Ξεκινά το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Published On 25 November 2015 | By The Frog Team | Frog Tips

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, διεξάγεται φέτος από τις 26 Νοεμβρίου, έως και τις 2 Δεκεμβρίου, με τους κινηματογράφους Ααβόρα και Λαΐς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος να μετατρέπονται στο απόλυτο meeting point για τους λάτρεις του καλού σινεμά.

Περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία υπόσχονται ανεπανάληπτες εμπειρίες θέασης, ενώ οι Αθηναίοι σινεφίλ θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά έναν από τα πιο ιδιαίτερους και γόνιμους δημιουργούς του γαλλικού σινεμά, τον βετεράνο σκηνοθέτη, Bertrand Tavernier, επίσημο προσκεκλημένο της φετινής διοργάνωσης.

Το 28Ο  Πανόραμα σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 10 μ.μ. στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ, με την avant-premiere της νέας δημιουργίας του Marco Bellocchio, “Blood of My Blood”, μιας ανατριχιαστικής, και ταυτόχρονα γκροτέσκας αστείας ταινίας, που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI (της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής ΑΜΑ Films.

2-BLOODofmyBLOOD

Πενήντα χρόνια πριν, ο Marco Bellocchio γύρισε το περίφημο κινηματογραφικό του ντεμπούτο «Οι Γροθιές Στην Τσέπη» στη βόρειοιταλική πόλη του Μπόμπιο και σαν φάντασμα που στοιχειώνει έναν τόπο, επιστρέφει εκεί για να αφηγηθεί τις ιστορίες του “Blood of My Blood” (Sangue del Mio Sangue), το οποίου η πλοκή απλώνεται σε δύο διαφορετικά χρονικά φάσματα, με φόντο το ίδιο μοναστήρι της Santa Chiara. Η ταινία εξιστορεί μια αλληλένδετη ιστορία σε δύο χρόνους: Ανοίγει στον 17ο αιώνα, παρακολουθώντας έναν νεαρό ιερέα, ο οποίος επιστρέφει στο πατρικό του για να θάψει τον δίδυμο αδελφό του, έναν ιερέα του τοπικού μοναστηριού, ο οποίος ως αυτόχειρας, απαγορεύεται να ταφεί από την εκκλησία. Η μοναχή που τον είχε ξελογιάσει, κατηγορείται για μαγεία και πρέπει να υποβληθεί σε τρεις δοκιμές – νερό, φωτιά και δάκρυα – για να αποδείξει την αθωότητά της, αν δεν ομολογήσει. Στη δεύτερη ιστορία, πραγματοποιείται ένα χρονικό άλμα 400 χρόνων, όπου ο στρατιώτης της πρώτης ιστορίας ζει ως ένας καθημερινός πολίτης του Μπόμπιο και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εξουσιαστικό και… βαμπιρικό άρχοντα της πόλης.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), και ήταν υποψήφια για Χρυσό Λέοντα, στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας.

* Το αναλυτικό, και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων, βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org.

Like this Article? Share it!

About The Author