Μιχάλης Τσακίρης: «Tο “μπαλκονήσι” θα είναι για χρόνια ακόμα ο προορισμός πολλών Ελλήνων»

Published On 11 February 2016 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Η τύχη του Ντόναλντ», ο Μιχάλης Τσακίρης επέστρεψε δισκογραφικά τον περασμένο Δεκέμβριο και το νέο του album «Το παιδί» έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα.

Με αφορμή τα νέα του τραγούδια, μιλάει στο Βάτραχο για την ιστορία τους, το ρόλο που έπαιξαν οι παιδικές του αναμνήσεις στη δημιουργία τους, την κρυφή – ή και έκδηλη ενίοτε – νοσταλγία τους για το ελληνικό rock n’ roll και ό,τι έπεται.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Η τύχη του Ντόναλντ», ο Μιχάλης δεν άργησε να ξαναπιάσει την κιθάρα του. Την κυκλοφορία του digital single «Το Μπαλκονήσι», που ήταν η μουσική συντροφιά όσων ξεμείναμε στην πόλη το 2014, ακολούθησε η επιλογή των τραγουδιών που είχαν μαζευτεί στο συρτάρι του και θα αποτελούσαν τη νέα του δισκογραφική δουλειά, με κάθε κομμάτι να περιγράφει μια ξεχωριστή εμπειρία, να αφηγείται μια διαφορετική ιστορία.

Όλα τα κομμάτια του δίσκου, ωστόσο, έχουνε ένα κοινό παρονομαστή, την παιδικότητα, που θίγεται μόλις από τον τίτλο, για την επιλογή του οποίου μιλά εκτενέστερα ο Μιχάλης στο Βάτραχο: «Ο βασικός λόγος είναι ότι έψαχνα ένα στοιχείο που να συνδέει κάπως τον προηγούμενο δίσκο με τον καινούργιο. Στον προηγούμενο δίσκο αναφέρθηκα στον παιδικό μου ήρωα, τον Ντόναλντ, που συνεχίζει να είναι αγαπημένος. Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος συνδετικός κρίκος είναι το τραγούδι “Το παιδί”, που μιλάει για το παιδί που υπάρχει πάντα μέσα μας και την παιδικότητα που πρέπει να διατηρούμε μεγαλώνοντας, αλλά και να ανακαλούμε κάποιες στιγμές. Έτσι δανείστηκα τον τίτλο του τραγουδιού και τον έκανα και γενικό τίτλο του δίσκου. Η παιδικότητα έχει μέγιστη σημασία για μένα. Η παιδικότητα και η αθωότητα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο και η μετάβαση προς την ωριμότητα να γίνεται αργά και ομαλά».

MihalisTsakiris1

Συζητώντας για τις δικές του εμπειρίες ως παιδί, ο Μιχάλης Τσακίρης ομολογεί πως είχε την τύχη να ζήσει πολύ όμορφα παιδικά χρόνια και οι αναμνήσεις του είναι πολλές και δυνατές: «Ανατρέχω πολύ συχνά πίσω στο παρελθόν και στα παιδικά χρόνια… σχεδόν καθημερινά. Όχι μόνο για να αντλήσω δύναμη για ν’ αντιμετωπίσω την καθημερινότητα, αλλά και για να νιώσω έστω και για λίγα λεπτά την ανεμελιά εκείνων των χρόνων. Κλείνοντας για λίγο τα μάτια, οι πρώτες εικόνες είναι συνήθως από οικογενειακές στιγμές από διακοπές, ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού στις αλάνες της γειτονιάς, βόλτες με ποδήλατα, σχολικές εκδρομές και γιορτές και φυσικά η μέρα που ήρθε σπίτι το πιάνο το οποίο έχω ακόμα».

Ο νέος δίσκος περιλαμβάνει εννέα κομμάτια και δυο συνεργασίες – πινελιές στο τελικό αποτέλεσμα – με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο στη σατυρική «Φλάντζα» και τη Marina Satti στο καλοκαιρινό «Under the stars». «Η συνεργασία και με τα δύο παιδιά ήταν άψογη απ’ όλες τις πλευρές. Από τη πρώτη στιγμή που άκουσαν τα τραγούδια ήταν θετικοί και απόλυτα συνεργάσιμοι και συνεπείς. Ερμήνευσαν τα τραγούδια με τον καλύτερο τρόπο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Τους είμαι ευγνώμων και ελπίζω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον».

Από την πρώτη κιόλας ακρόαση του δίσκου, τραγούδια όπως τα «Ένας φτωχός και μόνος ταξιτζής», «Σκάρτη», «Φλάντζα», θυμίζουν τις καλές εποχές του ελληνικού rock ‘n’ roll προ εικοσαετίας, καθιστώντας το Μιχάλη Τσακίρη ένα ρομαντικό «νοσταλγό του rock n’ roll»: «Αν όντως καταφέρνω να θυμίσω κάτι τέτοιο χαίρομαι πολύ για αυτό και σ’ ευχαριστώ πολύ που το επισημαίνεις. Ναι, είμαι στα αλήθεια νοσταλγός της παλιάς ελληνικής και ξένης ροκ κι αυτό φαίνεται κι από τα live μου, αφού, εκτός από τα δικά μου τραγούδια, όλα τα άλλα που παίζουμε είναι από 80s και πίσω. Αν και δεν έζησα αυτές τις εποχές, τις έχω γνωρίσει μέσα από την μουσική, τις ταινίες, τα βιβλία και τα περιοδικά και αναμφίβολα έχω επηρεαστεί από την μουσική εκείνης της εποχής. Τα κύρια στοιχεία που μ’ έχουν επηρεάσει είναι η αυθεντικότητα και η ψυχή των τραγουδιών εκείνων των δεκαετιών, που συναντώ πολύ πιο σπάνια σε μεταγενέστερες παραγωγές».

«Το Παιδί» κυκλοφορεί από την G-plan Tunes, σε διανομή της Feelgood Entertainment,  ηλεκτρονικά αλλά και σε φυσικό προϊόν. Σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί κανείς να το βρει σε όλα τα ηλεκτρονικά δισκοπωλεία (iTunes, Amazon, Spotify), ενώ σε μορφή CD υπάρχει σε όλα τα κεντρικά δισκοπωλεία (Public, Ιανός). Για όσους, ωστόσο, δε διαθέτουν χρήματα προς αγορά του, ο δίσκος έχει ανέβει ήδη και στο YouTube.

Μείνετε συντονισμένοι στην προσωπική σελίδα του Μιχάλη Τσακίρη στο Facebook – σύντομα θα ανακοινωθούν ημερομηνίες και λεπτομέρειες για τα επόμενα ακουστικά lives, αλλά και τα full band lives που θα πραγματοποιηθούν λίγο πριν το καλοκαίρι.

Λέτε τελικά και το 2016 «Το Μπαλκονήσι» να είναι ο πιο hot προορισμός για τις διακοπές μας; Ο Μιχάλης Τσακίρης δίνει τα δικά του προγνωστικά: «Το τραγούδι αυτό γράφτηκε από χιούμορ και διακωμωδεί την δική μου πραγματικότητα, αυτό που βίωνα το συγκεκριμένο καλοκαίρι που το έγραψα. Απ’ ό,τι δείχνουν όμως τα πράγματα, το Μπαλκονήσι θα είναι ο καλοκαιρινός προορισμός πολλών Ελλήνων για αρκετά ακόμη χρόνια».

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.