Ο αγώνας του Mandela μέσα από αφίσες

Published On 10 December 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Team

Πολλά έχουν γραφτεί για τον νοτιοαφρικανό ηγέτη, αλλά η δύναμη της εικόνας μπορεί να διηγηθεί πολύ περισσότερα, ειδικά όταν πρόκειται για αφίσες εμπνευσμένες από το αγωνιστικό πνεύμα του.

Ενενήντα πέντε χρόνια από πράξεις και λέξεις, αλλά ακόμη και εικόνες από τη ζωή ενός σπουδαίου ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του σε έναν συνεχή αγώνα ενάντια στις διακρίσεις. Ο Nelson Mandela απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 αλλά η ιστορία που έγραψε μέχρι κα τα 95 του χρόνια σημάδεψε τους αγώνες του χθες και του σήμερα για την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Από την κλειστή σηκωμένη γροθιά, σύμβολο του αγώνα ενάντια στο apartheid, μέχρι και το ίδιο του το όνομα, που έγινε συνώνυμο της ελευθερίας, της αντίστασης και της ειρήνης, ο Mandela αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καταπιεσμένους ανθρώπους.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον νοτιοαφρικανό ηγέτη, αλλά η δύναμη της εικόνας μπορεί να διηγηθεί πολύ περισσότερα, ειδικά όταν πρόκειται για αφίσες εμπνευσμένες από το αγωνιστικό πνεύμα του. Κάνουμε μια αναδρομή στην πολιτική του πορεία, μέσα από τις μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης που έγιναν και αποδεικνύουν την μεγάλη σημασία και διαχρονικότητα του σκοπού του, ενός αγώνα ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις στη Νότια Αφρική. Διακρίσεις που κράτησαν ανθρώπους λόγω του χρώματος του δέρματός τους σε πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό και τον Nelson Mandela για 27 χρόνια στη φυλακή.

Εκατοντάδες εκστρατείες συμπαράστασης στον Mandela που απαιτούσαν την απελευθέρωσή του, οργάνωναν πορείες αλληλεγγύης και διαδηλώσεις, ασκούσαν πίεση με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης που επικρατούσε στη Νότια Αφρική.

1967

1967-ospaaal

Αφίσα της κουβανικής οργάνωσης  OSPAAAL (Organization of Solidarity with the People of Asia, Africa and Latin America) με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την βάναυση πολιτική του Apartheid της Νότιας Αφρικής. Η Κούβα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Mandela και είχε απαιτήσει το τέλος του Apartheid από τα πρώτα κιόλας χρόνια της αντίστασης.

1970

1970-aam

Αυτή η αφίσα είναι μέρος μιας εκστρατείας της βρετανικής Anti-Apartheid Movement (Κίνηση ενάντια στο Απαρτχάιντ). Η συγκεκριμένη οργάνωση πίεσε το 1970 για την ακύρωση της περιοδείας στην Βρετανία της ομάδας κρίκετ της Νότιας Αφρικής, όπου συμμετείχαν μόνο λευκοί παίκτες.

1977

1977-aoca

Η συγκεκριμένη σύνθεση είναι ένας φόρος τιμής στον Hector Petersen, έναν μαθητή που σκοτώθηκε κατά την εξέγερση στο  δήμου του Soweto του Γιοχάνεσμπουργκ. Τον Ιούνιο του 1976 μαθητές αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή των Afrikaans στα σχολεία. Περισσότεροι από 570 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  μέσα στους βίαιους μήνες που ακολούθησαν.

1979

1979-niza

“Total Economic and Military Boycott of South Africa”, ολικό οικονομικό και στρατιωτικό μποϊκοτάζ στη Νότια Αφρική δηλαδή, τιτλοφορείται το συγκεκριμένο πόστερ που σχεδιάστηκε για την ολλανδική κίνηση ενάντια στο Απαρτχάιντ. Δείχνει μερικές ολλανδικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τη Νότιο Αφρική και αποτελούν στόχο της καμπάνιας που καλεί σε μποϊκοτάζ.

1980

1980-aam

Τον Μάρτιο του 1980η εφημερίδα Sunday Post της Νότιας Αφρικής δημοσιεύει μια καμπάνια για την απελευθέρωση του Nelson Mandela. Η βρετανική Anti-Apartheid Movement διοργανώνει εκστρατεία συμπαράστασης, η οποία αγκαλιάζεται από συνδικαλιστικές ενώσεις, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και πολλά μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

1981

1981-lsm

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1970 και 1980, πολλές νοτιοαφρικανικές ομάδες έκαναν καμπάνιες σε ένδειξη συμπαράστασης στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στην Αφρική. Η συγκεκριμένη αφίσα δημιουργήθηκε για το Liberation Support Movement, που ιδρύθηκε στο Βανκούβερ.

1990

1990-aam

Την απελευθέρωση του Nelson Mandela το Φεβρουάριο του 1990 γιορτάζει αυτό το πόστερ και απαιτεί την απελευθέρωση και άλλων νοτιοαφρικανικών πολιτικών κρατουμένων. Ο Mandela επισκέφθηκε τη Βρετανία τον Απρίλιο και μίλησε σε μια συναυλία στο στάδιο του Wembley.

1994

1994-poster

Η συγκεκριμένη αφίσα αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Mandela για τις πρώτες δημοκρατικές -χωρίς το απαρτχάιντ- εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1994 στη χώρα.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.