Με πόσα πάει ο Ρούντολφ;

Published On 31 December 2014 | By Νίκος Μπάκας | Νίκος Μπάκας - SciFrog

Ο γιος μου (και φαντάζομαι και άλλα παιδιά της ηλικίας) είναι πολύ προβληματισμένος αυτή την περίοδο. Το μέγα ερώτημα που τον βασανίζει δεν είναι αυτό των εκλογών και των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, αλλά το εξής μέγα ερώτημα: πώς είναι δυνατόν ο Άγιος Βασίλης να προλαβαίνει να μοιράσει τα δώρα σε ένα βράδυ;

Όσο και αν έχω προσπαθήσει να φουσκώσω το μύθο με τα ελάφια (τον Blitzen, τον Vixen, τον Prancer, τον Donner, τον Cupid, τον Dancer, τον Dasher και τον Comet με αρχηγό φυσικά το Rudolph), να τρώνε μαγικά χορταράκια και να πετάνε πάρα πολύ γρήγορα, το ερώτημα επανέρχεται ξανά και ξανά με πολλές μορφές, όπως: πού μοιράζει πρώτα δώρα ο Άγιος Βασίλης (π.χ. στη Χαλκίδα ή στην Αθήνα), αν ο Rudolph είναι πιο γρήγορος από το cheetah (το πιο γρήγορο ζώο της στεριάς) ή πιο γρήγορος και από τα διαστημόπλοια κτλ.

Αποφάσισα λοιπόν ότι δεν μπορώ να αφήσω αναπάντητο αυτό το ερώτημα και να κάνω έναν υπολογισμό. Για τα geeks της παρέας ο υπολογισμός και οι παραδοχές του είναι εδώ, αλλά το ζουμί του είναι ότι αν ο Ρούντολφ ταξιδεύει με 20.000.000 km/h τότε προλαβαίνει να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι δε σταματάει καθόλου σε κάθε σπίτι για να πέσει ο Άγιος Βασίλης από την καμινάδα, να αφήσει το δώρο και να φάει τα μπισκότα, διότι τότε μόνο αν καθόταν ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου σε κάθε σπίτι θα προλάβαινε.

Επίσης έκανα και ένα πρόχειρο υπολογισμό για το πόση ενέργεια θα χρειαζόταν για να κάνει τη βόλτα του το φορτωμένο με δώρα έλκηθρο. Με ένα χοντρικό υπολογισμό χρειάζεται την ενέργεια που καταναλώνει η ανθρωπότητα μέσα σε περίπου 20.000 χρόνια. Όχι και πολύ, αν σκεφτεί κανείς ότι κουβαλάει δώρα συνολικού βάρους περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων! Κι έτσι λοιπόν γνωρίζετε κι εσείς την απάντηση και μπορείτε να συντηρήσετε το μύθο τραγουδώντας «Ρούντολφ είσαι εσύ σοφός, έχεις μέσα σου το φως…». Χο, χο ,χο. Καλά Χριστούγεννα.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Δηλώνει φυσικός κατ’ επάγγελμα και χόμπυ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.