Μιχαήλ Άνθης: «Σκοτώνουμε το χρόνο μας, μετατρέποντάς τον σε like»

Published On 30 November 2016 | By Θέμος Ρίζος | Εντιμότατοι Φίλοι

Ο Μιχαήλ Άνθης μιλάει για το νέο του βιβλίο, «Προσοχή Άνθρωπος», τα βατράχια, την πολιτική και την απαραίτητη αντίσταση στο κλίμα της εποχής.

Συνέντευξη σε έναν Βάτραχο – Επιμέλεια: Θέμος Ρίζος

Στο «Προσοχή Άνθρωπος» του Μιχαήλ Άνθη ο σκύλος Κάιντ (Kind) γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας και αποφασίζει να… υιοθετήσει έναν άνθρωπο. Οι περιπέτειες που ακολουθούν ανατρέπουν τις γνωστές ισορροπίες ανθρώπου-ζώου, καθώς ο Κάιντ ξεναγείται στα σκοτεινότερα λαγούμια της αδίστακτης ανθρώπινης φύσης.

Ο Βάτραχος δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από ένα μυθιστόρημα που –επιτέλους- βάζει στο επίκεντρο το ζώο αντί για τον απειλητικό άνθρωπο. Ο συγγραφέας αποδεικνύεται Εντιμότατος Φίλος, όχι μόνο των σκύλων, αλλά και των βατράχων: «Αγαπάω ιδιαίτερα τα βατράχια, από μικρό παιδί. Κάτι με έλκυε και με γοήτευε στη στάση αναμονής που έβλεπα να κρατούν. Περιμένουν…καραδοκούν… κι όταν πρέπει, αναπληρώνουν το χαμένο χρόνο με άλματα! Έβλεπα μια σοφία σε όλο αυτό».

mixailanthis1

Ο συγγραφέας είναι μάλιστα απόλυτα ενημερωμένος για τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος μας: «Ρύπανση, μύκητες και κυρίως ανθρώπινος επεκτατισμός. Αλίμονό μας αν χαθούν οι φυσικοί βιοδείκτες του πλανήτη. Θα πνιγούμε στα έντομα και στο διοξείδιο του άνθρακα. Δεν νοείται καθαρό νερό χωρίς τους γυρίνους να το καθαρίζουν. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, αλλά δυστυχώς την κατακτημένη γνώση περισσότερο τη συσσωρεύουμε και λιγότερο τη χρησιμοποιούμε».

Ο Βάτραχος (όπως και ολόκληρο το οικοσύστημα του φτωχού μας πλανήτη) δεν μπορεί να υπολογίζει ιδιαίτερα στην καλοσύνη του ανθρώπου. Ευτυχώς, στο σύμπαν του «Προσοχή Άνθρωπος», ο ευγενικός σκύλος Κάιντ θέλει να σώσει όλα τα ζώα: «Βάζει πολλά χρήματα και ξεκινάει να φτιάχνει την “Κιβωτό του Κάιντ”, μία κιβωτό σε μέγεθος πόλης που κατασκευάζεται στην Ταϊτή, στο Νότιο Ειρηνικό», εξηγεί ο Μιχαήλ Άνθης. «Μάλιστα, προβλέπει να μπουν μέσα μέχρι και έντομα, για τα οποία ο Νώε στην κιβωτό του, είχε τη διάθεση, αλλά όχι και τα μέσα να προνοήσει».

Είναι ίσως ένα από τα σημεία του βιβλίου που παρατηρούμε μία ταύτιση του συγγραφέα με τον ευγενή τετράποδο πρωταγωνιστή του. Ο ίδιος ο Μιχαήλ Άνθης περιγράφει τον εαυτό του ως κάποιον που «προσπαθεί να αποτυπώσει το προσωπικό του οικοσύστημα, με τρόπο ώστε κανένα πλάσμα να μη μείνει απέξω».

Layout 1

Στρέφουμε τη συζήτηση στον σκληρό, πραγματικό κόσμο. Πώς νιώθει ο συγγραφέας για την πολιτική και τα κόμματα; «Ενημερώνομαι, θέλω να είμαι συνειδητοποιημένος πολίτης. Δεν έχω υπάρξει μέλος κάποιας οργάνωσης ή παράταξης ή κόμματος. Ειδικά σε κόμμα, δεν θα “χωρούσα” με τίποτα».

«Τέχνη και κομματική γραμμή είναι αντίθετες έννοιες. Κάνω ό,τι κάνω για να νιώθω ελεύθερος. Είναι το δικό μου τίναγμα φτερών. Μη μου βάλεις τοίχους, θα κοπανιέμαι πάνω τους».

Για τον Μιχαήλ Άνθη, η αντίσταση στο ζοφερό κλίμα της εποχής πρέπει μάλλον να προέλθει από τον μικρόκοσμο του καθένα, «φτιάχνοντας το δικό μας θετικό κλίμα. Επιλέγοντας ανάλογες παρέες και δράσεις. Και κυρίως, σεβόμενοι το χρόνο μας», προτείνει και εξηγεί: «Είναι η εποχή που, λόγω τεχνολογίας και διαδικτύου, η δολοφονία χρόνου δεν διώκεται ποινικά. Και την διαπράττουμε όλοι συστηματικά. Σκοτώνουμε το χρόνο μας, μετατρέποντάς τον σε like, post, fb, tweet, κι ένα σωρό άλλα. Ο έρωτας, ως το απόσταγμα της ζωής, κατάντησε να συντηρείται με SMS και mails».

«Η επικοινωνία, όταν δεν έχει τίποτα δικό της να πει, ποντάρει στις ζωές των άλλων, και μάλιστα στις πιο ανόητες στιγμές τους. Η σωτηρία είναι στο να ανακαλύψει ο καθένας τα προσωπικά του “θέλω”. Δεν ξέρω αν ξεκινήσαμε απ’ τον πίθηκο, πάντως σίγουρα καταλήξαμε μαϊμούδες».

Κι αν το μέλλον στον πραγματικό κόσμο φαντάζει αβέβαιο, ευτυχώς οι αποδράσεις μας στον κόσμο του Κάιντ φαίνεται ότι θα συνεχιστούν. «Έχω ήδη σχεδιάσει τη συνέχεια του “Προσοχή Άνθρωπος”. Ο Κάϊντ, με επεισοδιακό τρόπο συναντά μία απερίγραπτη πάπια, τον Ρόναλντ Ντακ, δισέγγονο του Ντόναλντ Ντακ, και οι δυο μαζί ξεκινούν ένα τεράστιο και μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά εγχείρημα. Να….Ααα, ως εδώ! Για να σας πω τη συνέχεια, πρέπει να διαβάσετε το φινάλε του υπάρχοντος βιβλίου».

* Το «Προσοχή Άνθρωπος» του Μιχαήλ Άνθη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις με την υποστήριξη του Black Duck και του livingwithdogs.gr.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).