Οι μοιραίες εξαρτήσεις σπουδαίων γυναικών

Published On 23 July 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Team

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο της Amy Winehouse, θυμόμαστε σπουδαίες γυναίκες που χάθηκαν πρόωρα, νικημένες από τις εξαρτήσεις τους.

Στις 23 Ιουλίου του 2011 η Amy Winehouse βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Η ζωή της τραγουδίστριας που έγινε γνωστή για τις εξαιρετικές της ερμηνείες σε soul, jazz και rhythm ‘n’ blues είχε κινδυνέψει πολλές φορές λόγω της εξάρτησής της από τα ναρκωτικά. Το 2008 κατάφερε να απεξαρτηθεί, αλλά παράλληλα ξεκίνησε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Τελικά, το ποτό την οδήγησε στο θάνατο σε ηλικία μόλις 27 ετών. Στο δωμάτιό της βρέθηκαν δύο μεγάλα και ένα μικρό μπουκάλι βότκα, που είχαν ανεβάσει την συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα της στο θανατηφόρο επίπεδο του 0,416%.

Η Amy προστέθηκε έτσι στη θλιβερή λίστα των σπουδαίων γυναικών που χάθηκαν πρόωρα, ακολουθώντας το δρόμο των εξαρτήσεων.

Billie Holiday

BillieHoliday

Η τραγουδίστρια της jazz με τα δύσκολα παιδικά χρόνια, είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών το 1947, κάτι που της στέρησε την ελευθερία της για ένα χρόνο. Η επαγγελματική της επιτυχία συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘40, αλλά δεν συνοδευόταν από ευτυχία στην προσωπική της ζωή. Η Billie Holiday βυθίστηκε στις καταχρήσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση και να πεθάνει από κίρρωση του ήπατος το 1959, σε ηλικία 44 ετών.

Marilyn Monroe

Marilynmonroe

Το είδωλο γυναικών και ανδρών και ένα από τα μεγαλύτερα sex-symbol όλων των εποχών, η Marilyn Monroe, έπασχε από ψυχικές διαταραχές και πολλές φορές κατέφευγε στο ποτό και τη χρήση ηρεμιστικών χαπιών. Το 1961 είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική, όπου παρέμεινε για τρεις εβδομάδες χωρίς ωστόσο να καταφέρει να νικήσει την εξάρτησή της. Στις 5 Αυγούστου 1962, ο γιατρός της τη βρήκε νεκρή στο κρεβάτι της, σε ηλικία 36 ετών. Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι ο θάνατος επήλθε λόγω «δηλητηρίασης από βαρβιτουρικά, συνέπεια πιθανής αυτοκτονίας», ωστόσο υπάρχουν αρκετές ακόμη θεωρίες, συμπεριλαμβανομένου του φόνου.

Janis Joplin

joplin-janis-

Η σημαντικότερη ίσως γυναίκα εκπρόσωπος της rock άκουγε στο όνομα Janis Joplin. Η τραγουδίστρια πειραματιζόταν με διάφορα ναρκωτικά και είχε εξαρτηθεί από την ηρωίνη. Ενώ η καριέρα της βρισκόταν σε ανοδική πορεία, η Janis πήρε υπερβολική δόση ηρωίνης σε συνδυασμό με αλκοόλ. Η μείξη αποδείχτηκε μοιραία, κόβοντας το νήμα της ζωής της στα 27 της χρόνια. Στις 4 Οκτωβρίου του 1970 βρέθηκε νεκρή από τον παραγωγό της, με ένα τσιγάρο στο χέρι. Στη διαθήκη της είχε αφήσει 2.500 δολάρια για να γίνει ένα πάρτυ – αγρυπνία, ενώ οι στάχτες της σκορπίστηκαν πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Anne Nicole Smith

anne nicole smith

Η Anne Nicole Smith ήταν φωτομοντέλο και ηθοποιός, που έγινε γνωστή όταν επιλέχθηκε ως Playmate στο Playboy του 1993, αλλά και για τον μετέπειτα γάμο της με τον κατά 60 χρόνια μεγαλύτερό της εκατομμυριούχο J. Howard Marshall Smith. Η Anne Nicole πέθανε σε ηλικία 39 ετών, από μείγμα ναρκωτικών και υπνωτικών, λίγους μήνες μετά το θάνατο του 20χρονου γιού της και τη γέννηση της κόρης της. Πολλοί έκαναν λόγο για σκόπιμη κατάχρηση, ως αυτοτιμωρία για το χαμό του γιου της.

Whitney Houston

whitneyhouston

Μία από τις σπουδαιότερες φωνές παγκοσμίως υπέφερε από χρόνιες εξαρτήσεις. Η Whitney Houston κατέχει ρεκόρ Guinness, ως η πιο πολυβραβευμένη γυναίκα τραγουδίστρια, καθώς έλαβε συνολικά 415 βραβεύσεις. Η επαγγελματική καταξίωση όμως δεν τη βοήθησε να απεμπλακεί από τα ναρκωτικά. Μέχρι και το 2012 που απεβίωσε είχε εισαχθεί πολλές φορές σε διάφορα κέντρα απεξάρτησης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πολλοί ανέφεραν ότι ο πρώην σύζυγός της Bobby Brown ήταν υπαίτιος για τον εθισμό της τραγουδίστριας. Σε ηλικία 48 ετών, η Houston βρέθηκε μέσα στην μπανιέρα της έχοντας χάσει τις αισθήσεις της από υπερβολική χρήση κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών που ανιχνεύθηκαν στον οργανισμό της.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.