Πέντε κορυφαίοι δίσκοι των Ramones

Published On 14 July 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Tops

To Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014, το τελευταίο ιδρυτικό μέλος και ντράμερ του αρχικού σχήματος των Ramones έφυγε από τη ζωή.

Ο Tommy Ramone, ή Thomas Erdelyi όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών. Με αφορμή τον κύκλο που κλείνει, θυμόμαστε τα πέντε -κατά τη γνώμη μας- καλύτερα άλμπουμ της μπάντας.

5. Road to Ruin (1978)

Η περίοδος 1976-80, ήταν μία από τις καλύτερες για τους Ramones. Το Road to Ruin, το τέταρτο κατά σειρά άλμπουμ τους, είχε πολύ απλό ήχο αλλά περιλάμβανε μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος.  Ο Tommy Ramone είχε μόλις αποχωρήσει από την μπάντα αλλά ανέλαβε την παραγωγή. Αξιοσημείωτο είναι και το ντεμπούτο του νέου ντράμερ Marky Ramone, που αντικατέστησε τον Tommy. Το άλμπουμ δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, παρότι οι Ramones κατηγορήθηκαν ότι αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος του Road to Ruin.

Οι κριτικές ήταν μεικτές. Για παράδειγμα, ο Roy Trakin από το New York Rocker χαρακτήρισε το άλμπουμ «ανεπαρκές» και «πολλές φορές βαρετό», αλλά ο Charles Young από το Rolling Stone ανέφερε ότι «το άλμπουμ τους μπορεί να μην ασκεί την ίδια επιρροή όπως το ντεμπούτο τους, ωστόσο ξέρουν πώς να μην χάνουν τον έλεγχο».

4. Leave Home (1977)

Όταν οι Ramones κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο Leave Home, η σύγκριση με το ντεμπούτο τους ήταν αναμενόμενη. Πολλοί ανέφεραν ότι το άλμπουμ δεν ήταν τόσο πρωτοποριακό, ωστόσο αναγνώρισαν την καλύτερη ποιότητα από πλευράς παραγωγής και σημείωσαν ότι οι Ramones βρίσκονταν σε μία πιο ώριμη μουσικά φάση. Το Leave Home περιλάμβανε ορισμένα κομμάτια με pop προσανατολισμό και άλλα με punk-rock ύφος.

Το ελπιδοφόρο για το συγκρότημα, παρότι δεν είχε την εμπορική επιτυχία που πρόσμενε, ήταν οι καλές κριτικές που δέχτηκε, με τον Ken Tucker από το Rolling Stone να τονίζει ότι «το hard rock αυτής της μπάντας είναι τόσο αυθεντικό, που θεωρείται από πολλούς τεράστια καινοτομία». Το άλμπουμ πήρε 4.5/5 αστέρια, στο βιβλίο The Rolling Stone Album Guide.

3. Too tough to die (1984)

Ήταν το όγδοο κατά σειρά άλμπουμ του συγκροτήματος, με τη συμμετοχή του Richie Ramone στα ντραμς και τον Tommy Ramone στην παραγωγή. Το Too tough to die έρχεται σαν όαση μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες της μπάντας να αφομοιώσει το pop στοιχείο. Η παραγωγή του Tommy θυμίζει το ντεμπούτο Ramones ενώ ο Johnny με τον Dee Dee γράφοντας στίχους, ολοκληρώνουν το βήμα αυτό, με το αποτέλεσμα να συνδυάζει hardcore punk και heavy metal στοιχεία.

ramones-tootoughtodie1

Όπως αναφέρει και ο Johnny: «Είδαμε ότι το pop δε λειτούργησε για εμάς και επιστρέψαμε στο πιο hard στοιχείο για το οποίο και γίναμε γνωστοί». Την ιδέα για το εξώφυλλο του άλμπουμ εμπνεύστηκε ο Johnny, ζητώντας από το φωτογράφο να έχει στοιχεία από την ταινία Κουρδιστό Πορτοκάλι.

2. Ramones (1976)

O πρώτος, ομώνυμος δίσκος των Ramones αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλες τις μεταγενέστερες ροκ μπάντες, θέτοντας τον πήχη ψηλά τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επερχόμενους σταρ της ροκ σκηνής. Το Ramones ηχογραφήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 7 ημέρες, κοστίζοντας μόλις 6.400 δολάρια. Παρά την εμπορική αποτυχία, οι κριτικοί το λάτρεψαν. Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα στην ιστορία της ροκ.

Το άλμπουμ είχε πλούσια θεματολογία, με στίχους για την ανδρική πορνεία (“53rd & 3rd” -πολλοί υποστηρίζουν πως είναι αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστή τον Dee Dee), τη βία (“Beat on the Brat”), το ναζισμό (“Today Υour Love, Tomorrow Τhe World”) και τα ναρκωτικά “I Wanna Sniff some Glue”). Ουσιαστικά, οι Ramones με αυτό το δίσκο άνοιξαν το δρόμο για το κίνημα της punk.

1. Rocket to Russia (1977)

Το τρίτο στούντιο άλμπουμ είναι πιθανότατα το κορυφαίο του συγκροτήματος. «Αυτό είναι το καλύτερο άλμπουμ των Ramones, το ένα τραγούδι είναι καλύτερο από το άλλο. Έχει την τέλεια ισορροπία καθώς συνδυάζει χαλαρά κομμάτια, μπαλάντες και τραγούδια για να ροκάρεις», είχε πει ο Johnny Ramone.

Η μπάντα μέσα από αυτόν το δίσκο έλαμψε, έδειξε πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει ξεφεύγοντας από τα όρια, διατηρώντας όμως το μουσικό της ύφος. Το Rocket to Russia ήταν ένα ρίσκο αλλά πέτυχε – μπορεί να μην έγινε εμπορική επιτυχία αλλά κέρδισε τους κριτικούς.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.