντας μια διαδρομή 16.000 χιλιομέτρων για να φτάσει ως το Κέιπ Τάουν.

Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για το ταξίδι και την πορεία του Αλέξανδρου και να τον στηρίξετε με κάθε δυνατό τρόπο. Ο ίδιος προσκαλεί επίσης όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει για οτιδήποτε μαζί του στο είτε μέσω mail στο alexandros.zilos@gmail.com, είτε μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.