Μια γιορτή για το ποδήλατο στο κέντρο της Αθήνας

Published On 22 September 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog and the City

Μια βόλτα στην Τεχνόπολη αυτές τις μέρες θα σας πείσει ότι κάποιοι  έχουν αλλάξει πραγματικά συνήθειες. Το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των Αθηναίων και η διοργάνωση του 4ου Athens Bike Festival το αποδεικνύει.

Για τρεις μέρες, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες του φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να βολτάρουν, να δουν ποδήλατα, να τα δοκιμάσουν και να έρθουν σε επαφή με αυτούς που θεωρούνται ειδικοί στο χώρο του ποδηλάτου.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το περιοδικό MBike, ο κύριος διοργανωτής του φεστιβάλ,  αναλαμβάνει τη διεξαγωγή του Athens Bike Festival και φέρνει τους Αθηναίους πιο κοντά στο ποδήλατο. Η Νάσια Παπάζογλου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, μίλησε στο thefrog.gr για το φεστιβάλ ποδηλάτου που λαμβάνει χώρα, πλέον κάθε χρόνο, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. «Στην αρχή ξεκίνησε από μία εμπορική έκθεση, η οποία όμως τραβούσε το ενδιαφέρον ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με το εμπόριο, απλά τους άρεσε το ποδήλατο. Έτσι πριν από τέσσερα χρόνια είπαμε να κάνουμε μια γιορτή σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στην ολοένα αυξανόμενη τάση για αστική μετακίνηση με το ποδήλατο».

Η ανταπόκριση του κόσμου φαίνεται θετική, καθώς κάθε χρόνο οι επισκέπτες  αυξάνονται. Πέρσι το φεστιβάλ είχε προσελκύσει πάνω από 30.000 κόσμο και φέτος οι προσδοκίες παραμένουν αυξημένες λόγω της συνεχούς ανοδικής τάσης στη χρήση του ποδηλάτου από τους Αθηναίους.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν όλοι οι «ειδικοί» και  λάτρεις του ποδηλάτου. Βολτάροντας στον υπαίθριο χώρο της έκθεσης, μπορείς να βρεις από περίπτερα εισαγωγέων και κατασκευαστών ποδηλάτων μέχρι σωματείων, ενώσεων, ακόμη και δήμων που προωθούν τον ποδηλατικό τουρισμό στη χώρα μας, όπως ο δήμος Καρδίτσας και Αγκιστρίου.

Δίπλα σε αυτά τα περίπτερα, το thefrog.gr συνάντησε τον Γιώργο και τον Λάζαρο, τους δημιουργούς του πρώτου site στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την οργάνωση ποδηλατικών εκδρομών σε συνδυασμό με τον τουρισμό, κάτι που στο εξωτερικό είναι γνωστό ως ποδηλατικός τουρισμός. Και οι δύο ποδηλάτες για χρόνια, είχαν την ευκαιρία να κάνουν διακοπές με ποδήλατο στο εξωτερικό. Έτσι, αποφάσισαν να φέρουν και στην Ελλάδα αυτή την ιδέα, προσκαλώντας ξένους αλλά και ντόπιους να ανακαλύψουν τις ομορφιές της χώρας μας πάνω σε ποδήλατο.

Στους υπαίθριους διαδρόμους μπορείς να συναντήσεις  το «περίεργο» τρίκυκλο ηλεκτροκίνητο ποδήλατο. Σε μια άλλη γωνιά του φεστιβάλ, μπορείς να χαζέψεις νεαρούς να κάνουν τα κόλπα τους με τα ποδήλατά τους πάνω σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες. Η κοινή αγάπη και το ενδιαφέρον για το ποδήλατο είναι ο κύριος λόγος  που βρίσκονται εδώ.

podilato2

Η οικονομική κρίση μπορεί να είναι ένας λόγος που παρακινεί χιλιάδες πολίτες στη χρήση του ποδηλάτου ως το πιο φθηνό μέσο μετακίνησης, αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Το ποδήλατο είναι ένας τρόπος ζωής για κάποιους που έχουν μάθει να μετακινούνται με αυτό. Ο Μιχάλης, χρόνια ποδηλάτης και κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, μας λέει  ότι «οι ποδηλάτες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στο κέντρο της πόλης  και λόγω αυτής της αύξησης και οι οδηγοί των αυτοκινήτων πλέον προσέχουν πιο πολύ». Μεταξύ άλλων εύχεται «αυτό που θεωρούνταν μόδα κάποτε, μακάρι να μην σταματήσει  και η χρήση του ποδηλάτου να κρατήσει».

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ποδηλάτες και μη, αλλά και  πολλοί γονείς με τα παιδάκια τους επισκέφθηκαν το φεστιβάλ για να μάθουν περισσότερα για το ποδήλατο. Το γεγονός αυτό μόνο χαρά μπορεί να δώσει στους διοργανωτές του φεστιβάλ, που σύμφωνα με την κα. Παπάζογλου «δείχνει πόσο μεγάλη δυναμική έχει το ποδήλατο. Δείχνει την επιθυμία των πολιτών να ασχοληθούν περισσότερο με το ποδήλατο είτε  για μετακίνηση είτε για αναψυχή και ότι μια νέα γενιά μεγαλώνει με καινούριες ιδέες και εικόνες».

Αν είστε ποδηλάτης και θέλετε να μάθετε όλα τα νέα στο χώρο του ποδηλάτου ή σας ενδιαφέρει να αρχίσετε να χρησιμοποιείται το ποδήλατο, τότε η Τεχνόπολη, μέχρι και σήμερα, είναι το ιδανικό μέρος για να μάθετε, να δείτε και να δοκιμάσετε ό, τι χρειάζεστε σχετικά με το ποδήλατο.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.