Ομοφυλόφιλοι: οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του 21ου αιώνα

Published On 16 October 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Team

Πριν από δέκα μέρες η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά συνέλαβε περίπου 75 άτομα, επειδή συμμετείχαν σε πάρτι που είχαν διοργανώσει ομοφυλόφιλοι. To Ιράν είναι μόνο μία από τις πολλές χώρες όπου gay, λεσβίες, bisexual και transgender (LGBT) άτομα δέχονται επιθέσεις ή τιμωρούνται με φυλάκιση, ακόμη και με τη θανατική ποινή, λόγω της σεξουαλική τους προτίμησης.

Μπορεί να ζούμε στο 2013 όπου τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα θεωρείται ότι προστατεύονται από τη διεθνή κοινότητα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα το δικαίωμα στην ιδιαιτερότητά τους σε πολλά κράτη, όπου η νομοθεσία τιμωρεί όσους έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν τους αφήνει ούτε να τον εκφράσουν.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που gay, λεσβίες, bisexual και transgender (LGBT) άτομα έχουν δεχθεί επιθέσεις λόγω της σεξουαλικής τους προτίμησης ή έχουν τιμωρηθεί με φυλάκιση, ακόμη και με τη θανατική ποινή.

Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα δείχνουν ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι την οικουμενική διακήρυξη και προστασία των δικαιωμάτων των LGBT ομάδων. Πρόσφατα περιστατικά, αλλά και νομοθεσίες αποδεικνύουν την σκληρή πολιτική που ακολουθείται ενάντια στα LGBT άτομα.

Ιράν

Πριν από δέκα μέρες στο Ιράν, συνελήφθησαν περίπου 75 άτομα από την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά, επειδή συμμετείχαν σε πάρτι στην πόλη Kermanshah. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η επαναστατική φρουρά συνέλαβε μια ομάδα ατόμων που προωθούσαν τον σατανισμό και τον σοδομισμό. Σύμφωνα όμως με την Iranian Queer Organization (IRQO) επρόκειτο απλώς για ένα πάρτι που είχαν διοργανώσει ομοφυλόφιλοι, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να γίνει η επιδρομή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η νομοθεσία στο Ιράν είναι μία από τις σκληρότερες στον κόσμο, αφού οι ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις κρίνονται παράνομες και τιμωρούνται με θάνατο. Η μόνη περίπτωση υπό την οποία μπορεί να κριθεί νόμιμη η ομοφυλοφιλία είναι μετά από ιατρική παρέμβαση. Εννοείται ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για δικαιώματα συμβίωσης ή υιοθεσίας από τη στιγμή που απαγορεύεται έστω και η έκφραση της διαφορετικής σεξουαλικής προτίμησης.

Ρωσία

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα κυρίως του LGBT  κινήματος, καθώς τον περασμένο Ιούνιο η Βουλή πέρασε νόμο που απαγορεύει τη δημόσια προβολή «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων. Παρά το γεγονός ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι νόμιμες στη Ρωσία, ένας τέτοιος νόμος έχει ως αποτέλεσμα να απαγορεύει οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση ομοφυλόφιλων και προπαγάνδισης τέτοιου είδους σχέσεων, περιορίζοντας έτσι τα δικαιώματά τους.

russia

Η αντίδραση του LGBT κινήματος ήταν άμεση, με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, όπου αστυνομία και αντι-gay διαδηλωτές επιτέθηκαν στους ομοφυλόφιλους ακτιβιστές.  Το μποϋκοτάζ ρώσικων προϊόντων, όπως η βότκα αποτελεί έναν από τους τρόπους έκφρασης της αντίθεσης σε αυτό τον περιοριστικό νόμο.

Κουβέιτ

Η πλειοψηφία των χωρών της Μέσης Ανατολής δεν αποδέχονται την διαφορετική σεξουαλική προτίμηση των πολιτών τους και τους τιμωρούν με φυλάκιση, ενώ στο Ιράν στην Υεμένη και στη Σαουδική Αραβία τιμωρούνται με τη θανατική ποινή.  Στα πλαίσια της αντι-ομοφυλοφιλικής πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει μια σειρά από ιατρικούς ελέγχους για να αποφευχθεί η είσοδος ομοφυλόφιλων στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council), όπου είναι μέλη το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Ομάν. Δεν υπήρξαν περαιτέρω διευκρινίσεις αλλά  σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent το συγκεκριμένο σχέδιο θα συζητηθεί το Νοέμβριο.

kuweit

Ένας ομοφοβικός πλανήττης

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις χώρες που καταπατούν συστηματικά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Δυστυχώς πολλές περιπτώσεις δεν βλέπουν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα διακρίσεων και επιθέσεων λόγω του «μη συμβατικού» τους σεξουαλικού προσανατολισμού.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν την οπισθοδρομική πολιτική της πλειοψηφίας των χωρών στο δικαίωμα της ελεύθερης σεξουαλικής έκφρασης χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις: 94 κράτη-μέλη έχουν υπογράψει τη Διεθνή Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των LGBT, 54 έχουν υπογράψει εναντίον και 46 δεν έχουν δηλώσει επίσημα τη θέση τους απέναντι στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Είναι μακρύς ο δρόμος…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.