Οι “πιτσιρικάδες” της πολιτικής

Published On 17 December 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Ο Sebastian Kurz ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας μόλις στα 27 του χρόνια. Αρκετοί ακόμη νέοι κάτω των 30 ετών έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν στην πολιτική, από την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία και από την Ουγκάντα μέχρι την Ινδία.

Ο Sebastian Kurz έγινε ο νεότερος υπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μόλις στα 27 του χρόνια ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης της Αυστρίας. Ο νεαρός αυστριακός θεωρείται ανερχόμενο αστέρι του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και μέχρι τώρα έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για το έργο του στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην αυστριακή κοινωνία.

kurz

Εκτός όμως από τον Kurz, υπάρχουν κι άλλοι νέοι πολιτικοί έχουν κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα τους. Το thefrog.gr επιλέγει άλλους πέντε “πιτσιρικάδες” από όλο τον κόσμο που έχουν αναλάβει καθήκοντα στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Wyatt Roy– Αυστραλία

UQ Lunchtime Lecture Series

Τον Αύγουστο του 2010 το κοινοβούλιο της Αυστραλίας απέκτησε τον νεότερο μέλος του, τον Wyatt Roy. Ο εικοσάχρονος βουλευτής εκλέχθηκε με το κόμμα του Liberal National Party of Queensland στην εκλογική περιφέρεια του Longman. Στα είκοσί του χρόνια έγινε ο νεότερος άνθρωπος που εκλέχθηκε ποτέ στη βουλή της Αυστραλίας.

Anna LührmannΓερμανία

luehrmann

Η Anna Lührmann γίνεται το νεότερο μέλος που είχε ποτέ το γερμανικό κοινοβούλιο το 2002, αλλά και το νεότερο μέλος κοινοβουλίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόλις στα 19 της χρόνια πήρε μέρος στις εκλογές με το Πράσινο κόμμα και έγινε βουλευτής. Βέβαια η πολιτική της δράση είχε ξεκινήσει ήδη από τα 13 της, όταν έγινε μέλος στην οργάνωση νεολαίας GrünAlternatives Jugendbündnis.

Proscovia Oromait- Ουγκάντα

oromait

Η εικοσάχρονη Proscovia Oromait μπορεί να στερείται εμπειρίας, αλλά τα κίνητρα που την έκαναν να ασχοληθεί με την πολιτική αποτελούν οδηγό της και στόχο της πολιτικής της δράσης. «Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική όταν είδα τη διαφθορά που υπάρχει στην Ουγκάντα και τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί συμπεριφέρονταν», υποστηρίζει η Oromait. Στα είκοσί της έγινε το νεότερο μέλος κοινοβουλίου στην ιστορία της Αφρικής.

Agatha SangmaΙνδία

sangma

Άλλη μία νεαρή γυναίκα, αυτή τη φορά στην Ινδία, η Agatha Sangma, εκλέχθηκε βουλευτής το 2009. Στα 28 της χρόνια κατάφερε να εκλεγεί με το Nationalist Congress Party στην εκλογική της περιφέρεια Tura, στη Meghalaya. Εκτός από απλή βουλευτής, ορίστηκε και Υπουργός Επικράτειας στο υπουργικό συμβούλιο του Manmohan Singh.

Ειρήνη Αγαθοπούλου- Ελλάδα

agathopoulou

Τον Ιούνιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση κι από 10 βουλευτές που είχε, αποκτά 71. Ανάμεσά τους και η Ειρήνη Αγαθοπούλου από το Κιλκίς.  Στα 27 της χρόνια γίνεται το νεότερο μέλος στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου. Προερχόμενη από οικογένεια με αριστερή πολιτική δράση, η Αγαθοπούλου εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ από νεαρή ηλικία και τελικά εκλέγεται βουλευτής στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.