Πέντε must-see δραματικές σειρές

Published On 5 March 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Tops

Πέντε σειρές που αποδεικνύουν ότι πλέον υπάρχουν “διαμάντια” στη μικρή οθόνη που μπορούν να ανταγωνιστούν τις καλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές.

Τα τελευταία χρόνια, στο εξωτερικό, η τηλεόραση έκανε την έκπληξη. Οι μεγάλοι ηθοποιοί που την απαξίωναν και επέλεγαν αποκλειστικά τον κινηματογράφο έχουν στραφεί πλέον σε αυτήν, ενώ σκηνοθέτες και παραγωγοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, κάνοντάς την ανταγωνιστική απέναντι στον κινηματογράφο. Μία ματιά στις δραματικές σειρές που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια θα πείσει ακόμα και τους πιο αδιάλλακτους!

Breaking Bad (2008 – 2013)

Η σειρά αφορά σε έναν καθηγητή χημείας, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα. Με το φόβο ότι θα φύγει σύντομα από τη ζωή χωρίς να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την οικογένειά του οικονομικά, ρισκάρει, παρασκευάζοντας μεθαμφεταμίνη. Το Breaking Bad χαρακτηρίστηκε ως η σειρά που άλλαξε τα τηλεοπτικά δεδομένα. Τα εύσημα δόθηκαν στον σκηνοθέτη Vince Gilligan σε συνεργασία με τους πρωταγωνιστές Bryan Cranston και Aaron Paul. Όπως είχε αναφερθεί από τον Gilligan, ο John Cusack και ο Matthew Broderick ήταν οι πρώτοι υποψήφιοι για το ρόλο του Heisenberg, αλλά και οι δύο απέρριψαν τον ρόλο (τώρα σίγουρα θα κλαίνε!).

 Breaking-Bad

Ανάμεσα στις αμέτρητες υποψηφιότητες αλλά και απονομές βραβείων είναι η μόνη σειρά που κατάφερε να αγγίξει στη βαθμολογία του IMDb το μυθικό 9.6 ενώ στις Η.Π.Α έφτασε τους 10,3 εκατομμύρια τηλεθεατές! Οι πιστοί του ακόλουθοι ακόμη θρηνούν το τέλος της σειράς ενώ αναμένουν την νέα σειρά του καναλιού, “Better Call Saul”, η οποία σχεδιάστηκε βασισμένη σε έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες.

Sherlock (2010 -)

Μια από τις τελευταίες εμμονές για πολλούς τα τελευταία χρόνια. “Sherlock” (ναι, καλά είδες), και δεν αναφερόμαστε στον κλασικό Sherlock Holmes αλλά σε έναν Sherlock νεότερης γενιάς, που όμως συγκεντρώνει με ακρίβεια όλα τα στοιχεία του πρωτότυπου. H σειρά μέχρι σήμερα προβάλλεται από το BBC και απαρτίζεται από 3 κύκλους, 3 επεισοδίων έκαστος. Με εξαιρετικές κριτικές αλλά και 50 διεθνή βραβεία, κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 10 εκατομμύρια τηλεθεατές στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έγινε αντικείμενο συζήτησης και στη Βρετανική Βουλή (φαίνεται πως προβληματίζονται αρκετά οι Άγγλοι!).

 Sherlock-BBC

Οι πρωταγωνιστές της σειράς Benedictict Cumberbatch και Μartin Freeman χαρακτηρίστηκαν ως οι πλέον κατάλληλοι για το ρόλο από τους δημιουργούς Steven Moffat και Martin Gatiss. O Sherlock Holmes, σαν ήρωας, καταγράφει στο ιστορικό του περισσότερες από 200 ταινίες και σειρές – για αυτό και πριν ξεκινήσει δέχτηκε αρκετά κακόβουλα σχόλια, τα οποία στη συνέχεια έδωσαν τη θέση τους σε θετικές κριτικές. «Πριν την πρεμιέρα του Sherlock από το BBC, έλεγα ότι ο κόσμος δεν χρειαζόταν άλλη μία εκδοχή του Sherlock Holmes. Αντίθετα, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν», έγραψε ο Independent.

