Πέντε λόγοι που επιστρέφουμε ξανά και ξανά στις Σπέτσες

Published On 27 August 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Tops

Ακούγοντας «Σπέτσες«, αν δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ το νησί, ίσως δεν έχεις πολλά να πεις – πέραν του ότι αποτελεί ιστορική τοποθεσία και γενέτειρα της Μπουμπουλίνας. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά αναρωτιέσαι γιατί φίλοι και γνωστοί επιμένουν στην ετήσια-καθιερωμένη επίσκεψη. Οι φιλικές παροτρύνσεις, λοιπόν, οδήγησαν και εμένα εκεί και τελικά με έκαναν να επιστρέψω και δεύτερη φορά μετά από λίγους μήνες.

Δύο φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι -και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος –  είναι αρκετές για να αντιληφθείς πότε αρχίζεις να παθιάζεσαι με κάτι. “Love at first sight”, έτσι θα χαρακτήριζα τη συνάντηση μου με τις Σπέτσες.

Ο καθένας επιστρέφει στο νησί ξανά και ξανά για τους δικούς του λόγους – θα αφήσω εσάς να επιλέξετε ποιός είναι εκείνος που σας μαγνητίζει τόσα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτό το νησί δεν υπάρχει κορεσμός και ποτέ δεν είναι «η τελευταία φορά»!

Απόσταση

Είτε επιλέξεις το πλοίο που αναχωρεί από τον Πειραιά, είτε έρθεις οδικώς και στη συνέχεια πάρεις το καραβάκι ή το θαλάσσιο ταξί –ενδιαφέρουσα εμπειρία, συχνά έχει μουσική στα ηχεία, είναι πολύ γρήγορο και ξεκούραστο- οι Σπέτσες παραμένουν δίπλα στην Αθήνα: δυόμιση ώρες συνολικά. Κι ενώ η απόσταση αποτελεί πολλές φορές ανασταλτικό παράγοντα για όσους θέλουν να πάνε και να ξαναπάνε σε ένα μέρος, οι Σπέτσες μπορούν να γίνουν προορισμός ζωής, αλλά και προορισμός ενός ευχάριστου τριημέρου.

Spetses5b

Η Αρμάτα

Το κεφάλαιο «Αρμάτα» είναι αρκετά σημαντικό -και όχι μόνο ως τουριστικό γεγονός- για τις Σπέτσες. Λαμβάνει χώρα το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Περιλαμβάνει πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και επικεντρώνεται στην νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης του 1821. Λίγο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Σπέτσες προσφέρονται ως ιδανικός προορισμός για μια απόδραση και σηματοδοτούν την έναρξη της νέας σεζόν. Καμία σεζόν δεν άρχισε άλλωστε πριν το πέρας της Αρμάτας.

 «Κοσμοπολίτικο ησυχαστήριο»

Η κοσμοπολίτικη ζωή, τα πάρτυ που δε σταματούν ποτέ τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που σου δίνει το μέρος να βρεις την απόλυτη ηρεμία και να απομονωθείς από όλους και από όλα, το καθιστούν ένα από τα νησιά με τα μεγαλύτερα ποσοστά «επιστροφής στον τόπο του εγκλήματος». Στις Σπέτσες σου δίνεται η δυνατότητα να διασκεδάζεις από το απόγευμα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς αυτό να αποκλείει και το άκρως αντίθετο. Ταυτόχρονα είναι οικείο σε όλες τις ηλικίες από 15 εως 105 -γιατί όχι;- ενώ δεν αποκλείει τα ζευγάρια ή τις παρέες, ακόμη και τους ταξιδιώτες που επιλέγουν τις μοναχικές αποδράσεις.

Spetses5c

Φιλοξενία

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου, που σε πολλά νησιά δυσκολεύεσαι να διακρίνεις έστω και στο ελάχιστο, είναι η φιλοξενία. Οι ντόπιοι είναι πρόθυμοι να σε διευκολύνουν, να σε βοηθήσουν και γενικότερα να κάνουν καλύτερη τη διαμονή σου. Πολλές φορές θα σε καθοδηγήσουν στις καλύτερες παραλίες, θα σου προσφέρουν απλόχερα την παρέα τους και θα σε κάνουν να νιώσεις σαν το σπίτι σου. Για αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που τελικά μετακομίζουν μέχρι και μόνιμα στις Σπέτσες!

Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθεις

Κάθε φορά μαθαίνεις και κάτι διαφορετικό: παραλίες, άνθρωποι, μαγαζιά, ασχολίες που δε σχετίζονται με την καθημερινότητά σου, ιστορίες των ντόπιων – πάντα έχεις κάτι να πάρεις. Το ιδανικό είναι να επιλέξεις διαφορετικές περιόδους μέσα στο χρόνο, γιατί έτσι θα αντιληφθείς πως η μαγεία του νησιού δεν περιορίζεται μόνο στο καλοκαίρι, αντιθέτως αφήνει διαφορετικό στίγμα σε κάθε εποχή. Σε κάθε περίπτωση, οι Σπέτσες δεν είναι ποτέ μία βαρετή επιλογή και σου δημιουργούν την ανάγκη να επιστρέφεις ξανά και ξανά!

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.