Οι σπάνιες συνεργασίες του Johnny Cash

Published On 12 September 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, φεύγει από τη ζωή ο Johnny Cash. Ο “Άνθρωπος με τα Μαύρα” έμεινε στην ιστορία ως τραγουδιστής της κάντρυ, αλλά σε πολλές στιγμές της καριέρας του είχε δείξει τις ικανότητές του σε ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα. Δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, θυμόμαστε μερικές από τις πιο ξεχωριστές συνεργασίες του – από τον Bob Dylan μέχρι τον Joe Strummer και από τον Ray Charles μέχρι τους U2.

Ερευνώντας την μακρόχρονη διαδρομή του Johnny Cash, δεν μπορεί κανείς παρά να μείνει έκπληκτος από την πολυσχιδή μουσική προσωπικότητα και ικανότητα του μεγάλου κάντρυ τραγουδιστή.

Ο «Άνθρωπος με τα Μαύρα» αγαπήθηκε πολύ και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά τραγουδιστών και μουσικών. Αν και έμεινε στην συνείδηση του κόσμου ως τραγουδιστής της κάντρυ, με τις μεγάλες επιτυχίες του (όπως τα «Ring of Fire», «Folsom Prison Blues», «Walk the Line») να ακούγονται ακόμα και σήμερα, ο Cash ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που δεν έμεινε προσκολλημένος σε ένα μουσικό είδος. Αντίθετα, συνεργάστηκε στην πορεία της καριέρας του με διαφορετικούς καλλιτέχνες και έκανε κάποιες -γνωστές και μη- σπάνιες ηχογραφήσεις που πραγματικά αξίζουν να τις ξαναθυμηθούμε.

Joe Strummer Redemption song

Tο τελευταίο προσωπικό άλμπουμ του Joe Strummer, frontman του πανκ-ροκ συγκροτήματος  The Clash, με τίτλο Streetcore, περιείχε τραγούδια τα οποία ήταν αφιερωμένα στον μεγάλο Johnny Cash, ενώ υπήρχε και μία διασκευή του «Redemption Song» του Bob Marley στην οποία τραγουδούν και οι δύο μαζί. Ο Cash δείχνει ότι μπορεί να ροκάρει καλύτερα και από ροκά.

Krist Novoselic (Nirvana), Kim Thayil (Soundgarden), Sean Kinney (Alice In Chains), and John Carter Cash -Time of the Preacher

Ίσως από τους πιο απίστευτους μουσικoύς συνδυασμούς τραγουδιστών και μουσικών σε ένα κομμάτι.  Οι Krist Novoselic (Nirvana), ο Kim Thayil (Soundgarden), ο Sean Kinney (Alice In Chains), μέλη ορισμένων από τις σημαντικότερες μπάντες της grunge σκηνής, ηχογραφούν μαζί με τον Johnny Cash και τον γιο του το «Time Of the Preacher», γραμμένο από τον Willie Nelson.

Bob Dylan – Girl of the North Country

Το 1969 δυο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής στην Αμερική κλείνονται σε ένα στούντιο και τελικά ηχογραφούν 12 τραγούδια, ανάμεσά τους και το «Girl Of the North Country». Η χημεία τους είναι ολοφάνερη και κάνει το κοινό να ζητά κι άλλο.

Ray Charles – Why me lord

Η συνεργασία με τον Ray Charles το 1981 είχε ως αποτέλεσμα το τραγούδι «Why me Lord». Το κομμάτι όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ. “Θάφτηκε” και ξεχάστηκε ως το 2009 όπου και ανακαλύφτηκε από τον πρόεδρο του ιδρύματος Ray Charles Foundation.

Ο ίδιος ο Cash είχε γράψει το 1981 στον Charles: «Ελπίζω να σου αρέσει η κασέτα. Συνειδητοποίησα ότι η ενορχήστρωση δεν ήταν πλήρης και εγώ δεν τραγουδάω καλά, αλλά υπάρχει ένα συναίσθημα και μια ποιότητα που θα αρέσει στο κοινό».

U2 – The Wanderer

Στην αρχή της μουσικής πορείας των U2, όταν ακόμα η μπάντα πειραματιζόταν με την ηλεκτρονική μουσική, η συνεργασία με τον θρύλο της κάντρυ Johnny Cash ήταν και παραμένει μια έκπληξη. Στο «The Wanderer» ο Cash τραγουδάει την πρώτη φωνή. Είναι ένα από τα ελάχιστα κομμάτια των U2 που ο Bono παραχωρεί τον lead ρόλο σε κάποιον άλλο.

Muppet Show

Στο περίφημο Muppet Show ο Cash εμφανίστηκε σαν guest τρεις φορές, τραγουδώντας με τα Muppets το 1973-1974, το 1980 και το 1993.

Ακόμα και εκεί ο Cash έδειξε πόσο ανοιχτόμυαλος ήταν, καθώς και την τεράστια ικανότητα του να προσαρμόζεται, να συνθέτει και να διασκευάζει εξαιρετικά σε ένα ευρύ φάσμα μουσικής. Μία ικανότητα που επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, στον τελευταίο προσωπικό δίσκο που κυκλοφόρησε εν ζωή, το American IV: The Man Comes Around (2002), με διασκευές όπως το «Personal Jesus» (Depeche Mode) και το «Hurt» (Nine Inch Tails).

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.