Ουκρανικό δράμα: πράξη δεύτερη

Published On 24 November 2014 | By Κάσσανδρος | Κάσσανδρος

Το Κίεβο ετοιμάζεται για επανέναρξη των εχθροπραξιών ενώ η ουκρανική οικονομία είναι σε δραματική κατάσταση.

Η Ουκρανία έχει χρεοκοπήσει. Τον Μάρτιο φέτος, αμέσως μετά το κίνημα που έδιωξε τον Γιανούκοβιτς, η ουκρανική Κεντρική Τράπεζα είχε 42,3 τόνους χρυσού, που αντιπροσώπευε το 8% των συνολικών συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Σε πρόσφατη ραδιοτηλεοπτική του συνέντευξη, οκτώ μήνες μετά, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας είπε ότι μόνο το 1% των συνολικών αποθεμάτων είναι πλέον σε χρυσό. Πού πήγε ο χρυσός είναι άγνωστο σε εμάς και δεν προτιθέμεθα να εικάσουμε.

Πέραν του χρυσού, η κατάσταση της οικονομίας της Ουκρανίας είναι δραματική. Ο μέσος Ουκρανός είναι 20% φτωχότερος από ό,τι ήταν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση- όπου ήταν ήδη φτωχός. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30% σε σχέση με το 1991. Η Ουκρανία είναι επίσημα η πλέον άνιση χώρα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον κόσμο και από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη.

Το νόμισμα της γκρεμίζεται καθημερινά με ρυθμό 2% την εβδομάδα. Οι τράπεζες της καταρρέουν υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμη και η γεωργία της που κάποτε ήταν ισχυρή είναι προβληματική. Ο ονομαστικός πληθωρισμός φέτος θα φθάσει το 25%, ο πραγματικός πολύ περισσότερο.

Η Ουκρανία έχει εξωτερικό χρέος που πρέπει να πληρώσει μέχρι το 2016 ύψους 14 δις δολαρίων και παρόν χρηματοδοτικό κενό ύψους 20 δις δολαρίων. Το κατωτέρω γράφημα του Economist δείχνει ανάγλυφα την οικονομική κατάσταση της χώρας.

UkraineAct2-1

Η κατάσταση των κατοίκων είναι εξίσου δραματική. Οι Ουκρανοί με τα χρήματα που διαθέτουν δεν μπορούν να αγοράσουν κρέας ή φάρμακα, όπως μεταδίδει η ανταπόκριση του Bloomberg. Μέχρι στιγμής η μετάβαση από την ρωσική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο φτώχεια και πόνο έχει δώσει στους Ουκρανούς. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας άλλοι χίλιοι άνθρωποι, κυρίως από τις ανατολικές περιοχές και τον ουκρανικό στρατό, βρήκαν βίαιο θάνατο. Η απόφαση του Προέδρου Ποροσένκο να διακόψει συντάξεις, τραπεζικές υπηρεσίες, θέρμανση και ηλεκτρισμό στις αποσχισθείσες περιοχές επιταχύνει το άνοιγμα του ρήγματος.

Μέσα σε αυτή την ωμή πραγματικότητα νέες συμφορές εμφανίζονται στον ορίζοντα. Το Κίεβο σχεδιάζει την επανέναρξη των εχθροπραξιών οι οποίες δεν σταμάτησαν εντελώς ποτέ, αφού το Ντόνετσκ για παράδειγμα είναι κάτω από συνεχή πυρά του ουκρανικού πυροβολικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα Tony Blinken ζήτησε, σε ακρόαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, να εφοδιασθεί το Κίεβο με «θανατηφόρα» όπλα και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των αποσχισθέντων και των Ρώσων που τους υποστηρίζουν. Το Κογκρέσο τοποθετήθηκε ευνοϊκά στο θέμα αυτό.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση στη Ουκρανία μπαίνει εκ νέου σε θερμή αντιπαράθεση. Οι ιδιωτικοί στρατοί των ολιγαρχών του Κιέβου και ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος με πολωνική και άλλη δυτική βοήθεια θεωρείται ότι έχει ανασυγκροτηθεί μετά τις ήττες του, ετοιμάζεται και πάλι για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των αποσχισθέντων. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα δώσουν κάθε βοήθεια στους αποσχισθέντες ενώ η Δύση, πλην Πολωνών, δεν προτίθεται να εμπλακεί η ίδια στις συγκρούσεις.

Πώς θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις αυτές σε μια καταρρέουσα οικονομία και πώς το ΔΝΤ και η ΕΕ θα βρουν το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για να χρηματοδοτήσουν έναν πόλεμο είναι αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα.

Γιατί βέβαια η Ουκρανία δεν θα αντέξει οικονομικά και ανθρωπιστικά μια μακρά σύγκρουση. Είναι βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να πάρουν την Μαριούπολη και να συνδεθούν δια ξηράς με την Κριμαία.

Και είναι επίσης βέβαιο ότι αρχίζει νέα περίοδος Ψυχρού Πολέμου Ρωσίας και Δύσης.

* Περισσότερα άρθρα στο www.kassandros.gr

 

Like this Article? Share it!

About The Author

Γράφει με ψευδώνυμο γιατί δεν επιθυμεί καμία προσωπική προβολή αλλά μόνο αυτή των ιδεών του. «Το Κάσσανδρος», λέει, «μας το κολλήσατε εσείς, οι φίλοι μας όταν προβλέπαμε διάφορα όπως τα προβλήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που τότε δεν τα πιστεύατε. Τα λίγα που χρειάζεται να ξέρετε για μένα προσωπικά», συνεχίζει, «είναι ότι έχω σπουδάσει στην Αγγλία και στη Γαλλία, έχω δουλέψει και διδάξει ανά τον κόσμο και σε διαφορετικές δραστηριότητες, έχω διοικήσει, μου έχει απονεμηθεί διδακτορικό (δεν ξέρω γιατί) και έχω αποφοιτήσει επίσης από το Πολυτεχνείο Περάματος, που ήταν μεγάλο σχολείο.»