Ουκρανία: ο χρόνος τελειώνει

Published On 12 June 2015 | By Κάσσανδρος | Άποψη

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει στο στάδιο της κατάρρευσης εκ των έσω.

Η πολιτική της χρεοκοπία είναι τέτοια που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βρουν αξιόπιστους Ουκρανούς για να στελεχώσουν τα Υπουργεία και τις ανώτατες διοικητικές θέσεις και κάνουν εισαγωγές πολιτικών από άλλες χώρες.

Τελευταίο απόκτημα είναι ο κ. Σαακασβίλι, ο θλιβερός πρώην ηγέτης της Γεωργίας, ο οποίος, υπακούοντας στις εντολές του γερουσιαστή Μακ Κέιν επιτέθηκε στην Ρωσία με αποτέλεσμα η χώρα του να χάσει την Οσσετία. Τώρα, σε ανταμοιβή, του δόθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας της Οδησσού στην Ουκρανία, αφ ενός μεν λόγω προφανώς έλλειψης καταλλήλου Ουκρανού, αφ’ ετέρου δε διότι απέδειξε ότι υπακούει.

Σε μία χώρα που είναι τόσο διεφθαρμένη ώστε να είναι μη αποδεκτά από τις ΗΠΑ τα ντόπια πολιτικά στελέχη και να γίνονται εισαγωγές, οι επίλεκτες ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της είναι τάγματα νεοναζί και διοικείται από ολιγάρχες και εισαγόμενους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει η οικονομία.

Στις 19 Μαΐου ο Πρόεδρος Ποροσένκο υπέγραψε νόμο με τον οποίο κηρύσσεται χρεοστάσιο στο ουκρανικό εξωτερικό χρέος μέχρι τον Ιούλιο του 2016 τουλάχιστον. Το εξωτερικό χρέος είναι 30 δις δολάρια, το εσωτερικό χρέος είναι 17 δις δολάρια και υπάρχει και ένα χρέος τριών δις δολαρίων προς τους Ρώσους το οποίο η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ιδιωτικό αλλά η ρωσική όχι.

Το ΑΕΠ πέφτει 18% επί ετησίας βάσεως και η πτώση τώρα επιταχύνεται. Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει. Φέτος έχει ήδη φτάσει το 61% με ετήσιο πληθωρισμό 270%, και το τοπικό νόμισμα να έχει πλέον ισοτιμία πέντε σεντς του δολαρίου και προσεχώς να χρησιμεύει ως χαρτί τουαλέτας.

Η ανεργία και η μιζέρια έχουν φθάσει σε αβάσταχτα επίπεδα και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μεγαλύτερη λιτότητα να είναι αφόρητες και να προετοιμάζουν πλήρη κατάρρευση .

Η διαφθορά κυριαρχεί. Ακόμη και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν έκανε συστάσεις εναντίον της διαφθοράς. Οι ολιγάρχες διοικούν και λυμαίνονται, έχοντας ακόμη και ιδιωτικούς στρατούς. Η χοντροκλοπή διέπει όλα τα κυβερνητικά, στρατιωτικά και επιχειρηματικά επίπεδα. Ο λαός διαμαρτύρεται αλλά υπάρχει αστυνομική και παρακρατική καταπίεση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έγραψε στον προϋπολογισμό φέτος 5,4 δις δολάρια για τον πόλεμο με την Νοβορωσία. Είναι προφανές ότι κάτω από αυτές της συνθήκες μόνο η εκ νέου έναρξη των συγκρούσεων θα δώσει την δικαιολογία στην ουκρανική κυβέρνηση να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο Πούτιν προτιμά την ειρήνη γιατί, όσο η Ουκρανία σαπίζει εσωτερικά, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτόν να επιβάλλει τις θέσεις του.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίρρηση στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων αλλά ήδη πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Η Ουκρανία είναι πλέον μία ανοιχτή πληγή, μη επιθυμητή από την δυτική Ευρώπη η οποία ήδη ανέστειλε την Συμφωνία Σύνδεσης και η οποία επ’ ουδενί θέλει να αναλάβει τα χρέη της χώρας, φοβάται δε ότι προσεχώς ουκρανικές μάζες οικονομικών προσφύγων θα απειλήσουν τα σύνορα της. Και μόνο η παρούσα κατάσταση, ακόμη και αν δεν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες, φθείρει την Ρωσία με τις κυρώσεις να βλάπτουν σημαντικά την ρωσική οικονομία, λιγότερο την ευρωπαϊκή και καθόλου την αμερικανική.

Ο Πούτιν ξέρει ότι αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, έχει κερδίσει, και έχει την υπομονή να περιμένει τα χρόνια που χρειάζονται, πληρώνοντας με παρούσα οικονομική ζημία το μελλοντικό πολιτικό όφελος.

Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, έχουν κερδίσει, διότι διέλυσαν την σχέση ΕΕ-Ρωσίας, συσπείρωσαν το ΝΑΤΟ και επανένταξαν στον αμυντικό σχεδιασμό τους την δυτική Ευρώπη. Αν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες, τόσο το καλύτερο διότι θα συνεχιστούν και οι κυρώσεις.

Το καλοκαίρι θα έχει ή βίαιες εξεγέρσεις στην Ουκρανία του Κιέβου, ή επανέναρξη του εμφυλίου ή και τα δύο. Η χώρα αυτή πεθαίνει και η Ευρώπη θα έχει το πτώμα στην πόρτα της.

Οι Ρώσοι πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα στην Οσσετία και την Ουκρανία: τον μη σεβασμό των συνόρων που άρχισε με το Κόσσοβο.

* Περισσότερα άρθρα στο www.kassandros.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Γράφει με ψευδώνυμο γιατί δεν επιθυμεί καμία προσωπική προβολή αλλά μόνο αυτή των ιδεών του. «Το Κάσσανδρος», λέει, «μας το κολλήσατε εσείς, οι φίλοι μας όταν προβλέπαμε διάφορα όπως τα προβλήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που τότε δεν τα πιστεύατε. Τα λίγα που χρειάζεται να ξέρετε για μένα προσωπικά», συνεχίζει, «είναι ότι έχω σπουδάσει στην Αγγλία και στη Γαλλία, έχω δουλέψει και διδάξει ανά τον κόσμο και σε διαφορετικές δραστηριότητες, έχω διοικήσει, μου έχει απονεμηθεί διδακτορικό (δεν ξέρω γιατί) και έχω αποφοιτήσει επίσης από το Πολυτεχνείο Περάματος, που ήταν μεγάλο σχολείο.»