Οι βρετανικές σειρές που μας έκαναν να «κολλήσουμε»

Published On 24 March 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Μπορεί παραδοσιακά οι αμερικάνικες σειρές να είναι αυτές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον – και δικαιολογημένα καθότι οι παραγωγές κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές- αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Βρετανοί τα τελευταία χρόνια δεν πάνε πίσω.

Υπερπαραγωγές με καλή σκηνοθεσία, δυνατό σενάριο και καστ, οι Βρετανικές σειρές μας έχουν πάρει τα μυαλά τον τελευταίο καιρό και μάλλον το κόλλημα θα κρατήσει.

Ο Βάτραχος θυμάται όσες σειρές μας έκαναν ή μας κάνουν ακόμα να κολλήσουμε στη μικρή οθόνη, αναφωνώντας «ζήτω η Βρετανία»!

1.  Sherlock

Θα μου πείτε, ο αγαπημένος δαιμόνιος ντετέκτιβ Sherlock Holmes. δημιούργημα του συγγραφέα Arthur Conan Doyle, έχει μεταφερθεί πολλές φορές όχι μόνο στην μεγάλη, αλλά και στην μικρή οθόνη. Και όμως, οι Steven Moffat and Mark Gatiss, δημιουργοί της σειράς που προβάλλεται από το BBC, έχουν καταφέρει να καθηλώσουν το κοινό όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στο εξωτερικό, από το 2010.

Ναι, ναι, για τέσσερις σεζόν οι τηλεθεατές βλέπουν την σειρά μυστηρίου, η οποία διακρίνεται αφ’ ενός για το αριστουργηματικό της σενάριο, αφ’ ετέρου για την καταπληκτική ερμηνεία του  Benedict Cumberbatch.

Οι δημιουργοί τοποθετούν τον Sherlock στο σήμερα να αφηγείται μια ιστορία που τα έχει όλα στις κατάλληλες δόσεις: μυστήριο, δράση, χιούμορ, σωστή πλοκή και ανάπτυξη χαρακτήρων.

Το αρνητικό της; Ότι κάθε σεζόν αποτελείται από μόλις τρία επεισόδια – άντε να περιμένεις μέχρι το 2016 για τη συνέχεια της σειράς.

2. Doctor Who

Αυτή την σειρά του BBC την έχει ακουστά μέχρι και ο φούφουτος. Άλλωστε η φοβερή σειρά φαντασίας παίζεται εδώ και 50 χρόνια στην βρετανική τηλεόραση, αλλά η σύγχρονη εκδοχή της έκανε πρεμιέρα το 2005 και συνεχίζεται για 8η σεζόν.

Η σειρά πραγματεύεται την ιστορία ενός τρελού άντρα-παιδιού με ένα κουτί, ένα κουτί που ταξιδεύει στο παντού και στο πάντα, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με ό,τι είδους απειλή μπορείς να φανταστείς. Αν κάτι έχει καταφέρει το Doctor Who  είναι ότι μεταφέρει τον θεατή όπου μπορεί και δεν μπορεί να φανταστεί, ενώ απευθύνεται εξίσου σε μικρούς και μεγάλους.

3. Call the Midwife

Η σειρά, που έκανε ρεκόρ τηλεθέασης με εννέα εκατομμύρια τηλεθεατές, είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του BBC. Φέτος ήταν η τρίτη και τελευταία σεζόν του Call the Midwife, μιας σειρά εποχής που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της βρετανίδας Jennifer Worth.

Η πλοκή διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 1950, στη μονή Nonnatus στο East End, μία από τις πιο φτωχές περιοχές της πόλης, όπου η νεαρή μαία Jenny Lee φθάνει ως εκπαιδευόμενη. Η Jessica Raine παίζει στο ρόλο της πρωταγωνίστριας, ενώ η Vanessa Redgrave είναι στο ρόλο της αφηγήτριας. Επίσης, παίζουν οι Jenny Agutter, Pam Ferris, Miranda Hart, Judy Parfitt, Helen George, Bryony Hannah, Laura Main, Cliff Parisi.

4. Downton Abbey

Είναι ο λόγος όπου 120 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο περιμένουν με ανυπομονησία τον Σεπτέμβριο. Η βρετανική σειρά εποχής, που ξεκίνησε να προβάλλεται στο ITV το 2010, είναι μια πραγματική υπερπαραγωγή με προσεγμένα σκηνικά, κοστούμια και εξαιρετικές ερμηνείες.

Το σενάριο –το οποίο γράφει ο Julian Fellowes- αφηγείται την ζωή μιας αριστοκρατικής οικογένειας των αρχών του 20ού αιώνα. Όπως στις περισσότερες βρετανικές σειρές, τα επεισόδια είναι μόνο δέκα για κάθε σεζόν και για την 5η θα πρέπει να κάνουμε υπομονή.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.