House of Cards (2013 -)

Μία σειρά που εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο ανατρέποντας τα τηλεοπτικά δεδομένα. Το netflix (διαδικτυακό κανάλι) καινοτομεί, παραδίδοντας από την πρώτη ημέρα προβολής όλα τα επεισόδια του πρώτου κύκλου. Η σειρά αναφέρεται στο σκληρό πολιτικό παιχνίδι που διαδραματίζεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον πρωταγωνιστή της σειράς Francis Underwood (Kevin Spacey) και τη σύζυγό του Claire Underwood ( Robin Wright) να εμφανίζονται κυνικοί, αδίστακτοι και πλήρως διεφθαρμένοι.

House_of_Cards_

Προκειμένου να επικρατήσει ο Underwood και να αναλάβει την προεδρία, θα κάνει τα πάντα, προδοσίες, εν ψυχρώ δολοφονίες και άλλα πολλά που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Η σειρά μας δείχνει τα πράγματα “εκ των έσω” και καλεί το θεατή να έρθει αντιμέτωπος με την “γύμνια” των ανθρώπων. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Michael Dobbs,έχει φιλοξενηθεί και παλαιότερα στη μικρή οθόνη (1990) από το BBC. Απασχόλησε σε σημείο που κίνησε το ενδιαφέρον και του Barack Obama να την παρακολουθήσει.

True Detective (2014 -)

Αποσπώντας από τα πρώτα κιόλας επεισόδια το 9.5 της βαθμολογίας του IMDb , κατέκτησε μία θέση στις “must” σειρές. Ίσως είναι ανέφικτο να κρίνεις μία σειρά από τα πρώτα της επεισόδια, ωστόσο η συγκεκριμένη δεν αφήνει περιθώρια καθώς αποτελεί ανθολογία (ο κάθε κύκλος επεισοδίων ή καθένα από τα επεισόδια, προβάλλουν διαφορετικούς πρωταγωνιστές, διαφορετικούς χαρακτήρες και ιστορία).

 HBO's "True Detective" Season 1 / Director: Cary Fukunaga

Στην πρώτη σεζόν, η οποία προβάλλεται από τον Ιανουάριο, πρωταγωνιστούν οι Mathew McConaughey και Woody Harrelson, ενώ τα κείμενα υπογράφει ο Nic Pizzolatto, ειδικευμένος στα διηγήματα και σεναριογράφος του The Killing. H σειρά αφορά σε εγκλήματα, μυστήρια και στην εξιχνίαση τους. Ο McConaughey δίνει τον καλύτερό του εαυτό ενώ για πολλούς αποτελεί ερμηνεία-έκπληξη! Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθούμε στη δήλωση του Moby: «Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, το True Detective είναι το καλύτερο πράγμα που έχω δει στην τηλεόραση. Είναι αδυσώπητα ζοφερό. Το αγαπώ!».

Black Mirror (2011 – )

Μία ακόμη βρετανική σειρά ξεχώρισε ανάμεσα σε εκείνες που επιβάλλεται να δεις! Παρουσιάζεται η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας που μέσω της εξέλιξής της, ανοίγει νέους ορίζοντες, αποκτώντας ταυτόχρονα τρομακτική μορφή. Ο “Μαύρος Καθρέφτης” προβάλλει έναν κόσμο που μοιάζει αρχικά σουρεαλιστικός και συχνά σοκαριστικός.

 Black-Mirror-

Η σειρά έχει ολοκληρώσει  δύο κύκλους των 3 επεισοδίων ο καθένας. Δεν θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ακριβή περίληψη καθώς αναφερόμαστε και εδώ σε ανθολογία. Κοινός  παρονομαστής είναι η εισβολή της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.  Παρακολουθώντας την θα προβληματιστείς από τη ραγδαία εξέλιξη και την επιρροή που ασκεί στη ζωή σου!

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.