Πέντε καλές απαντήσεις στην ευχή «καλό χειμώνα»

Published On 26 August 2014 | By Θέμος Ρίζος | Frog Tops

Ακόμη δεν στέγνωσες από την τελευταία σου βουτιά και ακούς «καλό χειμώνα». Μην απελπίζεσαι – χρησιμοποίησε απλώς την παρακάτω λίστα πιθανών απαντήσεων στη μισητή ευχή.

Δεν μπορεί, θα σου συνέβη κι εσένα: γύρισες πριν λίγες ημέρες και ακόμα προσπαθείς να προσαρμοστείς και πάλι στην Αθήνα, κάνοντας ότι δουλεύεις μέσα στο παγερό – από το aircondition- γραφείο. Στην πραγματικότητα σχεδιάζεις ένα ακόμη «τελευταίο» μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία ή χαζεύεις μελαγχολικά τις φωτογραφίες από τις διακοπές. Δεν θέλεις να αποδεχτείς ότι το καλοκαίρι έχει τελειώσει και έχεις δίκιο γιατί, πολύ απλά, είναι ακόμη καλοκαίρι.

Και τότε, χτυπάει το τηλέφωνο και ακούς τη μισητή ευχή: «Καλό χειμώνα!». Μην βρίσεις, μην φωνάξεις, μην απελπίζεσαι. Χρησιμοποίησε απλώς την παρακάτω λίστα πιθανών απαντήσεων. 

1. «Κοίταξε λίγο το ημερολόγιο»

«Η ευχή σου», πες στον απερίσκεπτο που τόλμησε να την ξεστομίσει, «είναι εντελώς λάθος από κάθε άποψη». Ξεκίνα με απλά ημερολογιακά δεδομένα, παραθέτοντας για παράδειγμα το εξής απόσπασμα από τη Βικιπαίδεια:

 «Ο Χειμώνας είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης και είναι η ψυχρότερη εποχή του έτους. Αστρονομικά, ξεκινά με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου στο Βόρειο Ημισφαίριο και στις 21 Ιουνίου στο Νότιο Ημισφαίριο. Τελειώνει κατά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο και στις 21 Σεπτεμβρίου στο Νότιο. Στην μετεωρολογία μετρούνται συμβατικά οι μήνες Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος για το Βόρειο Ημισφαίριο και Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος για το Νότιο.»

Αστρονομικά, ημερολογιακά, μετεωρολογικά, πες το όπως θέλεις, είναι η πιο λάθος, η πλέον άκαιρη και άκυρη ευχή του χρόνου. Ακόμη και στο νότιο ημισφαίριο θα ήταν παράλογο να ευχηθείς «καλό χειμώνα» τέτοια εποχή.

2. «Πολύ κρύο, ε;»

Εάν τα ψυχρά επιστημονικά δεδομένα αποτύχουν -κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά εδώ που τα λέμε- μπορείς να καταφύγεις πάντα στην όχι-και-τόσο-λεπτή ειρωνεία με στόχο την επαναφορά του συνομιλητή σου στην πραγματικότητα. Απάντησε αμέσως: «Ευχαριστώ πολύ, θα είναι πράγματι δύσκολος ο χειμώνας με 35 βαθμούς Κελσίου. Χρόνια έχουμε να δούμε τέτοια κακοκαιρία από τόσο νωρίς. Σε αφήνω, πάω να ρίξω ξύλα στο τζάκι και να κατεβάσω τα μάλλινα».

kaloxeimwna2

3. «Τσέκαρε λίγο το Facebook»

Η ειρωνεία ορισμένες φορές δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς μπορεί να μη γίνει κατανοητή – εξάλλου μιλάμε για ανθρώπους που λένε «καλό χειμώνα» από τα τέλη Αυγούστου. Ήρθε η στιγμή να επιστρατεύσεις την εμπειρική παρατήρηση, ενδεδειγμένη μέθοδο ακόμη και για μικρά παιδιά. Ζήτα από τον πρόωρο εκ-χειμωνιστή να μπει στο Facebook και να μετρήσει πόσες φωτογραφίες από παραλίες, κυκλαδίτικα σπίτια και παρέες με μαγιό βλέπει. Ίσως συνειδητοποιήσει ότι είναι ηλίθιο να εύχεται «καλό χειμώνα» μόνο και μόνο επειδή τελείωσαν οι δικές του διακοπές.

4. «Όχι. Καλή σεζόν»

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πείσει τον αμετανόητο λάτρη του αυγουστιάτικου χιονιά, μπορείς να ανταπαντήσεις με κάποια ευχή που να αρμόζει πράγματι στην εποχή. Όπως πολύ σωστά έχει σημειώσει ο Άρης Δημοκίδης στα «Μικροπράγματα»:

«Αντί για το μίζερο, μοιρολατρικό και χαιρέκακο “Καλό Χειμώνα!” μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αν πρέπει οπωσδήποτε, άλλες ωραιότατες ευχές:

Καλή Σεζόν!

ή

Καλό Φθινόπωρο!

ή (το αγαπημένο μου κι ας άφησα τα θρανία πριν 15 χρόνια)

Καλή Σχολική Χρονιά!»

Μπορείς να έχεις βάσιμες ελπίδες ότι με την κόντρα-ευχή σου θα φυτέψεις τον σπόρο της αμφισβήτησης: «”Καλό φθινόπωρο” – ουάου! Πώς δεν το είχα σκεφτεί;», ίσως αναρωτηθεί ο βασανιστής σου.

5. «Μη συμβάλλεις στη γενικευμένη κατάθλιψη»

Είναι η έσχατη λύση: επικαλέσου το φιλότιμο, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά. «Ο περισσότερος κόσμος είναι ήδη σε κατάθλιψη», πες αυστηρά. «Οι άδειες τελειώνουν, οι μαθητές κάθονται ξανά στα θρανία, οι φοιτητές ξεκινούν εξεταστική, η κυβέρνηση επιστρέφει στις συνομιλίες με την τρόικα. Η “ευχή” σου απλώς συμβάλλει στη γενικευμένη κατάθλιψη». Αμέσως μετά, όμως, πρόσθεσε οπωσδήποτε μία νότα πίστης και αισιοδοξίας: «Μπορείς να είσαι καλύτερος άνθρωπος. Μην κάνεις την κατάσταση χειρότερη από ό,τι είναι, δεν αξίζει. Πιστεύω σε σένα».

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην πείσεις ούτε με αυτή τη λύση ανάγκης. Αλλά θα έχεις σίγουρα αρχίσει να χτίζεις τη φήμη του ανθρώπου που δεν πρέπει με τίποτα να του ευχηθούν «καλό χειμώνα» – κι αυτό είναι, τελικά, εξίσου χρήσιμο.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).