Πάνω απ’ όλα η ομάδα

Published On 29 April 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Ένας δήμαρχος Πειραιά ελάχιστα παραπάνω μπορεί να κάνει για τον Ολυμπιακό από όσα ήδη κάνει ο πανίσχυρος πρόεδρος της ομάδας. Σίγουρα όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στήριξη των φανατικών οπαδών των «ερυθρολεύκων» για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Ο κ. Καμίνης ούτε εχθές [σ.σ. το Σάββατο] ασχολήθηκε με τον Παναθηναϊκό. Δεν καταδέχτηκε, ως όφειλε, να φωταγωγήσει την πόλη για την κατάκτηση του κυπέλλου!», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσε να εκληφθεί ως αστείο, στην Ελλάδα όμως η εκμετάλλευση του πάθους των οπαδών στις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται να είναι ο κανόνας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση για το δήμο της Αθήνας, ο Νίκος Αβραμίδης, υποψήφιος του «Παναθηναϊκού Κινήματος» (μιας κίνησης με πρώτη προτεραιότητα το «γηπεδικό πρόβλημα» του Παναθηναϊκού), συγκεντρώνει 3% – μπροστά από τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, την Ιωάννα Κοντούλη και τον Πέτρο Κωνσταντίνου. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις περιπέτειες της Ρένας Δούρου, όταν τόλμησε να θέσει κάποιους όρους για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ – αναγκάστηκε να ανασκευάσει τη δήλωσή της και από τότε να δίνει διαβεβαιώσεις για το θέμα σε κάθε της συνέντευξη.

Όλα αυτά βέβαια ωχριούν μπροστά στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. Η “ανεξάρτητη” δημοτική κίνηση μοιάζει με επιχείρηση κατάληψης του Δήμου από τον Ολυμπιακό και δεν το κρύβει: στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος της ομάδας Πέτρος Κόκκαλης (γιος του Σωκράτη Κόκκαλη), ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Αντώνης Νικοπολίδης και πολλοί ακόμη νυν και πρώην αθλητές και στελέχη των «ερυθρολεύκων».

Κατεβάζοντας τέτοια… ομάδα, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρόεδρος της Super League, δεν μπήκε απλά “σφήνα” στην προεκλογική μάχη του Λιμανιού, αλλά φαίνεται -σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις- να κατακτά άνετα τη δεύτερη θέση και να διεκδικεί τη δημαρχία από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο στο β’ γύρο. Δεν είναι παράλογο: οι δεκάδες χιλιάδες Πειραιώτες που ζουν μόνο για το επόμενο ματς στο Καραϊσκάκη, πιθανόν πιστεύουν ότι ένας “ερυθρόλευκος” δήμαρχος θα συμβάλει σε μια ακόμη μεγάλη μεταγραφή ή στην κατάκτηση του νιοστού συνεχόμενου πρωταθλήματος.

Φυσικά, ένας δήμαρχος Πειραιά ελάχιστα παραπάνω μπορεί να κάνει για τον Ολυμπιακό από όσα ήδη κάνει ο πανίσχυρος πρόεδρος της ομάδας. Σίγουρα όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στήριξη των φανατικών οπαδών των «ερυθρολεύκων» για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω του Δήμου. Ανάμεσα στις δεκάδες δεσμεύσεις που ανέλαβε στην ομιλία του, ο κ. Μώραλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μετατροπή του Πειραιά στο «μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη», σε «αυτόνομο, τουριστικό προορισμό» και «Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο». Για όλα αυτά, είπε, «θα προσελκύσουμε διεθνείς επιχειρήσεις. Διευκολύνοντας την εγκατάστασή και λειτουργία τους. Διαμορφώνοντας τις συνθήκες, ώστε οι ναυτιλιακές και χρηματοοικονομικές εταιρείες να εμπιστευτούν και να επιλέξουν τον Πειραιά».

Όλοι θέλουν επενδύσεις, το ζήτημα είναι τί είδους και με ποιες ακριβώς “διευκολύνσεις” θα γίνουν. Θα είναι άραγε προς όφελος του περιβάλλοντος ή των εργαζομένων οι επενδύσεις που ευαγγελίστηκε ο κ. Μώραλης, έχοντας στο πλευρό του τον εφοπλιστή Μαρινάκη και στο ακροατήριό του τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρο Βενιάμη, μαζί με νυν και πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ;

Ψιλά γράμματα για όσους ενδιαφέρονται μόνο για τον επόμενο επιθετικό που θα κάνει “μαγικά” στο χορτάρι. Πάνω απ’ όλα η ομάδα…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).